vineri, 16 decembrie 2016

Doar ... o speta. Pe cine intereseaza?

Sunt doar un cititor. De orice poate oferi cunoastere si deschidere spre nou si schimbare. inclusiv de stiri. Pe care le interpretez asa cum vad eu lucrurile, mai ales daca se "potrivesc" cu ceea ce ... a fost odata.

Iata de ce astazi, rememorand ceea ce se facea odata, ca "revista a presei" spre informare si nu numai, am dat peste o stire de ... comedie, dupa cum cred ca nimeni nu a reactionat si va reactiona in democratia noastra originala in care, asa cum spuneam si anterior, greutatile si cantarele folosite (eufemistic vorbind) mai ales de conducatorii nostri alesi democratic, nu fac altceva decat sa postuleze teoria murdara dupa care DEMOCRATIA ESTE DOAR SUS, jos fiind ... ruperea.
Cum nu sunt specialist si nici nu vreau sa intru in polemica, redau textul respectiv, prin copy-paste, din care se poate intelege, daca este adevarat, de ce ne merge noua, romanilor atat de bine. Nefiind vinovati nici (in ordine strict alfabetica) Putin, Soros, ungurii sau alti potentiali vectori.

Dar intereseaza pe cineva?
  
"Cum a pierdut Romania 1,4 miliarde de dolari din redeventele petroliere
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 14:35

Bugetul de stat a fost vaduvit cu 4,67 miliarde de lei (1,4 miliarde de dolari), in perioada 2011-2015, din cauza ca a incasat mai putini bani din redeventele petroliere decat ar fi trebuit.

Problema consta in faptul ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a aplicat legea si a stabilit un pret de referinta a gazelor naturale extrase in Romania in alte conditii decat cele prevazute prin Legea petrolului din 2004, arata un raport de audit al performantei privind concesionarea resurselor minerale ale tarii in perioada 2011-2015, publicat de Curtea de Conturi.

Drept consecinta, suma incasata la buget a fost cu 4,67 miliarde de lei mai mica.
(Chevron si-a luat "jucariile" si a plecat fara sa ne exploateze gazele de sist, dar si fara sa dea banii la stat). (alt articol)

Potrivit Legii petrolului, ANRM ar fi trebuit sa efectueze studii care sa stabileasca pretul de referinta la titei si gaze naturale, in baza caruia se calculeaza redeventa petroliera, insa institutia a stabilit acest pret fara a avea la baza astfel de studii, arata Curtea de Conturi.
Astfel, conducerea ANRM a fost obligata sa ia masuri pentru analiza ordinelor emise, a legalitatii suspendarii dispuse prin aceste ordine si dispunerea de masuri in conditiile legii.
De asemenea, "evaluarea modului in care ANRM a determinat pretul de referinta pentru cantitatile de petrol exploatate in perioada auditata a scos in evidenta, modul defectuos in care ANRM si-a indeplinit aceasta atributie, avand efect in modul de determinare a redeventelor petroliere cuvenite bugetului de stat", mai arata raportul Curtii de Conturi."
(http://www.ziare.com/economie/petrol/cum-a-pierdut-romania-1-4-miliarde-de-dolari-din-redeventele-petroliere-1446967)

Dar oare cat s-a mai pierdut asemanator?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu