luni, 11 noiembrie 2013

Despre ... invatare

Oricine renunţă să înveţe este bătrân, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să înveţe rămâne tânăr. Cel mai important lucru în viaţă este să-ţi păstrezi propria minte tânără. - Henry Ford

Intr-o perioada cand eram "activ", una din lucrarile de "specialitate" achizitionate era si "Arta dezinformarii". Am citit-o si, ulterior "iesirii" am lasat-o "mostenire". Imi pare rau acum pentru ca daca o mai aveam as fi facut-o cadou. 
Cui? Cuiva care, cu siguranta, ar fi avut ce invata inainte de a actiona asa cum a actionat. De aceea am si postat citatul de inceput.

Dar cine mai vrea sa invete astazi, in aceasta trepidanta si imprevizibila lume plina de manipulari, dezinformari si secrete?

Butonand telecomanda, dupa o tura duminicala, am avut placerea sa vad, in reluare, un interviu cu unul din "profesionistii" scenei romanesti, Victor Rebengiuc. E drept, actiunea se petrecea la varsta de 75 de ani a maestrului, dar lectiile "predate" erau de foarte mare actualitate.
Apoi, tot butonarea m-a pus in fata unui documentar despre viata unei personalitati marcante a a anilor '60, "Nasterea unui presedinte".

Aceste doua "pasaje" media m-au dus cu gandul la lipsa totala de maturitate a alesilor di numitilor nostri care, implicandu-se in "razboiul murdar" al politicii generate de democratia originala romaneasca, nu fac decat sa consfinteasca ceea ce, cu durere, traim si suportam: indiferenta totala fata de popor in
contrast cu egoismul si egocentrismul ridicate la rang de lege.
Nu degeaba presa belgiana afirma: "http://www.neurope.eu/article/basescu-last-autocrat-europe" (http://www.ziare.com/basescu/presedinte/presa-din-belgia-basescu-ultimul-dictator-al-europei)

Cum eu nu mi-am propus sa verific sau nu media belgiana, las pe cei "in drept" sa o faca, mai ales ca realitatea romaneasca este mai crancena decat ni se prezinta, manipulant, in media noastra nationala.

La fel, nu-mi permit sa comentez adevarul despre "speta" pe care tocmai a generat-o un important senator pnl-ist si nici urmarile acesteia. Dezinformarea poate imbraca multe si felurite forme. Daca esti pregatit sa inveti despre ea si in lupta politica cea care, pe dulcele nostru plai mioritic, face mai multe victime decat ne putem inchipui sau prevedea.

Cert este ca pentru a duce o asemenea lupta trebuie sa inveti, inclusiv din ABC-ul jurnalisticii. Si sa verifici orice informatie prin cel putin trei surse.

Dar, ma gandesc eu, mai tine cont cineva, dintre aparatorii reali ai democratiei, cat de importanta este invatarea continua?





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu