joi, 7 august 2014

Despre ... "pregatire"

„Multe lucruri nu le vedem fiindcă le privim prea de aproape.” — Lucian Blaga

Departe de a fi pesemist, ma intorc la un alt film la care am mai facut referire si anterior revazut, cu multa placere si  care, normal, m-a pus pe ganduri, nu pentru prestatia artistica ci pentru cele cateva mici "adevaruri" pe care le-am descoperit. Astazi, ma opresc doar la unul singur, in stransa legatura cu citatul relevant de la inceput si cu multele referinte la care am facut apel pana acum si anume pregatirea noastra.

Nu, nu la doctoratele si masteratele care, normal si firesc umplu CV-urile alesilor si numitilor de tot felul si de pe toate meridianele globului ma gandesc ci la ceva mult mai important, chiar esential zic eu, relevat intr-o replica simpla si fara echivoc: "Sunt pregatit!".

Da, la aceeasi "Intalnire cu Joe Black" m-am oprit asadar, o simpla poveste de dragoste punctata, superb de un comentariu care suna asa:
"Practic e o pledoarie pentru viata, dar nu traita oricum, ci frumos.Chiar si Ingerul negru se indragosteste de frumusetea vietii."
(http://www.cinemagia.ro/filme/meet-joe-black-intalnire-cu-joe-black-715/)
Iar replica simpla dar deosebit de sugestiva mentionata, rostita de personajul principal, William Parrish m-a facut sa postez aceste randuri si aceasta intrebare: cat de pregatiti suntem pentru MARELE PAS?

Caci, nu-i asa, viata adevarata inseamna mai mult decat o functie vremelnica ocupata pentru a servi altora si nu tie-ti insuti sau unui anume grup, mai mult decat bogatii adunate pentru a fi lasate aici, caci "acolo" nu pleci cu ele (exemplul celebru dupa care Alexandru Macedon a cerut sa fie ingropat cu mainile afara pentru a demonstra ca nu a luat nimic cu el este mai mult decat elocvent) si, nu in ultima instanta, inseamna ceea ce alta replica sugera prin acea intelepciune, daruire si sacrificiu de sine (redau din memorie) pentru care "vizitatorul" era "selectionat" pentru "marea plecare".

Stau, astfel si ma gandesc cum am reactiona noi, simplii cetateni stiind ca "maine, dupa aniversare" va trebui sa plecam definitiv dar, mai ales cum ar reactiona "puternicii lumii si ai tarii", de la Vest la Est, de la Nord la Sud si, in primul rand din palatele puterilor separate ale statului nostru, daca astazi ar avea aceasta "intalnire".
Cu scuzele de rigoare, pentru ca evidentele o demonstreaza, nu cred ca s-ar putea pozitiona intr-o postura asemanatoare, cat de cat, cu cea a personajului susamintit.

Aceasta pledoarie pentru o viata decenta, traita frumos si altruist (desi realitatea mileniului trei pare sa arunce in desuetudine principiile si regulile de bun simt) m-a determinat sa postez aceste cateva randuri.

Doua sublinieri mai vreau sa fac, inainte de a incheia (chiar daca am mai facut referire la ele). 

Mai intai, pentru simplul motiv ca cineva, in versuri, a explicat atat de sugestiv:
"Vezi pe-un rege ce-mpânzeşte globu-n planuri pe un veac,
Când la ziua cea de mâine abia cuget-un sărac...
Deşi trepte osebite le-au ieşit din urna sorţii,
Deopotrivă-i stăpâneşte raza ta şi geniul morţii;
La acelaşi şir de patimi deopotrivă fiind robi,
Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi!"
(http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/scrisoarea1.php)


Apoi, pentru ca, mai recent, cineva puncta mult mai relevant, in versurile la fel de sugestive ale unui cantec, urmatoarul adevar:
" Precum trec stele strălucitoare,
De raza soarelui dimineaţa,
Aşa vei trece de-aici lăsând toate,
Dar, ce lui Isus ai făcut va sta.

Refren:
Asta rămâne, nu veştejeşte,
Ce pentru Isus ai făcut va sta;
Căci tu vei trece de-aici lăsând toate,
Dar ce lui Isus ai făcut va sta.


De lucrul tău altul se va bucura,
Pe tine uitare te v-aştepta,
Chiar de-ai semănat, tu nu vei secera;
Dar, ce lui Isus, ai făcut, va sta.

Serv credincios, cel ce bine ai luptat,
Sub grele sarcini tu nu te-ai lăsat;
Te vei repausa, dar, ceea ce-ai lantat,
În veci va sta ce-n iubire-ai lucrat."
(http://www.resursecrestine.ro/cantece/5045/precum-trec-stele-stralucitoare)


Lucruri simple pentru o pregatire reala si adevarata, dar greu de vazut din cauza apropierii prea mari de "lumescul" cotidian care ne face, atat de usor, sa ratam tinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu