marți, 31 iulie 2012

ISTORIA ca deosebire dintre OAMENII DE ONOARE si restul

Traversam o perioada tulbure, rascolita de un razboiul interminabil dintre putere si opozitie, dintre lideri mai mult sau mai putin constienti de urmarile manipularilor de tot felul, cu care ne-au ocupat cotidianul, tensionata de declaratii mai mult sau mai putin belicoase, facute in toate sferele reprezentativitatii (inclusiv cel mai inalt) si caracterizata de lovituri, tradari si  un oportunism neantalnit nici in celebra "epoca de aur".
Valorile umane si cele nationale sunt aruncate la gunoi, un gunoi pe care, in incercarea disperata de a ne agata de OFERTA PUTERII, in loc sa-l aruncam acolo unde-i este locul (la groapa de gunoi), il ascundem sub pres, cu scopul bine definit de al prezenta tuturor vizitatorilor nostri (invitati sau neinvitati). Uitand ca "rufele se spala in familie" ne balacarim, in media interna si internationala, in apararea unor nimicnicii personale, uitand de interesul national, care ne valideaza, atat ca partide politice cat si ca reprezentanti decidenti ai statului.


Ca este asa o demonstreaza incrancenarea cu care fiecare tabara pro sau anti-referendum isi apara si sustine cauza.

Nu vreau sa analizez fiecare comportament in parte. Este, deja, analizat de personalitati cunoscute (atat pe plan intern si cat si extern, chiar daca unele sunt, mai mult sau mai putin contestate).

Ceea ce vreau, cu aceste ganduri, este sa aduc in atentie trei date importante ale istoriei noastre, legate atat de mesajul anterior de astazi, cat si de contextul pe care il traim acum si aici.

Prima data, de fapt perioada, este 6 - 18 februarie 1880 a marcat aparitia si lansarea efectiva a cantecului ce va strabate anii, pana la evenimentele din 1989, cand a fost aruncat, brusc, in uitare, pentru ca reprezenta, vezi Doamne, comunismul. Sarmanul Ciprian Porumbescu cred ca se intoarce in mormant, pentru dreptatea care i s-a facut, in "democrratia romanesca originala". Caci despre el si vesnicul lui "CANTECUL TRICOLURULUI" voiam sa va trezesc atentia. De ce ? Uitati-ve in istorie la natiunile franceza si germana. Desi au fost zguduite de schimbari si tulburari, onoarea nationala s-a pastrat, de-a lungul secolelor SI PRIN IMNUL NATIONAL. (poate ca SI DE AICI A INCEPUT RAUL ?).

A doua data pe care doresc sa o reliefez este 30 septembrie 1943, cand in plina "alianta" cu Germania nazista, un roman indraznet, Tudor Arghezi, lansa un pamflet incomod si acid la adresa ambasadorului von Kilinger, "BAROANE" suportand, CU VERTICALITATE, consecintele.

A treia data este luna iulie 2012, cand participam la ceea ce am redat la inceputul acestor ganduri.

Va intrebati, desigur, care este legatura intre aceste date.

Una singura: aceste date reprezinta legatura dintre onoare si dezonoare.

Punctez cu o singura idee: daca studiati manualele de studii juridice, veti gasi referinte la cel mai cumplit lucru pe care l-a putut face presedintele suspendat si sustinatorul sau (PDL) la actualul referendum: INSTIGAREA - INDEMNUL DE A NU LASA OAMENII SA PARTICIPE LA REFERENDUL- urmat de executare ( vezi un exemplu :http://www.referatele.com/referate/drept/online3/Instigarea---INSTIGAREA-URMATA-DE-EXECUTARE--INSTIGARE-referatele-com.php). Am amintit acest lucru pe baza acuzatiilor aduse doar intr-un singur caz mediatizat: primarul PDL-ist (din Baicoi, dupa cum am inteles) care a declarat ca (citez din memorie) "I S-A CERUT SA IMPIEDICE  OAMENII SA AJUNGA LA VOT, DE CATRE CONDUCEREA DE PARTID). Ceea ce el a facut.


Precedentul a fost creat.

Ce este de analizat ?
Daca ne aducem aminte, istoria ne aminteste de existenta unui Tribunal care a judecat si condamnat crime de razboi, doar dupa importanta celor care le-au conceput si ordonat, chiar daca pentru unii dintre ei nu s-a putut demonstra, material, vinovatia concreta.
Da, veti spune ca asta este istorie. Este.
DAR ESTE o istorie care face deosebirea dintre bun si rau, adevar si minciuna, dar mai mult ca orice, dintre oameni : CEI DE ONOARE si restul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu