joi, 2 mai 2013

Astazi

"NU SE POATE SALVA NATIUNEA FARA AJUTORUL NATIUNII" - Napoleon Bonaparte

Intr-una din postarile trecute puneam o intrebare retorica despre vinovatie. Astazi, dupa un drum lung si plictisitor cu un tren care nu si-a schimbat mersul, am gasit citatul de mai sus, pe cand incercam sa-mi redau frustrarea fata doar de " schimbarea la fata" a "smecherilor" din transporturile feroviare conduse, odata, si de un fost comandant de cursa lunga, situatie impartasita mai de toti cei care sperau ca in mileniul trei un drum de 400 de km se poate face si in mai putin de 8 ore. Utopie romaneasca.

Si pentru ca am ajuns la utopie, nu pot uita discutiile de pe tren legate, intre altele, de viitoarea disparitie - din ratiuni comunitare - a traditionalilor nostri mici. Cei din compartimentul meu, cel putin, erau total revoltati de ceea ce face cu noi aceasta UE care, pe fata, ne momeste si pe la spate ne trosneste. In utopia noastra ca suntem europeni (apropo, majoritatea erau pensionari, beneficiari ai politicii, guvernarilor trecute, de saracire si "rezolvare a solutiei financiare" prin  eliminare).

In atari conditii, mi-am adus aminte ca ieri s-a sarbatorit, muncitoreste, 1 Mai. Unii au muncit, mai ales acolo unde fata orasului trebuia schimbata prin interventiile in infrastructura iar altii nu au putut rezista tentatiei naturii.
Eu mi-am adus aminte de un cantecel care ne umplea inimile de bucurie  in trecut, cu melodia compusa de cel care a compus-o si pe cea a uitatului "TRICOLORUL", Ciprian Porumbescu.  Am gasit o poveste interesanta despre respectiva melodie, pe care o redau, prin copy-paste:

"Cântecul de primăvară a fost compus de Ciprian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece. La acea vreme, tot marele Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile. 
Cântecul original nu a avut nici o legătură cu săr­bătoarea muncito­rească. Se pare că versurile iniţiale au fost ase­mă­nătoare cu strofele poetului Vasile Alecsandri. Un cân­te­cel de pri­măvară, cu bucuria re­naş­terii şi ve­se­lia naturii.  70 de ani mai târziu, versurile au fost însă în­lo­cuite. 
"Ciprian Porumbescu a fost un patriot romantic. A scris despre românii care trăiau sub asuprire, a scris şi despre eroi. Versurile Trico­lorului au fost, de asemenea, compuse de el, asta până când au fost schimbate prin anul 1978. Nu a scris însă niciodată cântece de clasă sau cântece ideologice, de partid", a precziat Mihai Cozma, profesor de istoria muzicii în cadrul Uni­ver­si­tăţii Naţionale de Muzică Bucureşti. 
Cântecul de primăvară compus de Porumbescu în 1880 a fost schimbat în 1946. "În jurul anului 1946 a fost dată o dispoziţie de partid prin care toate întreprinderile erau obligate să aibă coruri ale muncitorilor. Astfel, şi cântecelul de primăvară a suferit o schimbare, întrucât era necesar să aibă un anumit conţinut ideologic. Versurile au fost înlocuite cu cele scrise de Maria Rantes", a precizat Viorel Cozma, muzicolog.  
Ciprian Porumbescu a făcut puş­că­rie din cauze politice. A fost pre­şe­din­tele Societăţii Arboroasa, înfi­in­ţa­tă în 1875 de studenţii români din Bucovina. În numele credinţei pe care o reprezenta, Porumbescu a sem­nat alături de colegii săi o tele­gra­mă în care transmiteau condo­leanţe României aflate sub ocupaţie habsburgică. 
Pentru această tele­gra­mă, Po­rum­bes­cu a stat în puşcărie 15 săp­tă­mâni, loc în care s-a şi îm­bol­nă­vit. Ulterior i s-a retras bursa. A murit tânăr, la 29 de ani."(http://jurnalul.ro/scinteia/special/ciprian-porumbescu-reinventat-506041.html)

Nu prea mai ai ce spune la o asemenea prezentare, mai ales daca tii cont ce a spus si un alt mare titan al neamului, Nicolae Iorga: "Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii."

Astazi, dupa un 1 Mai sarbatorit mai mult sau mai putin traditional, dupa aceste descoperiri "de suflet" care cer, probabil, mai mult decat o simpla meditatie nu pot sa inchei fara inca un citat deosebit, subiect de meditatie mult mai important si mai relevant decat oricare altul. Mai ales pentru momentul pe care-l asteptam:

"Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică."
                                                                                    (Sfânta Evanghelie după Ioan)

Sarbatori frumoase!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu