luni, 25 noiembrie 2013

Despre ... lectia intelepciunii

Tragedia vieții este că îmbătrânim prea devreme și devenim înțelepți prea târziu.
Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de stiință, inventator, filozof, profesor și om politic.

Si, as adauga eu, unul din chipurile reprezentative de pe "verzisorii" mult ravniti, in trecut, de cei care, astazi, ne dau lectii de democratie si de "economie de piata" in euro (ca sa continui prezentarea autorului citatului de inceput). Dar asta nu are nici o relevanta pentru noi, simplii cetateni bulversati de politicul de interes si cumetrie care ne macina viata si sanatatea postdecembrist pentru simplul motiv ca-i acordam mai multa atentie decat merita. Relevant este ca din mistocaria, persiflarea si batjocora care, traditional mioritic, se practica inclusiv in ziua lasata de Dumnezeu pentru meditatii, spiritualitate si odihna nu vom iesi prea curand, pentru ca devenim intelepti mult prea tarziu, asa cum spune si citatul.

Nu ca as fi acordat atentie deosebita conferintei de presa tinuta de presedinte duminica, parca pentru a marca un eveniment deosebit pe care TARA trebuia sa-l stie neaparat la acea data si ora. 
Mi s-a parit mult mai interesante stirile din externul apropiat unde " premierul ucrainean Mykola Azarov semnase un decret care ordona "suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE".
Aceasta decizie neasteptata a Kievului, un esec pentru UE si un succes al diplomatiei ruse, a fost adoptata pentru a "asigura securitatea nationala, pentru a relansa relatiile economice cu Rusia si pentru a pregati piata interna pentru relatii de la egal la egal cu UE", isi justificase decizia Azarov, care in ziua precedenta avusese o intalnire tête-à-tête cu omologul sau rus Dmitri Medvedev." (http://www.hotnews.ro/stiri-international-16061080-ucraina-suspendat-pregatirea-acordului-asociere-pentru-asigurarea-securitatii-nationale-relansarea-relatiilor-economice-rusia.htm)

Asa stand lucrurile si gandindu-ma la ploconirea noastra in fata Occidentului (dar oare de cand nu am stat noi demni si verticali?) am hotarat ca este mai bine sa caut alte moduri de a-mi petrece timpul liber decat sa ascult demagogica  autoditiramba duminicala care, cel putin pentru mine, mi-a confirmat actualitatea si perfecta potrivire a citatului  franklinian cu tot ce inseamna politicul si administrativul mioritic. Unde se imbatraneste dar, din nefericire se duce,inca, lipsa de intelepciune.

Caci daca pe bancnota verde inca se mai afla contestatul, de catre atei, "IN GOD WE TRUST", ca o recunoastere a ceea ce a insemnat Dumnezeu in nasterea "Lumii Noi" si a devenit deviza S.U.A., simbolul democratiei si libertatii (situatie discutabila la aceasta ora), ce altceva decat balci si circ, fara paine, putem afla din continuul duel dintre palate si dintre personajele care vremelnic le ocupa? Adica senilitate continua postdecembrista nu numai din cauza pierderii bunului simt care, traditional in libertatea prost inteleasa, lipseste ci, mai ales, a lipsei unei focusari durabile, perene. Ca, de exemplu, a devizei "Nihil Sine Deo".

Caci, desi ma repet, merita adus in atentie marilor nostri "intelepti" adevarul din aceasta deviza atat de simpla si importanta, dar uitata sau, pur si simplu, ignorata:

(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/iacov/)



Iacov 1



5 Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată.5 Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s'o ceara dela Dumnezeu, care da tuturor cu mina larga si fara mustrare, si ea ii va fi data.
6 Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo.6 Dar s'o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentruca cine se indoieste, seamana cu valul marii, turburat si impins de vint incoace si incolo.

si


Iacov 3



13 Cine dintre voi este înţelept şi priceput? Să-şi arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blândeţea înţelepciunii!13 Cine dintre voi este intelept si priceput? Sa-si arate, prin purtarea lui buna, faptele facute cu blindeta intelepciunii!
14 Dar, dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului.14 Dar daca aveti in inima voastra pizma amara si un duh de cearta, sa nu va laudati si sa nu mintiti impotriva adevarului.
15 Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, firească, drăcească.15 Intelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este paminteasca, fireasca (Greceste: sufleteasca.), draceasca.
16 Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele.16 Caci acolo unde este pizma si duh de cearta, este tulburare si tot felul de fapte rele.
17 Înţelepciunea care vine de sus este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică.17 Intelepciunea care vine de sus, este, intii, curata, apoi pacinica, blinda, usor de induplecat, plina de indurare si de roduri bune, fara partinire, nefatarnica.
18 Şi roada neprihănirii este semănată în pace pentru cei ce fac pace.18 Si roada neprihanirii este samanata in pace pentru cei ce fac pace.

 Asta, da, lectie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu