sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Despre ... personalitati

O personalitate este aceea care se dăruiește, nu se justifică.- Petre Tutea

Astazi, dupa atatea si atatea ganduri si meditatii perfect adaptate locului si mediului in care mi se ocupa tot timpul, se pare ca am gasit un citat-raspuns pentru toata nenorocirea mioritica in care suntem obligati sa supravietuim. 
Citatul de mai sus spune absolut totul. 
De la prima personalitate in stat si pana la ultimul functionar public din entitatea numita autoritate locala si ea mare personalitate, de la cel dintai lider de sindicat pana la ultimul subofiter al sistemelor de aparare si nu numai, de la primul manager din orice domeniu si pana la ultimul arhivar, testarea caracterului marcant al unei persoane si calitatile sale morale deosebite sunt legate, intrinsec, de citatul de inceput.

De ce aceste ganduri? Pentru ca mult prea des si insuportabil trebuie sa privim formele umane fara fond si esenta dar de o surprinzatoare vivacitate care, sub pretextul unor mari personalitati, ne tulbura si bulverseaza existenta si asa prinsa in mocirla unei democratii "de banc". Ca diferenta dintre sus si jos (pentru cine cunoaste). Sau poate pentru ca, trist dupa meciul de ieri, stau si ma intreb cine si de ce mai accepta la conducere o asa "personalitate a fotbalului".

Din nefericire pentru noi, trebuie sa dau dreptate unui analist de pe un post tv care, cu cateva zile in urma spunea, pe buna dreptate, ca nimeni dar absolut nimeni din personalitatile structurilor decizionale ale politicului, economicului sau chiar ale spiritualitatii si socialului nu face nimic in tara asta pentru ca oamenii obisnuiti, poporul, sa o duca mai bine, adica sa beneficieze de acel trai decent mult trimbitat doar in campaniile electorale, dar uitat cu desavarsire dupa. 

Pentru mine, cu sinceritate, nu este o surpriza. Sau nu mai este, pentru ca de cativa ani buni am inteles de ce noi ne indreptat tot spre in jos, in timp ce majoritatea natiunilor vecine se tot ridica. Si am tot dat sursa raspunsului care, normal, ar fi trebuit sa ne capaciteze spre o redirectionare, macar spirituala, daca nu totala.

Iar pentru ca de curand s-a intrat in postul Craciunului si, cu siguranta, majoritatea personalitatilor noastre de toate treptele ierarhice si de toate gradele vor face tam-tam de ceea ce "tin si fac", m-am gandit sa repun pe tapet, adica pe blog, ceea ce poate CARACTERIZA CU ADEVARAT O PERSONALITATE. Intr-o paralela mai mult decat interesanta.


Psalmii 15 (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/15/)

1 (Un psalm al lui David.) Doamne, cine va locui în cortul Tău? Cine va locui pe muntele Tău cel sfânt?1 (Un psalm al lui David.) Doamne, cine va locui in locasul Tau si cine se va salaslui in muntele cel sfant al Tau?
2 - Cel ce umblă în neprihănire, cel ce face voia lui Dumnezeu şi spune adevărul din inimă.2 Cel ce umbla fara prihana si face dreptate, cel ce are adevarul in inima sa,
3 Acela nu cleveteşte cu limba lui, nu face rău semenului său şi nu aruncă ocara asupra aproapelui său.3 Cel ce n-a viclenit cu limba, nici n-a facut rau impotriva vecinului sau si ocara n-a rostit impotriva aproapelui sau.
4 El priveşte cu dispreţ pe cel vrednic de dispreţuit, dar cinsteşte pe cei ce se tem de Domnul. El nu-şi ia vorba înapoi dacă face un jurământ în paguba lui.4 Defaimat sa fie inaintea Lui "el ce vicleneste, iar pe cei ce se tem de Domnul ii slaveste; cel ce se jura aproapelui sau si nu se leapada,
5 El nu-şi dă banii cu dobândă şi nu ia mită împotriva celui nevinovat. Cel ce se poartă aşa, nu se clatină niciodată.5 Argintul sau nu l-a dat cu camata si daruri impotriva celor nevinovati n-a luat. Cel ce face acestea nu se va clatina in veac.

ACEASTA ESTE, CU ADEVARAT, O PERSONALITATE.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu