miercuri, 12 martie 2014

Oare de ce ?

„Jumătate din răul făcut pe această lume se datorează oamenilor care vor să se simtă importanţi.”— George Eliot (http://cuvintecelebre.ro/subiecte/vanitate/)

Desi, cu siguranta, am mai postat citatul de la inceput nu m-am putut "abtine" astazi in a-l relua, mai ales ca raspunde, din plin, intrebarii retorice puse in titlu. Si am doua motive ca sa-l justific.

Mai intai, dupa ultima interventie pe toate posturile tv, am urmarit o dezbatere interesanta la televiziunea nationala unde au participat doua personalitati "in materie". Punctul comun al interventiei domniilor lor a fost ca, in contextul si conjunctura actuale antamarea unor probleme politice nu-si aveau rostul. Despre emisiunea "In linia intai" este vorba.

Apoi, pentru ca trebuia sa ma raportez si la alte lucruri, poate mult mai importante decat vesnica "tachinare" si "obstructionare" atat de tipice si, in acelasi timp, perfecte citatului de inceput coabitarii carpatine (parca suna mai frumos decat eternul si fascinantul mioritic), am comutat pe un post, poate, nu prea frecventat de majoritatea dintre noi. Si am dat peste o alta dezbatere, dar cu alta focusare. Era vorba despre atitudinea unui eminent doctor care, conservator in spirit si credinta, si-a criticat presedintele, ales prin vot liber exprimat, pentru libertinajul pe care-l accepta si distantarea de principiile care au stat la baza nasterii celei mai democratice natiuni (daca nu am surprins bine idee, rog sa fiu iertat). Daca bine imi amintesc, se numea "Lumea religioasa azi".

Gandindu-ma, deci, la aceste doua aspecte si revazand ultimele evenimente ale ultimelor saptamani m-am surprins gandindu-ma, iarasi, la cartea pe care am mai amintit-o cu cateva sute de postari in urma, "Cine l-a ajutat pe Hitler".
Si, cel putin pentru mine, am gasit si raspunsul la aceasta intrebare, oare de ce. Tot in Cartea Cartilor (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Ioan3):

"16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.
17 Căci Dumnezeu nu L-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.
18 Cel ce crede în El nu este judecat; însă cel ce nu crede a şi fost judecat, pentru că nu a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.
19 Şi judecata este aceasta: lumina a venit în lume, dar oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.
20 Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se expună faptele.
21 Dar cel ce lucrează potrivit cu adevărul vine la lumină, ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu."


Dar, tot cu siguranta, cineva va intreba: ce este raul?
Sunt multe de spus in legatura cu aceasta alta intrebare. Dar tot Cartea Cartilor poate da o directie spre un raspuns, pentru cine vrea sa studieze ca sa cunoasca (mai ales dintre alesi si numiti) (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Deuteronomul30):

 "Alegerea între viaţă şi moarte
11 Porunca aceasta, pe care ţi-o dau astăzi, nu este prea grea pentru tine, nici prea departe de tine.
12 Nu este nici în cer, ca să zici: «Cine se va înălţa la cer pentru noi ca să ne-o aducă şi astfel să o auzim şi să o împlinim?»
13 Şi nu este nici de partea cealaltă a mării, ca să zici: «Cine va traversa marea ca să ne-o aducă şi astfel să o auzim şi s-o împlinim?»
14 Dimpotrivă, Cuvântul este foarte aproape de tine; este în gura ta şi în inima ta, ca să-l poţi împlini.
15 Iată, astăzi îţi pun înainte viaţa şi binele şi moartea şi răul.
16 Pentru că astăzi îţi poruncesc să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, să umbli în căile Lui şi să păzeşti poruncile, hotărârile şi legile Lui; atunci vei trăi şi te vei înmulţi, iar Domnul, Dumnezeul tău, te va binecuvânta în ţara în care ai intrat s-o iei în stăpânire.
17 Dar dacă inima ta se va schimba şi nu vei asculta, dacă te vei abate închinându-te şi slujind altor dumnezei,
18 atunci îţi fac cunoscut astăzi că vei fi nimicit şi nu vei locui multe zile în ţara pentru care ai traversat Iordanul, ca să intri în ea şi s-o iei în stăpânire.
19 Chem astăzi cerul şi pământul ca martori împotriva voastră, că v-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Acum alege viaţa, ca să trăieşti atât tu, cât şi urmaşii tăi,
20 iubindu-L pe Domnul, Dumnezeul tău, ascultând glasul Lui şi alipindu-te de El. Căci El este viaţa şi lungimea zilelor tale în ţara pe care Domnul a promis-o strămoşilor tăi, Avraam, Isaac şi Iacov, că le-o va da.“


Oare este chiar atat de greu sa alegem binele si viata?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu