miercuri, 19 martie 2014

Despre ... invingatori si invinsi

„Lumea nu e a celor care pot, ci a celor care vor.” — Johann W. von Goethe

Vrem sau nu vrem, am asistat si asistam la o exacta "punere in scena" a citatului marei personalitati care a fost Goethe. La gandul acesta m-a condus vizionarea unui dialog foarte interesant pe postul national de televiziune unde, profesionist, se facea paralela intre interesele si atitudinea a doua mari puteri U.E. vis-a-vis de interesele si atitudinea zonei estice a aceleiasi entitati si a mai marelui "Unchi Sam". Din acest dialog si nu numai, am ajuns la acest mare postulat al contemporaneitatii.

Si, dus de ganduri, mi-am lasat imaginatia sa pluteasca inapoi, in trecutul mai recent sau mai indepartat cand si pe dulcele nostru plai carpatin cineva a demonstrat din plin, cu subiect, predicat si majoritate politica, ca Romania nu este a celor ce pot sa scoata tara din criza ci a celor ce vor sa beneficieze de puterea castigata prin vot liber exprimat. O demonstreaza realitatea de zi cu zi, cu vesnicele dispute dintre palate si dintre media mai mult sau mai putin aservita.

Dar sa revin la gandurile care m-au impins sa las, astazi, cateva randuri.

Vad o personalitate extrem de puternica, atat la propriu cat si la figurat, care si-a propus sa faca ceva din tara adusa, se stie cum, la un statut pe care nu l-a avut, poate, niciodata. Si pentru ca este considerata si in exterior "cel mai puternic om din lume", aceasta personalitate a vrut ca tara lui sa se redefineasca. In conditiile in care, asa cum se preciza intr-un dublu interviu, astazi, democratiile occidentale, punand atat de multe conditii si beneficiind de o birocratie pe care o critica, au permis tocmai sa se intample ce s-a intamplat. Caci, nu-i asa, nu poti sa lasi "lupul paznic la oi" si nici ursul "sa aiba grija de miere". Si ce a vrut si-a propus sa realizeze si a realizat.
Ca se putea preintampina aceasta situatie, este foarte probabil. Doar ca, asa cum spuneam, in aceste zile s-a demonstrat ca nu cei ce pot castiga ci cei ce vor.

Si aici ma intorc la fatidicul nostru mioritic.
De cativa ani buni exista o zbucium politic continuu si o lupta surda de-a prinselea. Adica cine pe cine dovedeste.
Nu mai readuc in actualitate insuccesul din vara lui 2012 cand cei ce puteau nu au vrut si nici nu au reusit sa finalizeze ceea ce sia-u propus. S-a simtit, din plin, diferenta intre cei ce puteau si cel ce a vrut. Iar acum amintirile nici nu-si mai au rostul, atata timp cat cei zece ani in care am indurat "jugul de fier" se vor termina in curand.

Sau poate nu?

Caci daca, asa cum il simt, cel din "speta" carpatina il va copia pe cel pe care-l critica cu atata vehementa, se va demonstra, inca odata, cat actual este citatul de la inceput.

Dar astea sunt simple ganduri si nu au nici o relevanta, de vreme ce "The winner takes it all", nu-i asa?


    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu