luni, 18 noiembrie 2013

Despre ... excelentul paradox

Rușinea e o calitate de care n-au avut parte toți.Johann Christoph Friedrich von Schiller (n.10 noiembrie 1759, Marbach am Neckar, Baden-Württemberg – d. 9 mai 1805, Weimar), înnobilat în anul 1802, a fost un poet și dramaturg german, considerat unul din „prinții poeziei germane”.

Doua "spete" complexe si "inedite" mi-au manipulat gandurile in tura de ieri desi, cu sinceritate, am vrut sa ma rup de toate acestea si sa ma gandesc la ceva frumos, pozitiv. Probabil mediul in care ne desfasuram activitatea, ostil unui nivel decent de trai, m-a impiedicat. Sau, poate, referintele consilierului guvernatorului BNR, facute la un anume port de radio despre "speta" "tranzactiei cu clopotei"?

Plecand, deci, de la aceasta interventie, corecta in ceea ce priveste secretul bancar si al tranzactiilor de acest fel, am ajuns sa ma gandesc la un lucru mai putin analizat si comentat. Pretul.
Am inteles, astfel, ca familia presedintelui este, intr-adevar, consiliata de niste adevarati profesionisti in materie, daca s-a reusit ca atata amar de pamant, cine stie cum strans intr-un singur mare si indivizibil lot sa fie vandut cu doar 
0,47 euro/mp cand in jur alte proprietati pleaca de la 1 euro. Dar era de asteptat caci, nu-i asa, "pozitia subtire cu multa solicitudine se mentine".
Ca nu s-a spus daca tranzactia s-a incheiat cu sau fara plata TVA, este vina media care, in vanatoare dupa senzational, nu a dat toate detaliile. Dar mai conteaza cand, tot profesionist, s-au declansat si masurile de protectie si autoprotectie chiar daca informatiile media vorbesc si despre implicatii mai putin "ortodoxe" in tranzactie?
Nu, atata timp cat totul este facut intr-o excelenta prestatie tip "cainii latra, ursul trece". Paradoxal, nu?

Dar nu din aceasta vine paradoxul. Suntem obisnuiti cu asemenea "timonerii".
Paradoxul, cel putin pentru mine, a venit de la un comentariu despre bugetul pe anul 2014, facut sambata la o anume televiziune.

Se prezenta acolo, cu subiect si predicat, modul in care Guvernul si, implicit, Ministerul Sanatatii ne va asigura, in anul viitor sanatatea.
Concret, dar fara sa verific, se arata in cifre cum pentru zona medicala, spitale, pacienti&co bugetul s-a redus cu niste procente importante.
Dar pentru management si "clientela", adica pentru achizitii diverse si total nefolositoare ca si pentru deplasari "de studiu" in extern, deci pentru zona sensibila si usor nesupravegheata (unii spun de evaziune), bugetul s-a marit.
Ca ministrul pnl-ist este un specialist in contabilitate, nu incape indoiala. Dar ca este, ca de fiecare data cand a fost "in post" si un fin "cercetator in ale medicinii" ma indoiesc. Cu experientele sale continue pe sanatatea si viata noastra, cu sute si mii de locuri blocate "bugetar" si cu exodul de cadre care, se pare, nu se mai opreste, isi demonstreaza, inca odata si tragic, excelenta in "lichidare".

Doua "spete" cu un singur numitor. Cel care suporta si va suporta ramane "boborul" caci de aceea, s-au intamplat toate cate s-au intamplat de aproape 24 de ani de democratie originala. S-a inlocuit "exploatarea omului de catre om" cu "exploatarea tuturor oamenilor de catre niste oameni".

Caci niciodata atat de putini nu au datorat totul atator de multi (ca sa parafrazez un important politician). Si sa fiu in ton cu citatul de inceput.
    
Un excelent paradox. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu