duminică, 4 octombrie 2015

Gand de duminica ... toamna

Fara nostalgie, desi am gasit undeva pe Facebook o superba priveliste de toamna care m-a trimis cu gandul inapoi in timp, cand fredonam:

"Cad grabite pe aleea parcului cu flori albastre,
 Frunze moarte vorba ceea ca iluziile noastre
................................................................

Si-ntr-o plina discordanta cu privelistea sonora,
Trec asa, cam la distanta el, major si ea ... minora" 
(asa-i poezia: http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/t/george-toparceanu-/toamna-in-parc).

cine a fost "acolo" stie, astazi m-am oprit la un mesaj foarte bun pentru analiza si meditare, mai ales in zi de odihna fizica dar mai ales spirituala.

Cand am vrut sa-l redau, prin copy-paste, am primit "un semnal" de la cineva drag, sora mea, care mi-a adus aminte ca astazi ....

Citind si ascultand ceea ce am primit, cum de altfel ascult asa ceva ori de cate ori am posibilitatea, m-am vazut nevoit sa combin cele doua repere meditative pentru ca merita si se completeaza reciproc.

Le redau, deci prin copy-paste, fara nici un alt comentariu decat scuzele de rigoare pentru repetarea lor.

"Indemn
„…nu va mai lasati constransi de nimeni si de nimic,…..
nici de vremuri, nici de oameni
fara ura, fara regrete si resentimente mergeti inainte ca si cum timpul n-ar exista
eliberati-va de tot si de toate cu gandul ca trebuie sa traiti pentru … si in adevar
caci doar adevarul va va face liberi
si numai liberi fiind veti putea atinge in viata fericirea…
…in rest, prieteni, nu uitati ca in curtea scolii, sub nuc, seara, se strang tinerii pletosi si …canta la chitara…” Florian Pittis "
(https://haihuiprinsufletulfolkului.wordpress.com/2015/10/04/astazi-ne-reamintim-cu-drag-si-dor-de-florian-pittis/)


1 Neprihăniţilor, bucuraţi-vă în Domnul! Oamenilor fără prihană le şade bine cântarea de laudă.1 (Un psalm al lui David, nescris deasupra la evrei.) Bucurati-va, dreptilor; celor drepti li se cuvine lauda.
2 Lăudaţi pe Domnul cu harpa, lăudaţi-L cu lăuta cu zece corzi.2 Laudati pe Domnul in alauta, in psaltire cu zece strune cantati-I Lui.
3 Cântaţi-I o cântare nouă! Faceţi să răsune corzile şi glasurile voastre!3 Cantati-I Lui cantare noua, cantati-I frumos, cu strigat de bucurie.
4 Căci cuvântul Domnului este adevărat, şi toate lucrările Lui se împlinesc cu credincioşie.4 Ca drept este cuvantul Domnului si toate lucrurile Lui intru credinta.
5 El iubeşte dreptatea şi neprihănirea; bunătatea Domnului umple pământul.5 Iubeste milostenia si judecata, Domnul; de mila Domnului plin este pamantul.
6 Cerurile au fost făcute prin cuvântul Domnului, şi toată oştirea lor prin suflarea gurii Lui.6 Cu cuvantul Domnului cerurile s-au intarit si cu duhul gurii Lui toata puterea lor.
7 El îngrămădeşte apele mării într-un morman şi pune adâncurile în cămări.7 Adunat-a ca intr-un burduf apele marii, pus-a in vistierii adancurile.
8 Tot pământul să se teamă de Domnul! Toţi locuitorii lumii să tremure înaintea Lui!8 Sa se teama de Domnul tot pamantul si de El sa se cutremure toti locuitorii lumii.
9 Căci El zice şi se face; porunceşte, şi ce porunceşte ia fiinţă.9 Ca El a zis si s-au facut, El a poruncit si s-au zidit.
10 Domnul răstoarnă sfaturile neamurilor, zădărniceşte planurile popoarelor.10 Domnul risipeste sfaturile neamurilor, leapada gandurile popoarelor si defaima sfaturile capeteniilor.
11 Dar sfaturile Domnului dăinuie pe vecie, şi planurile inimii Lui, din neam în neam.11 Iar sfatul Domnului ramane in veac, gandurile inimii Lui, din neam in neam.
12 Ferice de poporul al cărui Dumnezeu este Domnul! Ferice de poporul pe care Şi-l alege El de moştenire!12 Fericit este neamul caruia Domnul este Dumnezeul lui, poporul pe care l-a ales de mostenire Lui.
13 Domnul priveşte din înălţimea cerurilor şi vede pe toţi fiii oamenilor.13 Din cer a privit Domnul, vazut-a pe toti fiii oamenilor.
14 Din locaşul locuinţei Lui, El priveşte pe toţi locuitorii pământului.14 Din locasul Sau, cel gata, privit-a spre toti cei ce locuiesc pamantul.
15 El le întocmeşte inima la toţi şi ia aminte la toate faptele lor.15 Cel ce a zidit indeosebi inimile lor, Cel ce pricepe toate lucrurile lor.
16 Nu mărimea oştirii scapă pe împărat, nu mărimea puterii izbăveşte pe viteaz;16 Nu se mantuieste imparatul cu ostire multa si uriasul nu se va mantui cu multimea tariei lui.
17 calul nu poate da chezăşia biruinţei, şi toată vlaga lui nu dă izbăvirea.17 Mincinos este calul spre scapare si cu multimea puterii lui nu te va izbavi.
18 Iată, ochiul Domnului priveşte peste cei ce se tem de El, peste cei ce nădăjduiesc în bunătatea Lui,18 Iata ochii Domnului spre cei ce se tem de Dansul, spre cei ce nadajduiesc in mila Lui.
19 ca să le scape sufletul de la moarte şi să-i ţină cu viaţă în mijlocul foametei.19 Ca sa izbaveasca de moarte sufletele lor si sa-i hraneasca pe ei in foamete.
20 Sufletul nostru nădăjduieşte în Domnul; El este ajutorul şi scutul nostru.20 Si sufletul nostru asteapta pe Domnul, ca ajutorul si aparatorul nostru este.
21 Da, inima noastră îşi găseşte bucuria în El, căci avem încredere în Numele Lui cel sfânt.21 Ca in El se va veseli inima noastra si in numele cel sfant al Lui am nadajduit.
22 Doamne, fie îndurarea Ta peste noi după cum o nădăjduim noi de la Tine!22 Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nadajduit si noi intru Tine.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/33/)

Caci, nu-i asa ...


"Sfarsitul nu-i aici" 

(Pasarea Colibri -http://www.versuri.ro/versuri/pasarea-colibri-sfarsitul-nu-i-aici.html)


Cand necazuri te doboara
Si prieteni n-ai sa-i strigi
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Si ce slaveai in taina
E ca si cum nu-ti explici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici
Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Cand oprit la o rascruce
Drumul nu sti s-al prezici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Cand nu mai ai nici vise
Si nu sti cum sa te ridici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici
Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Cand s-aduna norii negri
Ploaia cade ca un brici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Mangaiere n-ai, nu vezi acum
Maini intinse de amici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici
Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Pomul vieti creste mandru
Unde spiritul e viu
Lumineaza iar salvarea
Cerul gol si cenusiu

Cand orasele-s in flacari
Musunoaie de furnici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Si cand cauti in zadar un om
Printr-atatea mii de venetici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici
Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aici

Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
Tine minte, sfarsitul nu-i aicï..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu