miercuri, 28 octombrie 2015

Gand la o intrebare ... fara raspuns

"...şi cornul sună, însă foarte puţin."

Cum am gasit in mediul online mai multe postari legate de speta "de interes national" care macina Romania ultimei saptamani, mi s-a parut inoportun sa mai fac si eu vreun comentariu. Dar mi se pare interesanta perseverenta. Nu in solutionarea problemei ci in persistenta cu care se cauta raspunsul la o singura intrevare. Si pentru ca la aceasta intrebare m-am gandit si eu in aceste zile, incerc sa insailez cateva ganduri.

Primul ar fi legat se "sistem".
Probabil ca "sistemul", cel al democratiei noastre originale ne-a dat cu flit, cum se spune. Pentru ca s-a uitat ca undeva scrie ca NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE. Cum unde? In Constitutia Romaniei, art. 16 aln 2
(http://www.constitutiaromaniei.ro/art-16-egalitatea-in-drepturi/)
Acum, toate bune si frumoase doar ca uitam ca "cineva" nu este un nimeni si deci extrapoland sau "manipuland", prin excelenta, CINEVA ESTE MAI PRESUS DE LEGE.

Aici intervine cel de-al doilea gand: daca avem un precedent, de ce sa nu ne potrivim acestuia.
Cum care precedent? 
Cel dintr-o declaratie in care ni s-a spus, cu subiect si predicat ca "cineva" nu vrea sa ramana la putere daca va castiga "la masa verde". 
Dar si aici s-a inteles gresit, caci nu era vorba de "masa verde" a principiilor ci de modul in care eram, la acea vreme si suntem si acum tratati noi, cei care "rumegand cocenii de pe langa jug" am suportat pe umeri toata bataia de joc a conducatorilor postdecembristi salvati "de clopotel", adica de fratele cel mare de peste ... lac.
Iar precedentul poate merge si mai inainte, inca din zorii acestei originale democratii cand, dusi cu zaharelul am aflat, pe spinarea nostra cum se spune, ce inseamna schimbarea de jug.

Pornind, asadar doar de la aceste doua ganduri imi dau seama ca intrebarea profunda la care toti asteapta un raspuns se aseamana cu finalul postat la inceput, dintr-o poezie consacrata.

O fi Romania confruntata cu vreun "mistret cu colti de argint" care si-a propus sa ne arata ca nu poporul este suveran? Nu stiu.

Stiu doar ca "speta" la care inclusiv media internationala a facut referire se aseamana cu un tablou frumos reflectat intr-un pamflet cu rasunet, la care am mai facut referire si anterior, BAROANE.
Si mai stiu si cred ca fara o interventie "de sus" nimic nu se va schimba pe acest dulce plai si in aceasta "eterna si fascinanta Romanie" a tuturor posibilitatilor.

Ca final, redau o pilda pe care toti alesii si numitii nostri ar trebui sa o cunoasca in toata profunzimea ei nu de alta, dar au jurat la investitura pe ceva care s-ar putea undeva, candva sa le "ceara socoteala", care nu se va asemana cu morala poeziei "Intrebare si raspuns" de George Toparceanu.

15 Apoi le-a zis: "Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui."15 Si a zis catre ei: Vedeti si paziti-va de toata lacomia, caci viata cuiva nu sta in prisosul avutiilor sale.
16 Şi le-a spus pilda aceasta: "Ţarina unui om bogat rodise mult.16 Si le-a spus lor aceasta pilda, zicand: Unui om bogat i-a rodit din belsug tarina.
17 Şi el se gândea în sine şi zicea: "Ce voi face? Fiindcă nu mai am loc unde să-mi strâng roadele."17 Si el cugeta in sine, zicand: Ce voi face, ca n-am unde sa adun roadele mele?
18 "Iată", a zis el, "ce voi face: îmi voi strica grânarele şi voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate roadele şi toate bunătăţile mele;18 Si a zis: Aceasta voi face: Voi strica jitnitele mele si mai mari le voi zidi si voi strange acolo tot graul si bunatatile mele;
19 şi voi zice sufletului meu: "Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea şi înveseleşte-te!"19 Si voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te.
20 Dar Dumnezeu i-a zis: "Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit ale cui vor fi?"20 Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! In aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau. Si cele ce ai pregatit ale cui vor fi?
21 Tot aşa este şi cu cel ce îşi adună comori pentru el, şi nu se îmbogăţeşte faţă de Dumnezeu."21 Asa se intampla cu cel ce-si aduna comori siesi si nu se imbogateste in Dumnezeu.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/luca/12/)

NB - lacomia poate fi asimilata cu orice alta stare care ne face ... "mai presus de lege".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu