marți, 16 aprilie 2013

Un alt(fel) de gand

"Omul nu este nici înger, nici jivină, iar nenorocirea face că cine vrea să zămislească îngerul, zămisleşte jivina." - Blaise Pascal




"Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori! 
Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui.
 El este ca un pom sădit lângă nişte izvoare de apă, care-şi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc. El prosperă în tot ceea ce face!


Cei răi însă nu sunt aşa, ci ei se aseamănă cu pleava spulberată de vânt.
De aceea cei răi nu pot sta în picioare la judecată şi nici cei păcătoşi în adunarea celor drepţi. 


Căci Domnul cunoaşte calea celor drepţi; calea celor răi însă duce la pieire."                                                                         

Asa spune primul din Psalmii gasiti in incercarea de a cugeta despre altceva decat despre mizeria politica cotidiana, care ne obliga la o prostitutie pe care nimeni, dintre cei indriduiti la noi, nu o infiereaza. 
Daca in multe locuri si multe randuri politica a fost comparata cu acea persoana care practica "cea mai veche meserie din lume", dulcele plai mioritic nu putea fi cu nimic mai prejos caci, nu-i asa, "obrazul subtire in acordare cu lumea se mentine".
Nu mai mira, astfel, pe nimeni lipsa de consecventa, minciuna, tradarea si toate relele si racilele care caracterizeaza MAJORITATEA POLITICIENILOR SI FUNCTIONARILOR NOSTRI PUBLICI, de la cel mai inalt nivel si pana la cel mai de jos. Interesant, insa, la acestia este ca fiecare, PE SCAUNUL SI FUNCTIA LUI, la investire, numire sau ungere, inainte de a semna documentul respectiv, a facut un gest care, cu siguranta, nu a fost analizat in profunzimea lui: A JURAT CU MANA PE BIBLIE sau SFANTA SCRIPTURA.

Tocmai de aceea m-am gandit sa redau acest psalm care ar trebui sa-i puna pe  ganduri pe alesii si numitii nostri, in conditiile in care aproape toti din cei in cauza ignora cele trei NU-uriAsa s-a ajuns ca destinele noastre sunt conduse de cei care SE DUC la sfatul celor rai, SE OPRESC pe calea pacatosilor - bine definita de Cartea Sfanta pe care ei tocmai au jurat si STAU pe scaunul batjocoritorilor. Media este plina de exemple de astfel de "fericiti" care au nefericit si nefericesc un intreg popor

Nu ca ar fi mare lucru daca s-ar opri si ar medita, mai mult, la semnificatia gestului lor de la investitura sau, macar, ar dori sa invete. Dar cugetarea lui B. Pascal spune mai mult decat as putea eu exprima, subliniind adevarul fundamental ca OMUL ESTE LUP PENTRU OM

De unde, atunci, rezolvarea marilor probleme cu care ne-a lovit aceasta criza nascuta, tocmai, din ignorarea Adevarului, redat chiar si prin acest Psalm 1 ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu