marți, 12 noiembrie 2013

Despre ... libertate

Om liber este acela care nu are nevoie să spună nici o minciună.- Nicolae Iorga


De cateva zile bune media analizeaza, prin toate metodele si pe toate caile, ceea ce ne asteapta in contextul libertatii, castigata de democratia noastra originala. Cu binele si raul care o insoteste. 
Unul din punctele cele mai aprinse si mai dezbatute, lasand deoparte exploatarea (instrainarea) bogatiilor nationale, este problema finantelor si, mai precis, a scumpirilor prin suprataxele pe care "onorabilii nostri profesionisti" se pregatesc sa ni le implementeze, ca singura masura de "redresare".

Acum, daca ieri faceam referire la "profesionistii" pe care televiziunea nationala ii prezinta, ca pe un bun de pret al constiintei noastre nationale si pusesem intre ghilimele expresia, nu am facut-o cu rea intentie, in sens peiorativ astazi, insa, gandindu-ma la cohorta de "specialisti si profesionisti" care vor sa ne stoarca si mai mult, pentru ca "sunt liberi", nu pot sa spun ca nu la cea mai rea conotatie m-am focusat.

Cativa mediatori de emisiuni au adus in discutie, pe buna dreptate, modul abject cu care actuala guvernare ne minte, tinand cont ca un litru de benzina costa undeva pana-n 3.0 lei restul fiind taxe si accize si cum, mintindu-ne isi ascund, de fapt, incompetenta si impotenta in atragerea fondurilor U.E. care ne sunt ca si puse pe tava. 
Ca un proiect de atragere de fonduri este o complexitate, nu comentez. Dar ca sunt atatia specialisti, doctori si doctoranzi cu CV-uri pline de universitati care de care mai pompoase, care umplu birourile bugetare bine platite dar care nu sunt in stare sa absoarba aceste fonduri, asta nu se poate ignora. Din pacate, asa cum se si prezenta in emisiunile respective, "smecheria" care ne urmareste de mai bine de douazeci de ani si prin care milioane si miliarde de lei au fost deturnati in scopuri personale, impiedica derularea corecta a acestor programe.

Ca unul care a lucrat si cu fonduri "externe", PHARE la nivelul anilor '90, mai stiu si eu cum se punea problema si cum s-au imbogatit unii, in timp ce Europa era, inca de atunci, cu ochii pe noi pentru "profesionalismul" de care se dadea dovada.

In context, gandindu-ma, deci, la citatul marelui Iorga, mi-am pus intrebarea cat de liberi suntem si, mai ales, cat de "subjugati" sunt EI, de la presedinte si pana la ultimul functionar public.

Raspunsul l-am gasit intr-un banc, pe care-l redau prin copiere dintr-un ziar promotional cu precizarea expresa ca orice asemanare nu este intamplatoare. Si ca se potriveste, ca o manusa, cu acea butada care ne avertizeaza ca "drumul spre iad este pavat cu intentii bune".

"La un bar.
- Buna ziua. Suc de morcovi aveti?
- Nu.
- Dar de rosii?
- Nu domnule, aici e bar!
- Dar fiertura de telina?
- Nu avem decat bauturi alcoolice.
- Dumnezeu mi-e martor ca N-AM VRUT SA BEAU ALCOOL, dar daca nu aveti altceva, DATI-MI O VOTCA!".

q.e.d.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu