Dar nu despre asta mi-am propus sa scriu astazi. Sincer.
Nu ca nu as avea ce scrie ca subiect de meditare, dar mai ales de observare. Pentru acum si viitor.
Astazi mi-am propus sa punctez, prin mai multe copy-paste-uri cateva aspecte care au scapat si ne scapa, intentionat sau nu si care contureaza, daca mai era nevoie, tabloul ineficientei democratiei originale romanesti inca in coma, dupa dezastroasa si ratata cezariana prin care a venit pe lume in acel decembrie insangerat din 1989. Cauza o voi sublinia doar la sfarsit, tot prin copy-paste. Concluzia apartine ... restului lumii!
Dar sa incep...
Prin DEX si nu numai am gasit cateva ... atentionari spre semne de intrebare:
"ÎMPIEDICÁ, împiédic, vb. I. 1. Refl. A se lovi (cu piciorul) de ceva sau de cineva care stă în cale (și a cădea); a se poticni. ◊ Expr. A se împiedica în picioare = a se împletici. A i se împiedica (cuiva)limba = a nu putea articula bine sunetele. A se împiedica la vorbă = a gângăvi. ♦ Fig. A da mereu peste ceva sau peste cineva care supără, stingherește. 2. Tranz. A pune unui animal piedică la picioare, a-i lega picioarele ca să nu poată fugi. ♦ A înfrâna roțile unui vehicul (pentru a-l face să meargă greu). ♦ A pune piedica de siguranță la mecanismul armelor de foc. 3. Tranz. Fig. A opri, a ține în loc pe cineva sau ceva; a se pune în calea cuiva sau a ceva. [Var.: (reg.) împiedecá vb. I] – Lat. impedicare.
sursa: DEX '09 (2009) adăugată de blaurb.
ÎMPIEDICÁ, împiédic, vb. I. 1. Refl. (Despre oameni, animale etc.; mai ales urmat de determinări introduse prin prep. «de» sau «în») A se lovi (cu piciorul) de ceva care stă în cale (și a cădea), a se poticni; a se izbi de cineva întîlnit în cale. Moș Șoric se împiedică de prag și se izbi cu capul de celalalt părete. SADOVEANU, O. III 570. Se împiedică de ceva și cade jos. CREANGĂ, A. 50. ◊ (Poetic) Năvalnic s-apropie pașii, Și-n goana lor cîntă arcașii, Și-așa de sălbatic li-e cîntul – Din piele de urs au vestmîntul, Și-n bărbile lor încîlcite Se-mpiedică vîntul. COȘBUC, P. II 31. ◊ Refl. reciproc.S-au împiedicat unul în altul. SBIERA, P. 242. ◊ Expr. A se împiedica în picioare = a se împletici.A i se împiedica (cuiva) limba = a nu putea articula ușor și bine sunetele (din cauza beției sau a unei boli, a unei infirmități). A se împiedica la vorbă = a gîngăvi. Dar ce ai în gură ? Te împiedici la vorbă. SAHIA, N. 104. ♦ Fig. A da mereu în drum peste ceva sau cineva. Li se părea că tot de el se-mpiedică. ISPIRESCU, L. 337. 2. Tranz. Fig. A opri, a ține în loc (pe cineva sau ceva), a sta cuiva în cale, a nu lăsa să se facă (sau să se înfăptuiască) ceva. Regimul burghezo-moșieresc a împiedicat dezvoltarea științei arheologice. IST. R.P.R. 7. Mersul înainte al omenirii nu-l poate împiedica nici fortăreața, nici arma de foc. STANCU, U.R.S.S. 121. Numai dumneata... poți să-l împiedici de la cine știe ce nebunie. C. PETRESCU, C. V. 336. 2. Tranz. A pune piedică la picioare, a lega picioarele din față sau cele din spate ale unui animal, ca să nu poată fugi. A-mpiedicat calul și și-a pregătit culcuș. STANCU, D. 21. Vorba-și isprăvea Și se arunca Cal de-mpiedica Și jos îl trîntea. TEODORESCU, P. P. 447. ♦ A pune opritoare la roțile unui vehicul (pentru a-l face să meargă greu); a înțepeni.Ion Jura împiedică roata dindărăt din dreapta, din partea rîpei, cu un lanț. DUMITRIU, N. 155. – Variantă: împiedecá (EMINESCU, O. I 146) vb. I.
sursa: DLRLC (1955-1957) adăugată de LauraGellner
ÎMPIEDICÁ vb. 1. a se poticni, (reg.) a (se) scăpăta. (Calul se ~ în mers.) 2. a se poticni. (Se ~ la vorbă.) 3. a înfrâna. (~ o căruță, la vale.) 4. a opri, a reține, (înv. și reg.) a popri, (înv.) a apăra. (Nu-l pot ~ să...) 5. a jena, a stingheri, a stânjeni. (Îl ~ în mișcări.) 6. v. zădărnici. 7. a înfrâna, a opri, a stăvili, (fig.) a frâna. (Nu puteau ~ avântul revoluționar.) 8. v. evita. 9. v. anihila.
sursa: Sinonime (2002) adăugată de siveco
ABUSUS NON TOLLIT USUM (lat.) abuzul nu împiedică uzul – Maximă din vechiul drept francez. Teama de a săvârși un abuz (de drept) nu trebuie să ducă la neexercitarea dreptului.
sursa: DE (1993-2009) adăugată de blaurb."
(https://dexonline.ro/definitie/impiedica)
Inchizand pagina respectiva, nu am putut ajunge altundeva decat la aproape esenta ideii. Iat-o:
Art. 52
(1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) În cazul în care prin fapta prevăzută la alin. (1) s-a pricinuit o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care necesită pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 3 ani la 10 ani.
(3) Tentativa se pedepseşte.
Detalii: http://legeaz.net/legea-referendumului-3-2000/art-52-contraventii-si-infractiuni
Iar ca cireasa pe tort, am gasit, uitat de cei care ar fi trebuit sa se sesizeze din oficiu, conform aceleiasi legi de mai sus, un articol cu ... bataie, din care redau finalul:
"Colegiul Director al PDL a decis, marţi, să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu." (http://www.gandul.info/politica/basescu-catre-alegatori-indemnul-meu-este-sa-nu-se-prezinte-la-vot-dar-sa-inteleaga-de-ce-eu-ca-sef-al-statului-nu-pot-refuza-o-institutie-fundamentala-a-statului-roman-9903635)
Cum nu mi-am propus, aici si acum, sa fac vreun proces de intentie m-am gandit ca, totusi, nu este tarziu sa admitem ca directia gresita spre care mergem se datoreaza MAI ALES masurilor si greutatilor diferite, functie de mult prea multe variabile subiective, cu care mai marii nostri, alesi si numiti in puterile separate ale statului, conduc destinele acestui popor atat de oropsit si ieri, in trecutul hulit mai de toti DAR MAI ALES (iertare ca ma repet) ASTAZI, IN ACEASTA SINISTRA SI ODIOASA DEMOCRATIE ORIGINALA.
In care, desi crestini (dupa cum ne place sa ne laudam ca suntem), uitam complet de ceea ce ar trebui sa ne caracterizeze. Iar asta cuprinde, in speta, ceva simplu, dar de bun simt. Care tine nu doar de cei 7 (sapte sau sase) ani de acasa ci si de ... formare. CA OM.
"Sa nu faceti nedreptate la judecata, nici in masurile de lungime, nici in greutati, nici in masurile de incapere. (Lev.19:35)
Sa aveti cumpene drepte, greutati drepte, efe drepte si hine drepte. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru care v-am scos din tara Egiptului. (Lev.19:36)Sa n-ai in sacul tau doua feluri de greutati, una mare si alta mica. (Deut.25:13)
Doua feluri de greutati si doua feluri de masuri sunt o scarba inaintea Domnului. - (Prov.20:10)
Domnul uraste doua feluri de greutati, si cantarul mincinos nu este un lucru bun. - (Prov.20:23)
Pot socoti Eu curat pe cel ce are o cumpana nedreapta si greutatistrambe in sac? (Mica.6:11)"
(http://www.ebible.ro/cautare-expresie.greutati)
Si atunci, pentru ca trebuie sa votam duminica, m-am gandit ca este important sa alegem pe cei care vor alege greutatile si masuratorile corecte, de unde si aceste randuri.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu