luni, 5 decembrie 2016

Despre o ... chestie caracteristica

Dragilor, nu m-am dezis de ceea ce-mi place, adica de snooker
Ca dovada, am urmarit si reurmarit frumoasa confruntare finala dintre "Racheta" si "Bufonul din Leicester" (http://www.prosport.ro/alte-sporturi/snooker-bufonul-din-leicester-scrie-istorie-mark-selby-l-a-invins-pe-ronnie-o-sullivan-in-finala-campionatului-regatului-unit-16015357). Ce m-a surprins si de aceasta data este reprezentativitatea. Calmul, tenacitatea si disciplina contra aventurii, chiar dusa la extrem. Cum, insa, nu sunt un bun comentator sportiv, cred ca toate detaliile se pot citi in paginile de specialitate. Cel mai bine.

Aici, in acest loc, mi-am propus sa "punctez" un alt aspect, cu totul si cu totul deosebit de snooker, dar la fel de reprezentativ. Ceva caracteristic mioriticului pe care un autor (businessman, patron, scriitor sau nu, nu ma bag) l-a portretizat perfect, desi criticabil, intr-un mesaj tulburator: E O TRAGEDIE. Nu, nu articolul respectiv vreau sa-l aduc in atentie, desi merita.

Vreau sa redau, prin copy-paste, ceva mai important, mult mai important care pare o caracteristica a ceea ce inseamna acest peste un sfert de veac de democratie originala romaneasca. Si, din pacate, ne reprezinta. Chiar daca nu in totalitate, in partile esentiale.

"Realizatorul de televiziune Dorin Chioţea, absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, eviscerează, pe Facebook, culisele cazului fondatorului MediaPro, Adrian Sârbu, acuzat că ar fi prejudiciat statul cu aproape 14 milioane de euro, interzicându-le angajaţilor să plătească taxele.

Unele din cele mai importante mărturii împotriva lui Sârbu au fost obţinute chiar de la colaboratorii apropiaţi ai omului de afaceri - Mihnea Vasiliu, unul dintre şefii trustului de presa, şi de la directorul financiar Mirela Dragnea. Aceasta din urmă a declarat că încă din 1999, când şi-a început activitatea în grup, optica managementului era de a declara taxele, dar să nu le plătească. Martora a mai arătat că Sârbu interzicea plata taxelor către bugetul de stat folosind ameninţări de tipul „vă rup capul!“. Redăm integram mai jos postarea lui Dorin Chiţea faţă de atitudinea celor au primit “10-20.000 € pe luna să “conducă” diviziile trustului”.
Două chestii interesante în rechizitoriul lui Adrian Sârbu:
1. A avut iubite oficiale fără număr şi neveste suficiente şi a avut grijă de toate. La cât era de ocupat cu alea 149 de firme, Shogunul avea timp să fie şi tată, şi amant, şi ex-soţ impecabil, şi taur comunal. Era coadă multinaţională şi multiculturală la babardeala, nenică. Vacanţe, vile, maşini, funcţii, nimănui din marea lui familie nu i-a lipsit ceva din ce-ar fi visat. Un domn, un boier, a ştiut să transforme în ladies nişte cartieriste banale.
2. Mulţi dintre aia pe care i-a făcut oameni şi pe care i-a inventat că manageri (în realitate nişte sclavi fără idei şi personalitate, dar plini de băşini) l-au turnat fără scrupule. Cred că au şi înflorit una-altă. Dacă erau atât de chinuiţi de remuşcări, păi se duceau din prima la organe, nu haleau pe săturate atâţia ani pentru a se trezi acum deontologia în ei. Cum i-a strâns niţel de c**ie procurorul, cum - pac! - şi-au vândut binefăcătorul. 10-20.000 € pe luna primeau să “conducă” diviziile trustului, în fapt căpuşe în jurul ProTV-ului. Ştiu vreo doi-trei care în `96 -`98 încasau din lefuri câte 13.000 de parai lunar, adică un apartament într-un cartier cu ştaif. Găleţi cu bani, plus combinagelile, bonusurile şi spagutele de rigoare în schimbul suportării hachiţelor Shogunului. Unii s-au trezit chiar acţionari. N-am remarcat niciun vizionar, niciun greucean care să salveze falimentul iminent. Guvernanţă corporatistă cu şuturi în cur, asta era stilul în Pro. Adică magraonii luau m**e de la genial, dar dădeau şi ei cât cuprinde la pălmaşii care le ţineau cururile pe scaune. Când te înconjuri de mercenari pupincurişti, de ciubucări împachetaţi în diplome MBA (maestru al blatului în afaceri, un fel de doctorat pe bani la care toţi farseurii visează), când uiţi că pe cine nu laşi să moară..., îţi cam meriţi soarta...
PS. Adrian Sârbu şi Cristian Burci au ajutat cândva, absolut dezinteresat şi constant, o redacţie a unui ziar pe care îl conduceam. N-am cum să uit asta vreodată.
PS 2. Iertare pt limbaj, însă nu pot să folosesc eufemisme când scriu despre jigodii."
(http://www.evz.ro/un-cunoscut-jurnalist-scrie-fara-eufemismedespre-cazul-lui-adrian-sarbu-un-domn-un-boier-care-a-stiut-sa-transforme-in-ladies-niste-cartieriste-banale.html)
De ce am ajuns la chestiunea respectiva?
Simplu: vin alegerile. Si cum "aleea noastra electorala" este plina de "tornade mioritice" vopsite si revopsite, mai mult sau mai putin, nu puteam sa nu aduc in atentie morala unui banc, care se potriveste ca o manusa la ceea ce urmeaza sa se ... aleaga. Nu voi spune tot bancul, dar voi nota finalul. Spre stiinta:

1. Nu toti cei care te baga in ... murdarie (sic!) iti vor raul!
2. Nu toti cei care te scot din ... murdarie (sic!) iti vor binele!
3. Daca te-ai bagat in ... baga-te sa nu te mai vezi!

Succes in ... alegere!!!!!!!!!!!!!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu