marți, 9 aprilie 2013

Ce exemple avem ?


"Când se termină jocul, regele și pionul se întorc în aceiași cutie." Proverb italian

Un film documentar urmarit astazi m-a pus pe ganduri. Este vorba de un serial documentar despre Mahatma Gandhi, cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente.

Nu mi-am propus sa-i analizez viata si faptele care, oricum, sunt redate inclusiv pe Wikipedia ci, exrtrapoland, sa inteleg ce inseamna sa fii cu adevarat UN LIDER AUTENTIC aceasta, mai ales, ca urmare a nenumaratelor "rateuri" pe care cei ce se doresc a fi in aceasta categorie, pe dulcele nostru plai mioritic, nu au demonstrat decat o ardenta si distructiva sete de revansardism si o acuta dorinta de epatare parvenit-demagogica. Ma sprijin in aceasta argumentatie si pe unul din citatele maestrului Octavian Paler care spune asa:
" Niciodata n-ai avut suficienta imaginatie pentru a-ti inchipui lumea fara tine. Chiar daca n-ai mers cu vanitatea pana la paranoia de a crede ca lumea se invarte in jurul tau, ca e nerabdatoare sa auda ce spui, ti-a lipsit inteligenta, sau puterea de a accepta  ca nu insemni mai mult decat o fotografiile ingalbenite pe care cineva, dupa tine, le va arunca la gunoi." (http://www.intelepciune.ro/despre/vanitate/citate)
Citat valabil, dupa parerea mea, pentru majoritatea celor care s-au dorit (sau erijat) in lideri. Locali, zonali, centrali.

Multe se pot spune despre UN LIDER AUTENTIC, iar bibliotecile (chiar si cele virtuale) sunt pline de exemplificari. Cautand, am gasit cateva pasaje care mi s-au parut mai mult decat relevante si le redau:

"Theodore Roosevelt : Oamenii intreaba care e diferenta dintre un leader si un sef. Leaderul da tonul, seful isi asuma succesul. Leaderul conduce, seful da ordine."
                                                     ( http://neculaifantanaru.com/citate-celebre-despre-leadership)
"Liderii autentici au dorinta de a ajuta alti oameni prin intermediul stilului de leadership. Sunt mult mai interesati in a motiva oamenii sa faca o diferenta decat sunt in propria lor putere si prestigiu. Sunt ghidati de pasiune si compasiune, cat si de calitati obiective."
                                            (http://www.leaders.ro/lider-autentic/)
"Un lider este un om care, din nebunie sau bunatate, se ofera voluntar sa ia asupra lui suferinta celorlalti. Exista putini oameni atat de nebuni, de aici si calitatea eronata a conducerii in lume."
                                    (http://www.intelepciune.ro/despre/lider/citate - John Hoyer Updike)
"Dar Iisus, chemându-i la Sine, a zis: Ştiţi că ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele şi cei mari le stăpânesc. Nu tot aşa va fi între voi, ci care între voi va vrea să fie mare să fie slujitorul vostru. Şi care între voi va vrea să fie întâiul să vă fie vouă slugă."
                                                   (Sfânta Evanghelie după Matei cap. 20 : 25-27)


Exista cateva citate "altfel" care se gasesc pe site-ul http://www.protv.ro/stiri/15-citate-celebre-din-lideri-politici-malefici-foto.html dar despre ele nu vreau sa amintesc.

Pe mine m-a interesat evolutia celui care avea sa devina "parintele Indiei" si, tinand cont de inceputurile sale politice sud-africane, de un alt lider autentic, Nelson Mandela care a reusit, prin exemplu personal, implicare si, nu in ultimul rand, ratiune sa opreasca un macel inimaginabil care se preconiza ca urmare a asasinarii unuia din apropiatii sai. Adica sa coabiteze nonviolent, prin adevar, spre binele intregii populatii sud-africane.

Probabil cunosteau proverbul italian amintit.

Cum, din pacate, ai nostri lideri nu au avut tangenta, in peroada scolii, cu educatia decadenta occidentala, nu au avut de unde sa se documenteze in ascensiunea lor. Iar cele spirituale, care in perioada comunista erau tabu, acum nu-i mai intereseaza. Chestie de ignoranta.

Din cauza aceasta, cu siguranta, nu vor avea nici un film documentar care sa le prezinte devenirea ca lideri politici autentici.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu