miercuri, 7 ianuarie 2015

Despre ... viitor

„În faţa noastră sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am lăsat în urmă.”
Clive Staples Lewis (n. 29 noiembrie 1898; d. 22 noiembrie 1963), nume scris mai ales sub forma C. S. Lewis, a fost un scriitor și cadru universitar de origine irlandeză, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrările de critică și romanele de ficțiune, în special ciclul narativ pentru copii Cronicile din Narnia.

Pentru ca am invatat si mi-am propus, ca atare, sa judec faptele si nu oamenii, mi-as dori ca anul 2015 sa fie punctat numai de asemenea "iesiri" pe blog.
De aceea am si inceput postarea de astazi cu citatul de mai sus, chiar daca sensul lui poate fi mai profund decat dorinta noastra a oamenilor, in general si a romanilor, in special, de a trai mai bine.

Ca o paranteza, m-a socat (dar nu m-a surprins) situatia din Franta (dar despre asta, poate intr-o alta postare).

Revenind, deci, la gandurile de astazi, salut acest "2015 inceput de NORMALITATE", ca si mesajul transmis de presedintele Iohannis in interviul acordat cotidianului "Adevarul", vizavi de unele acuze aduse, deja, de cei care-si doreau ca presedintele "sa joace" dupa alta muzica.
Fara a face nici o referire la cei doi, repet nu mai vreau sa judec oamenii, ma gandesc cata nevoie avem de normalitate dupa 25 de ani de anormalitate.

De aceea, carcotasilor care deja vor sa distruga ideea de intrare in normalitate, caci anii anteriori si-au pus, cu siguranta, amprenta pe "trairile lor" de tip anormal (de stanga sau de dreapta) le amintesc ca si cu alta ocazie, referindu-ma la relatia de exceptie, prezentata intr-un film documentar biografic, dintre Majestatea Sa, Regina Marii Britanii cu toti premierii in functie, indiferent de partidul din care proveneau, mi-am exprimat opinia vizavi de aceasta nevoie de normalitate.  Asta ca sa nu ma acuze cineva de prea multa "elasticitate" in coloana vertebrala.

Cum nu ma simt, insa, cu "musca pe caciula" in aceasta privinta si nici in altele, m-am gandit sa le amintesc lor, carcotasilor, dar si tuturor celorlaltii,  alesi si numiti in posturi inalte ale puterilor separate ale statului, consilieri si sfatuitori, sau simplii cetateni ca normalitatea este una dintre principiile de baza care au fost date omului pentru ca lucrul bine facut sa dainuiasca.

Las pe fiecare sa judece, dupa citirea urmatoarelor doua pasaje relevante, din aceeasi Carte a Cartilor de care nu ma despart:

27. Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, cand poti s-o faci.
28. Nu zice aproapelui tau: "Du-te si vino iarasi; iti voi da maine!" cand ai de unde sa dai.
29. Nu gandi rau impotriva aproapelui tau, cand locuieste linistit langa tine.
30. Nu te certa fara pricina cu cineva, cand nu ti-a facut niciun rau.
31. Nu pizmui pe omul asupritor si nu alege niciuna din caile lui!
32. Caci Domnul uraste pe oamenii stricati, dar este prieten cu cei fara prihana.
33. Blestemul Domnului este in casa celui rau, dar locuinta celor neprihaniti o binecuvanta.
34. Cand are a face cu cei batjocoritori, Isi bate joc de ei, dar celor smeriti le da har.
35. Inteleptii vor mosteni slava, dar partea celor nebuni este rusinea.

(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/proverbe/3)

si

16. Aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii. Nu umblati dupa lucrurile inalte, ci ramaneti la cele smerite. Sa nu va socotiti singuri intelepti.
17. Nu intoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, inaintea tuturor oamenilor.
18. Daca este cu putinta, intrucat atarna de voi, traiti in pace cu toti oamenii.
19. Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: "Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati", zice Domnul.
20. Dimpotriva: daca ii este foame vrajmasului tau, da-i sa manance; daca-i este sete, da-i sa bea; caci daca vei face astfel, vei ingramadi carbuni aprinsi pe capul lui."
21. Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine.

(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/romani/12)

Concentrandu-le, cele doua pasaje s-ar putea traduce intr-un principiu extraordinar, care ar trebui sa-i carmuiasca pe toti politicienii nostri:

CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU FACE! 
Tot din Cartea Cartilor, dar las pe vizitatori sa-i gaseasca "sursa".

Nu-i asa ca lucrurile viitoare pot fi mai mult decat interesante?

PS. imi cer iertare pentru ca nu-mi pot corecta textul. Ma preseaza "schimbul doi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu