Motto : " Mandria merge inaintea pieirii si trufia merge inaintea caderii".
Se analizeaza peste tot modul in care pdl-ul si presedintele suspendat ( tandem ce se poate constitui intr-o chestiune constitutionala !) si-au pierdut puterea. Media interna si cancelariile UE (mai ales Bruxelles) se dau de "ceasul mortii" pentru a demonstra cat de "miseleste" a actionat actuala putere.
Dar oare asa sa fie ?
Ma gandesc, de pilda, ca in anul de gratie 2010, cand adresam mesaje presedintelui, actualii opozanti erau "pe cai mari", incalcand orice limita a bunului simt prin aroganta si indiferenta aratata celor multi (dar prosti - ne socoteau ei). Cu o golanie cinica si-au calcat in picioare toate promisiunile facute in campaniile electorale pe baza principiului lor smecheresc : " ciocu' mic, ca acum suntem noi la putere !".
Vinovatul perpetuarii acestei stari, actualul dublu suspendat, a uitat cand le tinea isonul, a propus (ca un adevarat premier" en titre") si a promulgat legile saracirii saracilor, pe principiul : "celor ce au (adica bogatilor) li se va da, iar celor ce nu au (saracilor, adica), li se va lua si ceea ce se pare ca aveau".
Spre surprinderea lor, cealalta tabara nu a stat degeaba si, acumuland puncte contra puterii, a actionat si ea dupa niste principii bine studiate si rodate in timp : "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", pentru ca, nu-i asa, " cine scoate sabia, de sabie va pieri" si " cine seamana vant, culege furtuna".
Deunazi, tot gandind la principiile care conduc societatea romaneasca, am ascultat un remix al "Titanicului", cu aluzie la declaratia emfatica a primului timonier post-decembrist, cum ca (citez din memorie): "daca eram eu comandantul Titanicului, il salvam". Si mi-am amintit, din filmul cu acelasi titlu, ca si constructorul supervaporului (de la acea vreme) credea ca nici Dumnezeu nu-L va putea scufunda.
Probabil ca nici acel constructor, pierit in tragicul accident si nici inconstientul comandant din mileniul trei nu au cunoscut semnificatia frazei din motto. Care vrea sa sublinieze multe lucruri.
Gandindu-ma, insa, la acele principii care guverneaza clasa politica romaneasca, si nu numai, nu pot incheia aceasta scurta meditatie decat parafrazandu-l pe nenea Iancu:
" o societate (clasa politica) lipsita de principii crestine, care v-a sa zica ca nu le are!".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu