luni, 23 iulie 2012

Ganduri despre putere

Undeva, in anii '70, un "oarecare rebel" John Lennon lansa un apel in hit-ul "Power to the People". Adolescent, fiind, si indragind Beatles-ul, eram mai mult marcat de ritm si muzicalitate decat de mesaj. Si, oricum, in plina DICTATURA a POPORULUI mesajul nu-si avea obiect (sic).
Mult mai tarziu am inteles ca, de fapt, dictatura proletariatului era numai fatada DICTATURII PERSONALE pe care, sub atenta supraveghere a Moscovei, toate conducerile partidelor comuniste o pregateau pentru un viitor stralucit de edificare a socialismului in lume.
Au trecut cateva zeci de ani de la lansarea hit-ului (mai precis 41) si, de asemenea, de la caderea comunismului in Europa (aproape 23, asa credem noi). In toata aceata perioada am asistat la o DISTANTARE de tot ceea ce inseamna "puterea populara", caci in aproape toata lumea au aparut semnele clarea ale delimitarii de afervescenta populara a anilor '70. Mai ales in asa-zisele tari libere, unde marea oligarhie financiara si-a demonstrat, incetul cu incetul, tendinta de dominatie globala. Iar aparitia Statelor Unite ale Europei (telul final al actualei intentii de uniune europeana) nu face decat sa consfinteasca interesul spre globalizare, cu toate consecintele sale.
Reusind sa se debaraseze de una dintre cele mai "controversate" dictaturi, care a "intinat nobilele idealuri comuniste", poporul roman si-a pus nadejdea in personalitati mai mult sau mai putin controversate, uitand ca multi si-au dar viata pentru o Romanie cu adevarat Libera. In aceste conditii, "reinventand roata", blamandu-i pe cei care "nu au mancat salam cu soia si au huzurit in capitalismul decadent" si apaudandu-i pe cei care "muncesc, nu gandesc", poporul (sau parte din el) si-a dat votul celor care, scoliti in spiritul materialismului dialectic si istoric, au indreptat pasii tarii spre o asa-zisa zona democratica, dar cu puternice accente neo-comuniste (caci numai asa se pot interpreta practicile si  tendintele de nepotism , servilism si de casta promovate de toate guvernele post-decembriste). Desi s-au pierdut vieti pentru inlaturarea dicataturii, realitatea a demonstrat ca o noua dictatura (a esalonului doi comunist) a biruit, poporul tragand in piept aerul infestat al dejectiilor reiesite din frustrarile "emanatilor" si  a tendintelor de imbogatire rapida, care ne-au aruncat intr-o intunecata stare de secole antebelice.
In toate aceste framantari, am uitat ca PUTEREA este IN NOI!

Marele nostru poet, George Cosbuc, isi incheie sugestiva poezie "Decebal catre popor" astfel:

"Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!"


Acum imi place si mai mult hit-ul POWER TO THE PEOPLE !


Si-mi va placea, la fel de mult, si dupa 29 iulie !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu