joi, 26 iulie 2012

Golaniada

Un scriitor roman iluminist al secoluilui 19, Ion Budai-Deleanu, prezenta in opera sa neanteleasa la vremea respectiva, "Tiganiada", calatoria alegorica pe care o face neamul tiganesc in cautarea unei forme statale. Cu descrieri mai mult sau mai putin pitoresti, "Tiganiada" ne-a urmarit anii de studii si ne-a fermecat cu Parpanghel, personaj in jurul careia se tese epopeea si cu toata lupta lui pentru bine si dragoste.

Peste ani, epopeea s-a dovedit a fi "opera care a fost "sub vremi" pentru ca ara deasupra lor" (citat din interviul acordat de Marius Chivu, unul dintre cei mai importanţi critici români ai momentului, fascinat de destinul "Ţiganiadei" in jurnalul.ro din 28 martie 2011).

Undeva, la inceputul secolului 21, cativa scenaristi romani "iluminati" (oare?), au incercat sa puna in scena o epopee moderna, aproape asemanatoare dar total deosebita, prin care isi propuneau sa "imbrobodeasca" natiunea si lumea, pentru a-si desavarsi setea anticomunista (?) de parvenire, rapacitate si inumanism.
Bizuindu-se pe ipocrizia nativa a unui Scorpion, desavarsit in principiul machiavelic "divide et impera",  toti parvenitii si "pupincuristii" de ambele sexe, confesiuni sau nationalitati, avantajati de un "vot anti" ( negandit la vremea respectiva, pentru "A TRAI mai BINE") si-au dat mana si au nascut personaje precum : "baietii destepti", "imaculatii anafisti", "regina si slujitorii sai", "gulerele albe" etc., o CARACATITA carpato-danubiano-pontica invidiata de toata Mafia, Cosa Nostra si Yakuza, la un loc. Scenariul, fictiv pentru poporul credul, mult - dar prost (in termenii autorilor), s-a derulat cu destula relevanta pentru criza interna si mondiala in care s-a pus in scena, dar, din pacate (pentru autori) au aparut sincope care l-au deturnat de la atingerea scopului final: obtinerea unui TOTALITATISM demn de "epoca de aur", de putin timp apusa. Vinovatii au fost urgent denuntati ca mincinosi, antinationali si antieuropeniajungandu-se, astfel, la o criza interna, neprevazuta,  unde au iesit in evidenta adevaratele arme ale "iluminatilor": dezinformarea, intoxicarea, amenintarea si santajul, ajutoare pe care scenaristii considerau ca le manuiesc cu aceeasi maiestrie desesista pe care o cunoscusera in secolul anterior.
Un razboi iminent se parea ca sta in fata natiunii care, mai ales pe sticla, dar nu numai, era tot mai manipulata si speriata de lozincile folosite pentru depasirea haului in care se scufundau scenaristii.

Si pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus GOLANIADA.
O incercare nerusinata, de a deturna adevarul ultimilor patru ani despre "prosperitatea", "dezvoltarea" si "afirmarea" nationala postdecembrista. 

Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare. Necesita, totusi, atentie deosebita in abordarea si in finalizarea asteptate pe 29 iulie a.c.

PENTRU CA SA TRAIM MAI BINE !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu