vineri, 8 august 2014

Despre alte ... lectii

„Numai când facem binele dobândim ceva ce răii nu pot avea: liniștea și pacea - bunurile supreme.”— Nicolae Steinhardt

A inceput un nou turneu de snooker si, cum fac de fiecare data cand este pauza, butonez telecomanda. 

Socant sau nu, pe toate canalele de stiri dai peste aceeasi "speta" care, normal, ocupa timpul de emisie, indiferent de orientarea politica a difuzorului.
Pentru ca, cu cateva ore inaintea pronuntarii sentintei cineva imi spunea ca asa va fi "rezultatul" iar pe pagina sa oficiala premierul precizeaza "Am luat act de decizia Curtii de Apel Bucuresti. Nu comentez sentinte in cauze penale..." nici eu nu-mi permit sa fac vreun comentariu asupra acesteia.

De aceea astazi las comentariile pe seama specialistilor, nu pentru ca nu as avea ce spune ci pentru simplul motiv ca mi se pare mai sugestiv sa meditez la citatul de mai sus. Pentru ca daca as incepe cu presupuneri si supozitii, cu siguranta as gresi din cauza lipsei de documentare si informare.  

Nu pot, insa, sa nu remarc faptul ca ceva seamana, mult prea mult si prea flagrant cu ce ceea ce s-a scris, in alta epoca, intr-un roman interesant dar din pacate "pierdut" pe la "prieteni", "Arsita" si ma face sa ma intreb daca nu cumva am uitat ... pentru ce si cum s-a murit in decembrie 1989.

Dar ma opresc, pentru ca nu despre asta doream sa "punctez" cateva idei ci despre o alta lectie pe care o gasesc in recenta transmisie de snooker.

O tara mica, Letonia, desprinsa tot din sistemul comunist, reuseste sa se incrie intr-un circuit european pentru un sport din ce in ce mai 'gustat" si la noi.
Incerc sa-mi aduc aminte daca, in afara de tenis de camp, am reusit sa mai "atragem" asemenea "delectari" si nu reusesc. Circuite auto nu, golf nu, altele nu ... adica sporturi care firesc, pentru ca traim intr-o economie de piata, ar produce dar si aduce bani. 
Si ma intreb: de ce la noi nu se poate?

Dar ce zic eu, cand ma uit la infrastructura litoralului si vad cum, cel putin in zona Mamaia-Navodari abia acum se incearca extinderea caii rutiere (vai de cei care au nevoie de ..."Salvare"), dupa ce s-au construit, la greu, mastodonti imobiliari care produc, dar fara profitabilitate pentru comunitate, un castig printr-o exploatare umana fara precedent caci, nefericit, patronii vor sa castige in patru luni cat intr-un an?
De aia nu se poate! 
Pentru ca se uita multe, foarte multe lectii care nu ne mai sunt interzise, ca si cea relevata de citatul de la inceput.

Interesant, insa, este ca am mai gasit un citat, din alta "zona" de spiritualitate care spune asa:
„Când pierzi, ai grijă să nu pierzi lecția.” — Dalai Lama"

Nu pot sa inchei gandurile de astazi fara a puncta o alta lectie pe care nefericit, postdecembrist, nu am invatat-o si va lovi, asa cum a lovit intr-un alt nume "de top", lectie pe care am "deprins-o" in gimnaziu si pe care nu am uitat-o:

" Prietenul prietenului meu este prietenul meu.
  Dusmanul prietenului meu este dusmanul meu.
  Prietenul dusmanului meu este dusmanul meu.
  Dusmanul dusmanului meu este prietenul meu".

Si, pentru ca nu exista nici un dubiu in ceea ce ma priveste las, prin copy-paste, o alta lectie pe care ar trebui sa o cunoasca toti alesii si numitii, V.I.P.-urile reale sau "surogate" si, in ultima instanta, orice suflet care are nevoie de pace, liniste, fericire:

21 Împrieteneşte-te dar cu Dumnezeu şi vei avea pace; te vei bucura astfel iarăşi de fericire.21 Impaca-te cu Dumnezeu si cazi la pace. Atunci bine va fi de tine.
22 Primeşte învăţătură din gura Lui şi pune-ţi la inimă cuvintele Lui.22 Primeste, te rog, invatatura din gura Lui si pune la inima cuvintele Lui;
23 Vei fi aşezat iarăşi la locul tău, dacă te vei întoarce la Cel Atotputernic, dacă depărtezi fărădelegea din cortul tău.23 Daca te intorci la Cel puternic si te smeresti, daca departezi nedreptatea de cortul tau,
24 Aruncă dar aurul în ţărână, aruncă aurul din Ofir în prundul pâraielor!24 Atunci aurul tau il vei pretui drept tarana si comorile Ofirului drept pietricele,
25 Şi atunci Cel Atotputernic va fi aurul tău, argintul tău, bogăţia ta.25 Pentru ca Cel Atotputernic va fi pentru tine sloi de aur si gramezi de argint.
26 Atunci Cel Atotputernic va fi desfătarea ta şi îţi vei ridica faţa spre Dumnezeu.26 Atunci tu te vei desfata intru Cel Atotputernic si ridica-vei fata ta catre Dumnezeu.
27 Îl vei ruga, şi te va asculta, şi îţi vei putea împlini juruinţele.27 Tu vei chema numele Lui si El te va auzi si tu vei implini juruintele tale.
28 Pe ce vei pune mâna îţi va izbuti, pe cărările tale va străluci lumina.28 Cand te vei hotari sa faci un lucru, lucrul il vei izbuti si lumina va straluci pe toate drumurile tale,
29 Vină smerirea, tu te vei ruga pentru ridicarea ta: Dumnezeu ajută pe cel cu ochii plecaţi.29 Fiindca Dumnezeu smereste pe mandri si mandria, si mantuieste pe acela care-si pleaca ochii in pamant.
30 El va izbăvi chiar şi pe cel vinovat, care îşi va datora scăparea curăţiei mâinilor tale."30 El izbaveste pe cel nevinovat si tu la fel vei scapa, cand mainile tale vor fi curate".
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/iov/22/)

Simple lectii pe care trecutul ni le pune, fara nici o cheltuiala din partea noastra, la dispozitie pentru a depasi "handicapul" pe carfe singuri ni l-am creat din cauza "pierderii busolei".

Important este sa vrem sa invatam!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu