Una dintre "poantele" copilariei era:
"Care este diferenta dintre porc si rama?
Porcul rama, dar rama nu porc !"
Nu vreau sa analizez, acum, relatia respectiva, nici subtilitatea subantelesului "spetei", cu trimitere la o butada celebra "punctata" foarte bine in mediul on-line.
In contextul ultimelor postari, mai exact a gandurilor legate de apartenenta noastra la lumea civilizata a crestinatatii meditam ieri, in tura normal neplatita inca, la tragedia unui popor care nu avea voie "sa-i placa porcul" si la ceea ce i s-a intamplat datorita ignorantei, necredintei si, cel mai important, nesupunerii fata de Cel care promisese ca-I va proteja. Este vorba, dupa cum se poate intelege, de ceea ce s-a intamplat evreilor, poporul ales al lui Dumnezeu.
Istoria acestui popor, bine punctata, disecata, macerata sau contestata in mediul secular poate fi citita si in paginile Sfintelor Scripturi unde se prezinta ca un lung si sinuos parcurs intre doua extreme caracteristice umanitatii: SUS si jos.
Astfel, atunci cand poporul, cu tot cu conducatorii sai laici si spirituali, a ascultat de Cuvantul lui Dumnezeu, a avut victorii imposibile, binecuvantari nemaivazute si auzite la alte popoare, prosperitate.
Cand, insa, s-a departat de acelasi Cuvant, a primit lovituri peste lovituri, blesteme, cotropire si, in ultima instanta, dezradacinarea din "tara promisa" si imprastierea pe toata fata pamantului, exact cum este specificat in Tora, Cartea de capatai a acestui popor care in "A cincea carte a lui Moise - Deuteronomul", spune: "Toate blestemele acestea vor veni peste tine, te vor urmari si te vor ajunge pana vei fi nimicit, pentru ca n-ai ascultat de glasul Domnului Dumnezeului tau, pentru ca n-ai pazit poruncile Lui si legile Lui, pe care ti le-a dat."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/deuteronom/28/)
De ce aceste ganduri azi, la peste 3200 ani de la aparitie si de ce la noi?
Pentru ca am avut "ambitia" sa citesc aceasta "a doua Lege a lui Moise" si am ramas uimit de perfectiunea articolelor ei. Asta in conditiile in care politicienii nostri, mari si mici, nu mai stiu cand si cum sa schimbe legislatia autohtona, dupa bunul plac al "pohtelor lor" pacatoase si ale "mai marilor" lumii.
Zbaterea aceasta care, chipurile, serveste democratiei si "drepturilor omului" (fara a se mentiona, insa, care om, ca-n bancul din trecut) demonstreaza cat de departe suntem noi, romanii, (ca de fapt intreaga lume) de Dumnezeu. Iar urmarile nu le intrezarim, cu toate ca ele sunt atat de bine intiparite in Sfantul Cuvant. Pentru ca ne amagim singuri ca "totul este bine", asa cum s-au amagit si evreii si au fost imprastiati, de mai multe ori, printre celelalte popoare, ultima data mai bine de 1800 de ani, fara o revenire totala in aceeasi Tara promisa, Israel.
S-ar putea invata multe prin intoarcerea la adevar si istorie, daca s-ar dori. O tragica continuitate ne opreste, insa. Si aceasta continuitate are, in afara cauzelor originare, spirituale, si o cauza laica, persiflanta, redata de butada spre care "tinteam" la inceput si care priveste tandemul om-porc: "Imi place omul om si porcul porc!".
Din pacate, in mediul nostru, traditional mioritic se practica, la toate nivelurile, nivelele si mediile de conducere si manageriale si asocierea OMUL-PORC.
Oare daca ar exista si asocierea PORCUL-OM, am trai mai bine?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu