joi, 30 mai 2013

Despre O DRAMA ... pe bune

"Este consternant să constaţi  că în România, pe parcursul a 60 de ani (1888-1948) au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie 5 generali, iar pe parcursul a 23 de ani (1990 – 2013) au fost condamnaţi 25." - "Drama generalilor postdecembriştiCol.(r) Remus Macovei

Nu numai "contextul emotional declansat de o anume condamnare", spre a-l copia pe distinsul autor al analizei din care am redat paragraful de mai sus, mi-a nascut gandurile de astazi si nici articolul redat in postarea de ieri. Nu mi-am propus sa fac, eu, analiza si sinteza acestora.

Ultimele informatii, comentarii si dispute legate de "salariile nesimtite", batalia intensa pentru "corelarea" si "ajustarea" continua a preturilor la "nivelul standardelor UE" in paralel cu lipsa oricarei actiuni de intarire a nivelului de trai al populatiei si dezinteresul manifestat constat, in acesti ultimi 23 de ani, pentru crearea unei CLASE DE MIJLOC sanatoasa si puternica, rateurile guvernantilor, finantistilor si bancherilor in crearea unor proceduri "viabile" de redresare si indiferenta si disparitia oricarei urme de PATRIOTISM la aproape toti cei numiti sa administreze bugetul, toate acestea m-au determinat sa caut sa inteleg care este SURSA RELELOR in acest spatiu, atat de ravnit de altii si atat de batjocorit de noi, numit Romania.

Asa mi-am adus aminte ca pe vremea comunismului, atat de mult criticata acum, era un raport cat de cat echitabil intre salariul cel mai mic si cel mai mare, erau respectate cateva principii economice pe care actuali reprezentanti ai "pietii libere" le promovau cu tarie, iar "clasa de mijloc", adica marea majoritate a populatiei, isi permitea lucruri care acum au ramas doar de domeniul visurilor.

Intre cei care intregeau randurile acelei clase de mijloc se numarau si cadrele militare, cu un salar "multumitor", cei care jurasera credinta patriei dupa urmatorul juramant:

"Pentru indeplinirea datoriei sacre, de aparare a patriei, inscrisa in Constitutie, eu.... Cetatean al Republicii Socialiste Romania, intrand in randul fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele socialiste. Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai ordinele comandantului suprem, cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atat in timp de pace, cat si in timp de razboi. Jur sa nu-mi precupetesc sangele si viata pentru a apara pamantul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei, cauza socialismului. Daca voi calca juramantul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor Republicii Socialiste Romania."

S-a intamplat, insa, ca "mai marii" lumii sa aiba alte planuri pentru estul Europei si, asa cum cred si mi-am exprimat parerea si anterior, au convenit ca "lumea libera" trebuie sa ajunga si dupa "cortina de fier", peste linie.
Acum nu stiu de care parte a cortinei era aceasta linie, dar daca imi aduc aminte de un alt moment important al istoriei noastre cand am schimbat un jug de lemn cu unul de fier, cred ca partea "de fier" era tot in Vestul dovedit SALBATIC pentru ceea ce a urmat in tara noastra dupa 1989.
Cine e de vina si de ce, iar nu vreau sa comentez, analizez si sintetizez.

Cert este ca, asa cum a intrat "libertatea" si libertinajul in toate domeniile viatii sociale si politice postdecembriste si in mediul militar s-au produs schimbari esentiale. Fara prea multe modificari de esenta, juramantul militar a fost usor "upgradat" noii realitati, dupa modelul:

"Eu,............., intrând în rândurile forțelor armate, jur credință nestrămutată poporului român și patriei mele. Jur să respect legile țării, să execut întocmai cerințele regulamentelor militare și ordinele comandanților și șefilor mei, atât în timp de pace, cât și în timp de război. Jur să nu-mi precupețesc sângele și viața pentru a apăra pământul strămoșesc, independența și suveranitatea patriei. Dacă voi călca jurământul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor patriei mele, România."

Ce a urmat, a fost redat foarte corect de dl col (r) in analiza facuta si mediatizata.

Dar de ce drama generalilor postdecembristi, ma gandesc eu?

De ce drama, cand respectivii au uitat catre cine, pentru ce si de ce au depus cele doua juraminte, opresiv si democrat?
Toti cei prezentati in analiza respectiva si-au inceput (nu-i asa?) cariera in perioada de "trista amintire" dar s-au DESAVARSIT material si financiar in democratie.

Ca un oarecare bisnitar, pe timpul comunismului, s-a descurcat cu "organele" si, supravituind opresiunii, a ajuns mare om de afaceri in "democratia romaneasca originala", e ceva normal. Mai ales ca el NU A DEPUS, nicodata, UN JURAMANT DE CREDINTA. 
El poate, intr-o conjunctura si context nefavorabile, sa traiasca o drama, in cazul unei condamnari, dar si asta o problema discutabila.

Dar unul care A JURAT TARII nu o data, ci de doua ori, nu mai traieste nici o drama atunci cand trebuie "sa suporte pedeapsa aspra a legilor".

Traieste CONSECINTELE DEGRADARII SALE!

Totusi, care este sursa acestei situatii?

De aproape 30 de postari am incercat sa prezint UNA DIN CAUZELE POSIBILE, pentru ca nu-mi permit sa vorbesc de celelalte aspecte care tin de caracterul si personalitatea unor "grei" ai sistemului militar si nu numai. 
Ea tine de ignoranta spirituala si, in principal, de  pregatirea materialist dialectica si istorica cu care militarii au fost "modelati" in "epoca de aur", cand credinta era un subiect tabu. Credinta adevarata, nu religia.

Numai asa se explica, din nou, ignorarea Sfintelor Scripturi care, de foarte mult timp avetizeaza intr-una din cartile Noului Testament:

"Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. "(1Timotei 6:10)

Aceasta, da, este cea mai mare drama care macina intreaga noastra societate, nu doar sistemul militar. Dar, oare, intereseaza pe cineva?

O dilema care se cere, urgent, rezolvata.


Ps.
Am facut o retusare de "ultima citire" pentru ca nu am vrut sa raman dator "criticilor mei". Intre altele, fiind spus, nu-mi permit sa am un PC personal, salarul minim pe economie permitandu-mi doar sa spun ca supravietuiesc, cat de cat, decent (noroc ca nu am nevoie de foarte multe medicamente). Iar PC-ul "din dotare" il impart cu toata familia, inclusiv cu un istet de 7 ani.
Cer iertare, asadar, pentru corecturile pe care le fac doar cand mai apuc un loc la tastatura. Caci ceea ce exprim sunt ganduri pe care le expun direct, fara ciorne, corecturi si "cap limpede". Multumesc pentru intelegere!




  








miercuri, 29 mai 2013

Ceva ... "cotidian"


"Nu sunt ce sunt – I am not what I am" - spune Iago in prima scena din Othello, marturisind ca-si serveste stapanul nu din dragoste si datorie, ci numai pentru a-si realiza planurile ascunse. Vorbele pe care Shakespeare le-a pus in gura odiosului intrigant, se potrivesc acelei persoane care nu este ceea ce pare sa fie. (http://www.citate-celebre.com/despre-aparente/)


Vazand ca ultimele doua postari, cu directa trimitere spre ceea ce noi suntem (sau spunem ca suntem), crestini, nu au avut "succesurile" altor "comentarii" (nici nu ma miram) si pentru ca in materialul urmator se vorbeste si despre acestia (chiar cu trimitere peste hotare), mi-am permis sa redau - PRIN COPY-PASTE - un intreg articol dintr-o aparitie on-line pe care o urmaresc. Fara comentarii.

O lectura interesanta, incisiva si ... probabil, asteptata de multi.



Miercuri, 29 mai 2013, 10:19 

Toate au un cap şi-o coadă
Cine verifică povestea şi ascensiunea neamurilor lui Florian Coldea în SRI?

Senatorul Valer Marian a făcut o nouă declaraţie politică incendiară, în şedinţa Senatului din 22.05.2013. Declaraţia sa se intitulează "Generalul Coldea, cȃinele de pradă al democraţiei". Redăm mai jos declaraţia integrală a senatorului:
"Conform multor foşti şi actuali lucrători din Serviciul Romȃn de Informaţii (SRI), şeful de facto al principalului serviciu secret din Romȃnia este generalul Florian Mihai Coldea, primul adjunct al directorului SRI şi omul de încredere al preşedintelui Traian Băsescu. Generalul Coldea coordonează toată activitatea informativ – operativă a serviciului, directorul SRI, George Cristian Maior, conducând serviciul la nivel de reprezentare şi cooperare cu celelalte instituţii similare din ţară şi din străinătate. Primul adjunct al directorului SRI a fost propulsat în această funcţie, potrivit unor rudenii apropiate ale acestuia, pe filieră politică PDL, respectiv cu concursul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi a socrului acestuia Gheorghe Seculici. Primarul Gheorghe Falcă era, în perioada respectivă, secretar executiv naţional al PDL şi se afla în relaţii apropiate cu preşedintele Traian Băsescu, care i-a fost naş de căsătorie, precum și naş de botez al unicului său copil. Gheorghe Seculici era vicepremier şi ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu I la data promovarii lui Coldea în fruntea SRI. Seculici era şi şeful Cultului adventist de ziua a șaptea din Romȃnia şi avea relaţii importante în Statele Unite ale Americii, unde achiziţionase casa fondatorului cultului adventist ( situată în Vermont).
Florian Coldea este originar din comuna Tȃrnova judeţul Arad, a absolvit un liceu industrial din municipiul Arad şi a studiat un an si jumătate la Institutul Politehnic din Timişoara, unde studia şi Gheorghe Falcă. A renunţat la Institutul Politehnic după ce a căzut mai multe examene şi a urmat Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, pe care a absolvit-o în anul 1996, dar nu a obţinut note de trecere la examenul de licenţa, pe care l-a trecut doar anul următor, rămȃnȃnd aşadar repetent. Din caracterizările făcute de foşti colegi de academie reiese că era o persoană arogantă, introvertită, interesată mai mult de imaginea şi poziţia sa, fără prea multe relaţii de prietenie, tipul „carieristului”. Devotamentul față de președintele Băsescu și lipsa de scrupule în acțiunile sale i-au conturat un portret de funcționar slugarnic, de tipul securistului habotnic din perioada bolșevică, capabil de orice abuz pentru a executa ordinele stăpânului care l-a promovat în funcție și grad, fiindu-i devotat orbește acestuia ( ca, exemplu generalul Pantiușa Bodnarenko, numit de la Moscova primul șef al Securității comuniste din România). Deși îi place să facă pe misteriosul și este plin de morgă, Coldea este în realitate un individ lipsit de orizont intelectual (vezi eșecurile la examenele din facultate și din academie) și de capacitate de comunicare, precum și de discernământ și de spirit critic, fiind considerat capabil de orice de către ofițeri din SRI care l-au cunoscut mai bine : “ Este capabil să îngroape orice și pe oricine”.
Cei doi Gheorghe de la Arad ( Falcă şi Seculici) l-au susţinut pe Coldea în faţa preşedintelui Băsescu, care, în primăvara anului 2005, cȃnd avea gradul de maior în SRI şi activa în Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, l-a folosit în operaţiunea de salvare prin răscumpărare a celor trei jurnalişti romȃni răpiţi în Irak. După eliberarea ziariștilor, Băsescu l-a promovat, la vȃrsta de 34 de ani, în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, şi l-a avansat ulterior pȃnă la gradul de general cu o stea. În 2012 preşedintele Băsescu l-a avansat pe Coldea general cu două stele. Florian Coldea a fost protejat şi susţinut iniţial de generalul Dan Gheorghe, originar tot din judeţul Arad (din comuna Sinta, învecinată cu Tȃrnova) şi rudenie cu familia Coldea, considerat reprezentantul aripii conservatoare, de sorginte ceauşistă, din SRI ( fost ofiţer de Securitate, care în decembrie 1989 avea gradul de colonel şi funcţia de locţiitor al şefului Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă / USLA din cadrul Departamentului Securităţii Statului / DSS). În 1990 a blocat anumite dosare ale Revoluţiei, cum ar fi dosarul zborului Rombac de la Sibiu, iar după ce a fost recuperat iniţial în Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne (0215), unde a devenit şef, şi apoi în SRI. Florian Coldea a fost susţinut puternic din interior şi de generalul Ion Ştefănuţ, fost şef al Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, şi de generalul Sorin Brăteanu, şeful Secretariatului General al SRI (primul şef care l-a direcţionat pe linie de muncă şi naşul său de căsătorie).
După numirea în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea şi-a numit în funcţii importante de şefi şi de locţiitori de unitaţi oameni de încredere şi buni executanţi, ca de exemplu: generalul Ion Voinescu – adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică; generalul Sorin Gabriel Cozma – şeful Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului; generalul Elena Istode – şeful Departamentului Securităţii Economice; generalul Emilia Cristina Posastiuc – şeful Centrului pentru Surse Deschise (Centrul de Monitorizare Media); colonelul Ştefan Vatră – şeful Diviziunii Filaj-Investigaţii; colonelul Vasile Cămărăscu (fost coleg de cameră în timpul facultăţii) – şef al Direcției SRI Bucureşti şi apoi director adjunct la ORPISS; colonelul Eugen Tudor – locţiitor la UM 0982 Bucureşti; generalii Valentin Dan Căpşună, Gabriel Stătescu, Adrian Popescu, Gheorghe Puiu – şefi de unitaţi şi diviziuni. Generalul Coldea a reuşit să-şi impună anumiţi oameni şi în alte structuri ale statului, după cum urmează: generalul (r) Mircea Gheordunescu (fost prim-adjunct al directorului SRI în perioada 1997-2000) – înalt funcţionar al Ministerul Afacerilor Externe; generalul Costin Nedelea (fost coleg la SRI) – şeful unitaţii informative din Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP); locotenent-colonelul Marius Stere (fost coleg la SRI) – șef serviciu la SPP; procurorul Marius Lazăr – la Parchetul de pe lȃnga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La adresa generalului Coldea au fost lansate o sumedenie de acuzaţii de abuz şi de corupţie în spaţiul politic şi mediatic. Astfel, la adresa sa au fost lansate acuzaţii că ar fi fost folosit de preşedintele Traian Băsescu în operaţiuni de poliţie politică, împărțind cetățenii României în buni, cei de partea lui Băsescu, și în răi, toți cei care s-au manifestat împotriva președintelui, îndeosebi cei care au urmărit suspendarea și demiterea sa. Categoria răilor are parte de investigare și fișare minuțioasă, scormoninduli-se trecutul și prezentul, unii fiind trecuți pe liste speciale de potențiali atentatori, iar alții primind eticheta VIP, adică agenți de legătură cu puteri străine. Toți aceștia stau cu lunile pe lista dușmanilor Constituției, fiind ascultați, urmăriți, monitorizați. Acțiunile de poliție politică ale generalului Coldea au culminat cu prilejul referendumurilor pentru demiterea președintelui Băsescu din mai 2007, respectiv iulie 2012. Astfel, generalul Coldea a fost depistat că a întocmit note scrise, în scop de șantaj și de compromitere, referitor la trei judecători de la Curtea Constituţională (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu), după ce aceștia au acordat aviz favorabil cererii de suspendare a președintelui Băsescu în aprilie 2007. După suspendarea surpriză din iulie 2007, generalul Coldea a constituit o celulă de criză pe care a condus-o împreună cu generălesele Elena Istode, șefa Departamentului Securității Economice, și Emilia Cristina Posastiuc șefa Centrului pentru Surse Deschise ( în realitate, Centrul de Monitorizare Media), amândouă avansate în luna martie de președintele Băsescu, căruia i-au declarat devoțiune pe viață. Celula de criză instituită de generalul Coldea a livrat zilnic materie primă pentru aparițiile publice ale președintelui suspendat și, concomitent, a alimentat agenți acoperiți din mass media cu materiale de denigrare, intoxicare, dezinformare și derutare a opiniei publice interne și internaționale și, mai cu seamă, cu țintă către autoritățile legitime ale statului român și către principalele instituții ale Uniunii Europene. În săptămâna de după scrutinul prezidențial din 6 decembrie 2009, câștigat la limită și într-un mod foarte contestat de către Traian Băsescu, pentru a preveni depunerea și judecarea unei cereri din partea PSD pentru anularea rezultatului alegerilor, generalul Coldea a orchestrat blocarea în trafic și reținerea ilegală a senatorului social-democrat Cătălin Voicu, care ulterior a fost demonizat mediatic și urmărit penal până la arestarea și condamnarea sa pentru pretinse fapte de corupție. Se bănuie că generalul Coldea se află și ăn spatele interceptărilor ilegale ale convorbirilor telefonice a reprezentantului României din Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), judecătorul Corneliu Bârsan. Conform unor surse din serviciile secrete, SRI și SIE au două cârtițe în grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, dintre care una ar avea numele de cod ” Dragalița”, scopul acestora fiind să-l protejeze pe președintele Traian Băsescu și să blocheze or să tergiverseze cauzele care-l privesc pe acesta sau instituțiile subordonate lui.
La adresa sa s-au lansat acuzaţii de deturnare de fonduri în cazul răscumpărării jurnaliştilor romȃni răpiti în Irak, respectiv că ar fi predat pentru răscumpărare doar 9 milioane de euro din suma cifrată între 12 milioane şi 13 milioane de euro, care a fost alocată de statul romȃn în acest scop. La adresa sa s-au lansat şi acuzaţii de luare de mită, respectiv că ar fi primit 350.000 euro pentru încheierea unui contract de achiziţii pentru SRI. Informaţii în acest sens au fost făcute publice de senatorul Cătălin Voicu, fost general al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), în declaraţii făcute în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi de generalul (r) Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, în emisiunea „Ştirea Zilei” de la postul de televiziune Antena 3. Acuzaţia privind delapidarea a aproximativ 4 milioane de euro din suma alocata pentru răscumpărarea jurnaliştilor romȃni răpiţi în Irak a fost susţinută şi de fostul procuror şef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, în cartea publicată în 2009 cu titlul „Prădarea Romȃniei” (la pagina 57), în care afirmă că a primit informaţii în acest sens din surse oficiale irakiene şi americane. La adresa sa s-au lansat acuzaţii că i-ar fi favorizat pe oamenii apropiaţi preşedintelui Traian Băsescu, respectiv pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, şi pe ex-premierul Teodor Stolojan în dosarul Alro şi pe fostul președinte al ANAF, Sorin Blejnar, vizavi de corupţia si contrabanda din vămi. La adresa sa s-au lansat şi acuzaţii privind favorizarea soţiei sale, Dorina (născuta Negru, originară din Zalău judeţul Sălaj, colegă de facultate, ofiţer SRI), prin promovarea în funcţiile de şef al Serviciului de Protocol al SRI şi apoi director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI, precum şi prin avansarea la gradul de locotenent-colonel în timp ce se afla în concediu pentru creşterea copilului, încălcȃnd astfel regulamentele militare. La adresa sa s-au lansat acuzaţii că i-ar fi favorizat pe cumnatul său Adrian Negru (fratele soţiei sale), promovat în funcţia de şef serviciu în cadrul Direcţiei Judeţene Sălaj a SRI, şi pe finul său Cristian Soponar (fost coleg de facultate), promovat prim-adjunct al şefului Direcţiei Judeţene Satu Mare a SRI. La adresa sa s-au lansat acuzaţii privind favorizarea vărului său primar, George Coldea, preşedinte-director al firmei Medicare Technics, în afaceri cu aparatură medicală cu unităţi spitaliceşti din Romȃnia. În acest sens, arătăm că, în cursul anului 2010, şeful Direcției Judeţene Satu Mare a SRI, colonelul Ştefan Coşarcă, a intervenit pe lȃngă conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare să-l primească pe directorul George Coldea şi să-l sprijine prin achiziţionarea de aparatură medicală de la firma pe care o conduce, pentru spitalele preluate în judeţ. În plus, generalul Coldea este naşul de căsătorie al fostului prefect PDL al judeţului Arad din perioada 2009-2011, Călin Bibarţ, cu care este consătean, şi există suspiciuni că l-ar fi protejat atȃt pe acesta cȃt si pe soţia sa, care a deţinut funcţia de director general al Zonei Libere Curtici, prin care s-a efectuat contrabandă intensă cu ţigari şi alte produse accizabile. Ofiţeri din Direcţia Judeţeană Arad a SRI au dezvăluit că şeful lor, colonelul Dan Ilie Calalb, i-ar fi predat generalului Coldea, cu doi ani în urma, un pachet conţinȃnd suma de 100.000 lei (un miliard de lei vechi) de provenienţă suspectă.
O acuzaţie gravă adusă generalului Coldea este aceea că ar fi provocat un accident de circulaţie în timp ce conducea în Bucureşti un autoturism de serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit unor surse din Parchetul de pe lȃngă Curtea de Casaţie şi Justiţie, confirmate de ofiţeri din SRI, în anul 2008, generalul Coldea şi-a sărbătorit ziua de naştere (21 septembrie) împreuna cu procurorul general al Romȃniei, Laura Codruţa Kovesi, după care, pe timp de noapte, s-au deplasat spre domiciliul acesteia, conducȃnd personal un autoturism de serviciu. Pe B-dul Ştefan cel Mare, generalul Coldea a provocat un accident de circulaţie, respectiv a pierdut controlul volanului, a ieşit de pe carosabil şi a intrat cu autoturismul în copacii din faţa Clubului Dinamo, avariind grav partea din faţa a autoturismului, inclusiv parbrizul şi bordul acestuia. Circumstanţele producerii accidentului indică faptul că generalul Coldea se afla sub influenţa accentuată a băuturilor alcoolice. Vă puteţi închipui ce carnagiu s-ar fi putut întȃmpla dacă la ora respectivă s-ar fi desfăşurat un meci de fotbal sau alt eveniment la stadionul Dinamo. Dosarul a fost muşamalizat ulterior de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lȃngă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, ca urmare a intervenţiei procurorului general al Romȃniei, respectiv de procurorul şef Ion Vasilache, promovat în aceasta funcţie de procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi avansat ulterior de preşedintele Traian Băsescu la gradul de general. Menţionez că am făcut publice toate aceste aspecte în doua declaraţii politice prezentate la Senat, respectiv în data de 22 decembrie 2010, cu titlul „Lista sau gaşca lui Falcă”, și în data de 2 mai 2012, cu titlul „Laura Codruţa Kovesi: procuror general din milă si mită portocalie ”, dar procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi generalul Florian Coldea n-au exprimat pȃnă în prezent nicio poziţie publică de contestare, preferȃnd tăcerea, iar Consiliul Suprem al Magistraturii şi Parchetul de pe lȃngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au dispus redeschiderea cazului.
Generalul Florian Coldea este cunoscut şi recunoscut drept principalul coordonator al activităţilor de poliţie politică exercitate în ultimii ani de preşedintele Traian Băsescu şi camarila sa în scopul intimidării, discreditării şi demolării adversarilor politici (liderii partidelor din opoziţie, parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene, jurnalişti şi alţi formatori de opinie critici ş.a.) cu concursul instituţiilor de forţă ale statului romȃn , îndeosebi al serviciilor secrete şi al Parchetului (SRI, SPP, DGIPI, DGA, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lȃngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia Naţională de Integritate şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). Monitorizarea adversarilor politici s-a realizat prin activităţi de poliţie politică constȃnd în interceptări ilegale de convorbiri telefonice sau ambientale, acţiuni de filaj, verificarea averii şi a eventualelor afaceri, verificarea şi monitorizarea conexiunilor cu alţi oameni politici, cu oameni de afaceri, cu jurnalişti şi alţi formatori de opinie. Acţiunile ilegale de interceptare telefonică sau ambientală şi de filaj sunt realizate de structuri specializate din SRI dar şi din SPP, DGIPI şi SIE. În scopul monitorizării şi fabricării de dosare penale adversarilor politici, serviciile secrete implicate au solicitat informaţii şi de la structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, îndeosebi de la organele de poliţie, şi ale Ministerului Finanţelor, în special de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, condusă pȃnă anul trecut de slugoiul prezidenţial Sorin Blejnar, dar şi de direcţiile de control financiar şi administraţiile financiare judeţene. De asemenea, SRI sau alte servicii secrete implicate au solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate să declanşeze acţiuni de verificare din oficiu a averii şi eventualelor afaceri ale adversarilor politici pentru a obţine informaţii în acest sens şi pentru a depista sau inventa eventuale motive de sesizare a Parchetului pentru fals în declaraţii sau conflicte de interese ori instanţele judecătoreşti pentru motive de incompatibilitate.
În cazul adversarilor politici consideraţi periculoşi, generalul Florian Coldea a recurs la stratagema obţinerii unui mandat de interceptare pentru motive de siguranţă naţională, care permite instituirea şi realizarea unui control tehnic operativ total (CTOT) asupra persoanei vizate: interceptarea tuturor convorbirilor telefonice şi ambientale, a poştei normale şi electronice, filaj permanent, monitorizarea persoanelor cu care intra în contact. Deosebit de grav este că, pentru interceptarea, urmărirea şi hărţuirea adversarilor politici ai actualei puteri, SRI are posibilitatea, pe care a materializat-o, de a recurge şi la reţeaua de sateliţi MONSAT de joasă altitudine, lansată de SUA în colaborare ci o serie de ţări europene, la care Romȃnia are acces în baza unor înţelegeri între serviciile secrete ale statelor NATO. Reţeaua de sute de sateliţi MONSAT care acoperă Europa are dispozitive radar, bazate pe unde milimetrice, care au capacitatea de a urmări o persoană, după caracteristicile biometrice, oriunde pe Pămȃnt, inclusiv prin acoperişul clădirilor în care se află aceasta. Totodată, sistemul MONSAT permite interceptarea convorbirilor telefonice şi a e-mailurilor. Astfel, prin marionetele sale de la SRI şi SIE, preşedintele Traian Băsescu foloseşte abuziv, independent şi fără control parlamentar, Sistemul Naţional de Monitorizare a Convorbirilor prin Satelit – MONSAT.
Solicit Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se sesizeze şi să efectueze cercetări în cazul generalului Florian Coldea sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, referitor la acuzaţia de deturnare a sumei de aproximativ 4 milioane de euro în cazul răscumpărării jurnaliştilor romȃni răpiţi în Irak, şi de luare de mită, în cazul acuzaţiei privind primirea sumei de 350.000 euro pentru încheierea unui contract de achiziţii pentru SRI. Totodată, solicit Parchetului de pe lȃngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să redeschidă cauza în care generalul Florian Coldea a fost cercetat pentru accidentul de circulaţie provocat pe B-dul Ştefan cel Mare din Bucureşti, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, şi să se sesizeze faţă de procurorul general Laura Codruţa Kovesi sub aspectul infracţiunii de favorizare a infractorului. În fine, solicit Parchetului de pe lȃngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l cerceteze pe generalul Coldea sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu și pentru încălcarea legii siguranței naționale pentru toate acțiunile de poliție politică pe care le-a ordonat și coordonat.
Senator
Valer Marian
P.S. Într-un debriefing de peste trei ore, pe care l-am avut împreună cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian cu părinții generalului Coldea, în casa acestora din comuna Târnova nr. 274, tatăl (fost tractorist în comună) și mama sa (până recent poștășița satului) și-au exprimat nemulțumirea pentru că unicul lor fiu a urmat “ cel mai prost liceu din Arad ” și penru că a plecat să învețe și să lucreze la București, unde “ a călcat în scuipat de mitici”. Ei ar fi preferat ca Florin (așa-l numesc pe fiul lor ) să rămână în zonă întrucât le-a fost foarte util în tinerețe când îl trimiteau să transporte, cu un autoturism ARO cu remorcă, și să vândă cartofi, varză și alte zarzavaturi în județul Arad și în județele învecinate. Părinții generalului au mai mărturisit că acesta a fost un copil cuminte și timid și s-au plâns că de când a devenit mare șef suferă rău cu coloana, având amenajat un pat și un spalier în spatele biroului său. S-au lăudat și cu ce personalități de la București a fost fiul lor înainte de Crăciun, la tăiatul și pomana porcului în ultimii ani, precum și că fiul lor se mândrește cu o vitrină plină de ” medalii și alte tinichele primite de al americani “. Concluzia bătrânilor Coldea a fost că fiul lor Florin i-a făcut prea multe hatâruri președintelui Băsescu și că ar trebui să se retragă și să-și vadă de familie și de sănătate. Mulțumesc și pe această cale părinților generalului Coldea pentru ospitalitatea și sinceritatea lor deosebită, inclusiv pentru flaconul cu pălincă de prune (de foarte bună calitate) fără de care nu ne-au lăsat să plecăm din casa lor. Sperăm ca măcar povața părintească să fie luată în seamă de generalul Coldea în al doisprezecelea ceas.
Accesări: 7005
Publicat Marţi, 28 mai 2013

luni, 27 mai 2013

Meditatie pentru ... ADEVAR

Am gasit o poezie foarte interesanta, sugestiva si incitanta care se inscrie, perfect, in ceea ce mi-am propus atunci cand am hotarat sa schimb "repertoriul" cu 180 de grade.

O redau fara nici un comentariu, doar cu cateva sublinieri care mi s-au parut mai mult decat relevante.


Esti crestin ? 
                                         de Valentin Popovici

Sunt oameni mulţi în lumea asta,
Cari stăruiesc în greu păcat.
Ucid şi-njur, sunt răi la suflet,
Şi totuşi de i-ai întreba,
Să spună care li-e credinţa,
Ei îţi răspund uşor, senini,
Pe-un ton de superioritate,
"Fireşte că suntem creştini".

Ehei! De-ar şti sărmanii oameni,
Cât se înşală de amar,
Că nu-s creştini cum nu e gâsca,
Un struţ sau lebădă măcar.
La ei e totul vorbă goală,
Credinţă însă n-au un pic,
De rostul jertfei de pe cruce,
Ei n-au habar, nu ştiu nimic.

De vrei să ştii dacă eşti vrednic,
Să te numeşti al lui Hristos,
Atunci încearcă de răspunde,
Cu NU, la cele de mai jos:

Ţi-e greu să rabzi în sărăcie,
Doar ca dreptăţii să slujeşti,
Când ai putea servi minciuna,
Ca alții, să te-mbogățești?


Ţi-e greu să ierţi pe unul care
Te-a umilit sau ţi-a greşit,
Sau când te ştii un om de seamă
Să nu te-ngâmfi, să fii smerit.
Ţi-e greu să rabzi o nedreptate,
O pagubă sau un afront,
O palmă fără să te superi,
Fără să-ntorci măcar un ghiont.


Ţi-e greu să ocoleşti iubirea,
În cale când o întâlnești,
Doar ca s-asculţi pe Domnul care,
A spus cândva „Să nu pofteşti”.
Ţi-e greu să îţi iubeşti vrăjmaşul,
Să nu-invidiezi pe cel bogat,
Să dai săracului în lipsă,
Şi-atunci când eşti înstrâmtorat?

Ţi-e greu în mijlocul durerii,
În inimă când ai un spin,
Să cânți spre cer un imn de slavă?
Ţi-e greu? Atunci nu eşti creştin.
Dar când în viaţa ta predată,
Din sfântul Nume faci un crez,
Şi nu un titlu pe hârtie,
Înscris cândva la un botez,

Când porţi mereu în amintire,
Jertfirea Lui, adâncu-I chin,
Atunci le faci uşor pe toate,
Şi-ai dreptul să te chemi creştin.


Că nu-i destul să spui din gură,
Ducând o viaţă de păgân,
Purtarea ta doar ea ne spune,
În viaţă cine ţi-e stăpân.
Dacă Isus îţi e Stăpânul,
Fii bun și blând, ca El, smerit,
Goneşte ura și trufia,
Ce pân' acum te-au stăpânit.


Căci dacă-njuri, eşti rău, porţi ură
Zadarnic porţi Numele Său,
Isus de tine se dezice,
Satana e stăpânul tău.
Zadarnic vrei cu acte scrise,

Să dovedeşti că eşti creştin;
De-ai fi creştin, ţi-ai pune viaţa,
În slujba Fiului Divin.


Ai merge tot pe-aceeaşi cale,
Ai împlini al Său Cuvânt,

N-ai duce-o viață-atât de tristă,
N-ai pângări Numele-I sfânt.

A fi creştin, nu-i o hârtie,
Un nume moştenit cândva,
Ci e titlu sfânt şi nobil,
Plătit cu însăşi viaţa Sa,

Plătit cu lacrimi multe, grele,
Cu renunţare, sânge, chin,
Cum a plătit Isus odată
Faci astfel: te numeşti creştin.


sâmbătă, 25 mai 2013

Un test ... de incercat!


 "Dumnezeu este dragoste" 1Ioan.4:16

In alergarea noastra dupa maruntisurile vremii uitam, de cele mai multe ori, ca noi, cei care ne mandrim cu titlul de crestin, ar trebui sa avem un alt scop in viata decat zdrobirea unor destine si amestecarea in noroiul timpurilor. 
Un important reprezentant al crestinismului, C.S. Lewis spunea, in scrierile sale: 
"Trăiesc în Epoca Managerială, într-o lume a Administraţiei. Acum, cel mai mare rău nu se face în acele "bârloguri ale crimei" murdare, pe care îi plăcea lui Dickens să le descrie. Nu se face nici măcar în lagărele de concentrare şi în lagărele de muncă. În acelea, vedem rezultatul său final. Dar el e conceput şi comandat (mutat, secondat, dus la îndeplinire şi înregistrat) în birouri curate, cu covoare, încălzite şi luminate corespunzător, de către oameni tăcuţi, cu gulere impecabile şi unghii tăiate şi obraji proaspăt bărbieriţi, care nu au nevoie să ridice vocea. Din această cauză, desigur, simbolul meu pentru Iad seamănă cu birocraţia unui stat poliţienesc sau cu sediul unei companii de afaceri extrem de josnice." (http://autori.citatepedia.ro/de.php?p=3&a=C.S.+Lewis)
Iar actele de mai sus poarta ca semnatura "binele uman" cu care ne mandrim, uitand testul la care ne supune Adevarul Suprem si care se regaseste in randurile urmatoare:
"1. Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti, si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor.
2. Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta; chiar daca as avea toata credinta, asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic.
3. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars, si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic.
4. Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie,
5. nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau,
6. nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar,
7. acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul.
8. Dragostea nu va pieri niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit.
9. Caci cunoastem in parte si prorocim in parte;
10. dar, cand va veni ce este desavarsit, acest "in parte" se va sfarsi.
11. Cand eram copil, vorbeam ca un copil, simteam ca un copil, gandeam ca un copil; cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc.
12. Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin.
13. Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea." (Intaia epistola a apostolului Pavel catre corinteni, cap. 13)

Pentru ca urmeaza o zi libera de zbuciumul activitatii cotidiene, duminica, m-am gandit ca testul acesta se merita aplicat de orine se mandreste ca este crestin. Cu rezultat propriu si personal, indiferent de pozitie sociala, partid, apartenenta sau grup, grad, functie samd.

Merita incercat!

vineri, 24 mai 2013

O anume NEVOIE


"Trebuie sa ne ostenim sa fim buni, caci ne ducem in vesnicie cu trasaturile noastre de caracter. Gandurile bune si dorintele bune ne dau binele inca de aici. Aici se castiga Raiul, aici trebuie sa biruim tot gandul rau - sa stapaneasca duhul peste materie, sa se inalte duhul mai presus de toate maruntisurile lumii acesteia." - staretul Tadei                       (http://www.citatecelebre.net/search/caracter)


Gandurile de astazi, departe de a fi un raspuns la o anume postare citita pe site-ul pe care-l urmaresc CU UN INTERES ANUME, au la baza o istorie veche, care se poate gasi si pe Wikipedia si doresc sa sublinieze ca, oricare ar fi situatia si conjunctura, cel care invinge este Adevarul Suprem.

Istorisirea vorbeste de un grup de oameni care, condusi de un CARACTER PUTERNIC, CREDINCIOS si DEDICAT, intr-o perioada deosebit de critica pentru acel popor ce se considera "protejat" (poporul se afla intr-o dezastroasa stare de degradare si existenta, fiind DEPORTAT), a reusit sa faca ceva nemaipomenit pentru dusmanii, carcotasii sau detractorii acelui ev ( a doua jumatate a secolului al V-lea i.H.), reconstruirea zidurilor Ierusalimului.
Pentru ca povestea, implicatiile si AJUTORUL se pot descoperi lecturand, in Sfanta Scriptura, cartea Neemia, gandurile s-au oprit asupra unui singur citat pa cere-l redau, prin copy-paste:

"Si din ziua aceea în care eu am fost numit guvernator al lor în ţara lui Iuda, din anul al douăzecilea până în anul al treizeci şi doilea al regelui Artaxerxe, timp de doisprezece ani eu şi fraţii mei n-am mâncat pâinea de conducător."(Cartea lui Neemia (a doua Ezdra)- cap.5) 

Trecem, ca popor, printr-o puternica stare de criza. Cu multe si grele urmari DOAR pentru popor. In aceasta perioada critica, cei care ne dau sfaturi si ne tin lectii de "rezistenta in dezastru" se imbogatesc si prospera. Ca exemple, as puncta doar o anume FABRICA DE INGHETATA care prospera, O CRAMA care se dezvolta si MULTE AFACERI care nu cunosc ce este aceea criza, desi romanului de rand i se tot IMPUNE sa stranga cureaua (aici, din pacate, trebuie sa amintesc inclusiv de statul care, tepuit de baietii destepti din toate domeniile si sferele de activitate, isi inrobeste tot mai mult contribuabilii care nu doresc decat sa traiasca decent, doar de aceea au acceptat "simulacrul de eliberare" din decembrie 1989).

NEEMIA, exemplul din cartea cu acelasi nume, a lucrat timp de 12 ani fara sa beneficieze de SALARIZAREA pe care o primea ca guvernator platit.

In gandirea mea, utopica ce-i drept, am stat si am meditat asupra a ceea ce ar insemna implementarea acestui exemplu in cotidianul nostru mioritic.
Pentru ca, vrem nu vrem, avem atat de multi conducatori bugetari cu afaceri (chiar in familie) la toate nivelurile si structurile administrative, guvernamentale si nu numai dar ATAT DE PUTINE CARACTERE care sa faca ceva pentru natiune si tara.

Din pacate, acea situatie se petrecea cu peste 2500 de ani in urma, in conditiile in care Neemia mai spunea, in incheierea capitolului sus-amintit:

"Dumnezeu să primească tot ce am făcut eu spre binele poporului acestuia."

Si, ca incheiere, nu pot sa nu meditez, in acelasi palier cu aceasta la NEVOIE MAJORA de EXEMPLU PERSONAL si la propunerea ca de Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa mai fie o zi libera.

Oare pentru introspectie si meditatie la ceea ce spune, din nou, Adevarul Suprem"Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate..."(Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel) ?

O nevoie anume de clarificare urgenta caci, desi este la indemana oricui, acest ADEVAR este ignorat mai ales cu cat se inainteaza in ierarhie, grad sau functie.



miercuri, 22 mai 2013

Destul

Mult mediatizata condamnare de la inceputul sptamanii umple, inca, toate spatiile media cu analize, interventii sau pareri pro sau contra. Dar despre acesta "speta" nu vreau sa fac nici o referire, decat sa subliniez una din declaratiile facute de G.B., intre multe altele:  "Şi trei zile e mult, dar când Dumnezeu vrea aşa nu ai nicio trebă. Eu mă rog doar pentru mântuire"(http://www.gandul.info/stiri/gigi-becali-va-face-trei-ani-de-inchisoare-patronul-stelei-a-ajuns-in-arestul-politiei-capitalei)

Traind, totusi, acest timp si aceste momente in aceasta perioada deosebit de contradictorie pentru noi, "talpa tarii", am gasit versurile unei melodii, versuri pe care le redau integral, dupa cum le-am luat, prin copy-paste, de pe site-ul respectiv:

Versuri "C.I.A. - Destul"



Suntem inc-aici prieteni, indiferent de pret
Aceiasi romani sub ceru’ albastru de Voronet
Nu ne-am ingramadit la granite, nu ne plac turmele
Care-ati fugit de greu, stergeti-va urmele
Si nu veniti cu sfaturi sau scoala de morala
Noi le-am infruntat pe toate cand voi hoinareati pe-afara
Romania e sub asediu, incoltita
Oamenii au constiinta nationala amortita
Fiecare trage numai pt el ca un caine
Dresat de frica zilei de maine 
Europa ne premiaza pentru datorii
Ne trimite inapoi tiganii da’ ne ia doctorii
Ne-am inrait intre noi, incotro ne indreptam? 

Hai sa fim noi pt noi, sa-ncepem sa corectam
Stiu, suna utopic, nu? Da’ noi mai credem...
Oricum nu e ca si cum am avea ce sa pierdem...

Ref:
Asa ca: destul! Noi nu suntem restul Europei 
Vezi tu, nu toti viseaza Vestu'
Am platit destul dupa atatia ani si ani
Poate locu’ potrivit e undeva-n Balcani
Am zis destul! Noi nu suntem restul Europei 
Vezi tu, nu toti viseaza Vestu'
Am platit destul dupa atatia ani si ani
Poate locu’ potrivit e undeva-n Balcani


Incerc sa fiu roman cand primu’ rand sunt om
Muncesc aproape pe nimic, bag sase ore de somn 
Zambesc scarbit cand imi ridic corespondenta
Din nou facturi, din nou rate, din nou scadenta 
Am o familie si-asta ma obliga sa lupt 
Am orgoliu si-asta ma obliga sa infrunt viitoru' 
Fara sa ma plang prea mult 
Despre cat de greu e aici, cand a fost greu de la inceput 
Inca visez si-asta ma tine in picioare 
Ca-n fiecare vis, se pare, e un gram de motivare
Tu du-te tare, da' nu-mi da mie lectii 
Eu nu scriu dupa dictare, am invatat-o-n scoala vietii
Am invatat ca daca vreau sa schimb ceva 
Tre' sa fac putin mai mult decat s-astept sa mi se dea 
E putin prea mult s-accept sa mi se ia
A devenit putin prea scump sa traiesc in tara mea



Intr-o tara saraca, plina de copii de bani gata
Sa fure si ultimii centi furati de tata
Platim taxe, da' n-avem spitale omenesti
Avem doar locatii bune sa te-mbolnavesti
In trafic, soferi viteji autohtoni
Poti sa mori nevinovat pe trecerea de pietoni
Iar daca scapi prin miracol, tre' sa se-nteleaga
Poti sa mori si-a doua zi, daca n-ai dat spaga

Hai sa ne-aducem aminte despre ce vorbim
E tot aceeasi tara in care traim

Unde, cartea de vizita ne e cultura
Iar limba lu' Eminescu ramane invatatura
La sfarsit tre' sa ne pricepi tablou' 
Oare cate nu s-ar fi scris asta daca romanii n-ar fi inventat stilou'

Ramane viu izvoru'
Ne pastram inca speranta, da' si umoru' 

                                                                                                    ( http://www.versuri.ro/) 

Ca si alte versuri redate in postarile anterioare, si acestea mi s-au parut foarte sugestive, relevante si, de ce nu, preventive.

Dar, daca prevederea este mama intelepciunii, dupa cum se spune, nu inteleg de ce nu luam aminte la adevaratele valori, invataturi si principii de viata care ne sunt date fara nici un cost sau cerinta de schimb. 
Iar una din invataturi spune, extraordinar de simplu si clar:

"Sa ascultam, dar, incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau." (Eclesiastul, cap.12)

Nu este destul?





marți, 21 mai 2013

Care pe care?

"Nu cerceta aceste legi,
Că eşti nebun când le-nţelegi!..."


spunea poetul in a sa "Moartea lui Fulger".

Nu mi-am mai continuat gandurile incepute astazi, dupa ce am stat si am meditat asupra cuvintelor de mai sus. Nu pentru ca nu as fi avut ce spune ci pentru ca profunzimea lor mi s-a parut in perfecta conconcordanta si context cu ceea ce traim si suferim in acesta "eterna si fascinanta Romanie". Iar aceasta stare de fapt se datoreaza unui articol citit pe un site anume, urmarit permanent de mine, de unde voi reda doar titlul:
"Întîlnire ultrasecretă, la Carei, între cei trei răufăcători care vor să jefuiască zăcămintele uriaşe de la Roşia Montană"(http://scmd-mediu.blogspot.ro/)

Nu mi-am propus sa fac sinteza informatiei pe care, la fel, nu mi-am propus sa o verific. Lectura merita, insa, aprofundata si, de ce nu, dezbatuta. Mai ales pentru unul din pasaje care, mie, mi se pare de o relevanta deosebita:

"De fapt (...) adevărata miză a deplasării celor doi la Satu Mare a fost alta. Duminică, în jurul orelor 17,30, ei s-au întîlnit într-o vilă de protocol (...) situată lîngă Carei, cu George Sörös, pentru a pune la cale deblocarea pe plan european a proiectului Roşia Montană."

Am pus anume punctele de suspensie pentru ca, luand ca bun sfatul din poezia cosbuciana, as fi nebun daca m-as apuca, aici si acum, sa verific cine mai apara interesul national, care este acesta si care sunt amenintarile potentiale si posibile.

Aici trebuia sa fac o paranteza, de context.

Daca dl G. Becali imparte, acum, celula cu un fost sef al SMG si un fost Ministru al Apararii, nu e o nebunie sa NU te intrebi cand si daca vor mai iesi la iveala adevaratele "bombe si probe" in marile "smacherii" care au saracit poporul acestei tarisoare?

Cineva spunea, pe drept, ca tot ce s-a facut in "epoca de aur" a fost proprietatea poporului, chiar daca temporar administratia era in mana partidului.
Acum, poporului i-a fost substituit dreptul de proprietate cu toate ca acesta a fost unul din telurile evenimentelor din decembrie 1989. Redarea proprietatii.

Meditand la toate acestea si amintindu-mi de o emisiune, de acum cateva zile, am revazut, iarasi, in nebunia mea, un moment cu un ordin de prin anii '90: LICHIDATI C.A.P.-urile (eram angajat, atunci, intr-o societate agroindustriala si am trait si vazut, pe bune, cum s-a executat acesta),  ordin de care acum nimeni nu-si mai aduce aminte, chiar daca se deplange starea deplorabila a INEXISTENTULUI, acum, SISTEM DE IRIGATII.
Daca adaug, la toate acestea, privatizarile "cu cantec, dar cu comision gras", distrugerea unor entitati economice (ati trecut vreodata prin Calan, sa vedeti cum arata ruinele fostului combinat siderurgic) pentru imbogatirea din fier vechi, lichidarea unor "embleme" ale economiei nationale doar pentru a permite, tot pe baza de comision, expansiunea occidentala sau, pur si simplu, a flotei, imi dau seama ca, in curand, cineva nu va mai putea scrie altceva decat MOARTEA ROMANIEI.

Oare chiar avea dreptate G. Cosbuc?

Poate, dintr-un punct de vedere, da.
Suntem intr-o competitie acerba pentru suprematia globala a unui anumit grup de interese, sau caste superioare (asta seamana putin cu un alt moment de trista amintire din istoria omenirii, doar ca nu se mai vorbeste de arieni ci de "iluminati") si aceasta se intampla datorita mersului istoriei si evolutiei umane. Si din acest punct de vedere, a cerceta si intelege aceste ... "sublime realizari" ale omenirii, este o nebunie.

Dintr-un alt punct de vedere, insa, ceva nu sta in picioare. Nu merge. Mai ales pentru apartenenta cu care ne mandrim si in care traim: crestinismul.
Pentru ca Sfanta Scrptura spune, parca avertizandu-ne si pe noi, ca acum aproape 2000 de ani:

"39. Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti     viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine.
40. Si nu vreti sa veniti la Mine ca sa aveti viata!
41. Eu nu umblu dupa slava care vine de la oameni.
42. Dar stiu ca n-aveti in voi dragoste de Dumnezeu."
                                                (Sfanta Evanghelie dupa Ioan, cap.5)
Toate acestea, astazi, mi-au adus aminte de dilema pe care, postdecembrist, nu o putem rezolva de 23 de ani: CARE pe CARE?