miercuri, 26 martie 2014

Despre ... orizonturi

„Pe cer nu este nici o diferenţă între Est şi Vest. Fiecare om îşi creează propriile diferenţe şi apoi le crede adevărate.” — Buddha

Intamplator, sau nu, astazi de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan doi cosmonauti rusi si unul american au plecat cu o racheta Soyuz spre Statia Spatiala Internationala, continuatoare a misiunii MIR (tradus pace sau lume, dupa Wikipedia).
Recent, media a prezentat un alt "moment" important al contemporaneitatii unde, paradoxal, ni se spune ca "O nouă declaraţie de dragoste pentru Rusia vine de la celebrul actor francez Gerard Depardieu. Devenit acum mai bine de un an cetăţean rus, el va lansa o linie de ceasuri de mână pe care este gravată stema Rusiei şi mesajul: „Mândru că sunt rus!" Ceasurile sunt produse de celebra companie elveţiană Cvstos, iar preţul lor nu a fost făcut public deocamdată.”
 (http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Gerard+Depardieu+Ceasuri+stema+Rusiei+mesaj+Mandru+ca+sunt+rus)

Aceste doua "evenimente mondene", in contextul "spetei" conflictului Est-Vest, pot parea surprinzatoare, dar pe mine nu ma surprind. Ele vin sa confirme invatatura de mai sus, pe care inteleptul a lasat-o tocmai pentru a ne trezi interesul spre analiza si meditatie intr-o lume tot mai tulbure si mai plina de "surprize". 

Dar nici acestea nu mai sunt surprize daca, reluind ce a spus un erudit al secolului trecut, intelegem relevanta expresiei "Secolul XXI sau va fi religios, sau nu va mai fi defel." (http://autori.citatepedia.ro/Andre+Malraux) 

Din toata zbaterea cu care este confruntata, in acest moment, omenirea se pot intelege foarte multe si se pot face nenumarate scenarii, inclusiv apocaliptice. Depinde ce orizont este privit.
Personal cred ca toate aceste "turbulente" se datoreaza strict modului in care fiecare din cei "in carti" (mai mari sau mai putin mari si tari) si-au creat propriile lor diferenta, care nu au nimic de a face cu altceva decat cu satisfacerea, asa cum s-a intamplat in toata istoria omenirii, "amorului-propriu". Global si, din pacate, strict local fara nici o legatura (sau cu ?) cu interesul general.

Ca este asa o demonstreaza o alta "zicere", a celui mai intelept om dintre oameni, asa cum este el recunoscut in Cartea Cartilor, care spunea: 

"Orice lucru îşi are timpul său
1 „Pentru toate există o vreme, şi orice lucru de sub ceruri îşi are timpul său:
2 un timp pentru a te naşte şi un timp pentru a muri; un timp pentru a sădi şi un timp pentru a smulge;
3 un timp pentru a ucide şi un timp pentru a vindeca; un timp pentru a dărâma şi un timp pentru a zidi;
4 un timp pentru a jeli şi un timp pentru a râde; un timp pentru a boci şi un timp pentru a dansa;
5 un timp pentru a arunca cu pietre şi un timp pentru a strânge pietre; un timp pentru a îmbrăţişa şi un timp pentru a fi departe de îmbrăţişări;
6 un timp pentru a căuta şi un timp pentru a pierde; un timp pentru a păstra şi un timp pentru a arunca;
7 un timp pentru a rupe şi un timp pentru a coase; un timp pentru a tăcea şi un timp pentru a vorbi;
8 un timp pentru a iubi şi un timp pentru a urî; un timp pentru război şi un timp pentru pace.
9 Ce câştig are lucrătorul din toată osteneala lui?
10 Am văzut ce preocupare pune Dumnezeu în mintea oamenilor, ca să se îndeletnicească cu ea.
11 El a făcut toate lucrurile bune la timpul lor, a pus chiar şi veşnicia în inimile lor, dar omul nu poate pricepe de la început până la sfârşit lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu."

(http://www.bibleserver.com/text/NTR/Eclesiastul3)

Si aceasta doar din cauza orizontului sau al punctului de vedere cu care se abordeaza o "chestiune" sau alta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu