sâmbătă, 16 august 2014

Despre ... clarificari necesare

„Oamenii au înălțat răutatea, spiritul de răzbunare la rang de sentiment legitim, de justiție, iar propria lor mârșăvie o atribuie lui Dumnezeu.”— Lev Tolstoi

Sunt cateva aspecte care se leaga de ceea ce am postat ieri si m-am gandit sa nu le las "suspendate", mai ales pentru ca, sper, odata vor fi citite si de nepotii mei. 
Ele privesc, inevitabil, "dihotomia" care ne macina viata din ce in ce mai mult si care se poate traduce, cel putin in spatiul nostru carpato-danubiano-pontic, in democratia noastra originala prin celebra butada "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!", relevand lupta multimilenara dintre bine si rau, (bunatate si rautate) si, mai nou, dintre putere si opozitie.

Plec, in aceasta "intreprindere", tocmai de la unul din pasajele la care am facut referire ieri, pe care-l reiau si-l voi folosi ca laitmotiv:
37 Felul vostru de vorbire să fie: "Da, da; nu, nu"ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.37 Ci cuvantul vostru sa fie: Ceea ce este da, da; si ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decat acestea, de la cel rau este.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/matei/5/)

Am stat si m-am gandit, ieri, daca noi, oamenii intelegem importanta acestui indem-avertisment. Caci prea de multe ori, in acest sfert de veac de libertate si "democratie" ni s-a demonstrat, din toate partile, partidele, grupurile de putere si presedintii de diferite "entitati" ca, la nivelurile respective, de fapt s-a bagatelizat cel mai sfant si important subiect al existentei noastre, pentru care s-a murit in inchisorile comuniste, credinta.

Sa ma explic.

Cautam binele caci, nu-i asa, pentru bine si "mai bine" s-a pornit tavalugul in anul de gratie 1989 si, tragic, la noi s-a si murit (degeaba?) pentru obtinerea acestui deziderat. Dar cine si ce este bun?
Imi aduc aminte de o intamplare aflata in Cartea pe care "potentatii" nostri (si din aproape toata lumea) jura la investitura. O redau, prin copy-paste, asa cum este ea expusa:
18 Un fruntaş a întrebat pe Isus: "Bunule Învăţător, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?"18 Si L-a intrebat un dregator, zicand: Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci?
19 "Pentru ce Mă numeşti bun?", i-a răspuns Isus. "Nimeni nu este bun decât Unul singur: Dumnezeu.19 Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Ma numesti bun? Nimeni nu este bun, decat unul Dumnezeu.
20 Ştii poruncile: "Să nu preacurveşti; să nu ucizi; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă; să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta."20 Stii poruncile: Sa nu savarsesti adulter, sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.
21 "Toate aceste lucruri", I-a zis el, "le-am păzit din tinereţea mea."21 Iar el a zis: Toate acestea le-am pazit din tineretile mele.
22 Când a auzit Isus aceste vorbe, i-a zis: "Îţi mai lipseşte un lucru: vinde tot ce ai, împarte la săraci, şi vei avea o comoară în ceruri. Apoi, vino şi urmează-Mă."22 Auzind Iisus i-a zis: Inca una iti lipseste: Vinde toate cate ai si le imparte saracilor si vei avea comoara in ceruri; si vino de urmeaza Mie.
23 Când a auzit el aceste cuvinte, s-a întristat de tot; căci era foarte bogat.23 Iar el, auzind acestea, s-a intristat, caci era foarte bogat.
24 Isus a văzut că s-a întristat de tot şi a zis: "Cât de anevoie vor intra în Împărăţia lui Dumnezeu cei ce au avuţii!24 Si vazandu-l intristat, Iisus a zis: Cat de greu vor intra cei ce au averi in imparatia lui Dumnezeu!
25 Fiindcă mai lesne este să treacă o cămilă prin urechea acului decât să intre un om bogat în Împărăţia lui Dumnezeu."25 Ca mai lesne este a trece camila prin urechile acului decat sa intre bogatul in imparatia lui Dumnezeu.
26 Cei ce-L ascultau au zis: "Atunci cine poate fi mântuit?"26 Zis-au cei ce ascultau: Si cine poate sa se mantuiasca?
27 Isus a răspuns: "Ce este cu neputinţă la oameni este cu putinţă la Dumnezeu."27 Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/luca/18/)

Cum nu mi-am propus sa fac aici o predica, sunt personalitati mult mai indreptatite sa o faca, ma opresc asupra acelui mare adevar pe care l-am evidentiat: UNUL SINGUR ESTE BUN, DUMNEZEU.

De aici si gandul de astazi si intrebarile conexe.

Daca Singur Dumnezeu este bun si daca ni se cere, asa cum preciza primul text redat, ca ceea ce spunem (afirmam, vorbim, planuim si, nu in ultimul rand, promitem)  sa facem, cum se raporteaza politicul romanesc si puterile separate ale statului (caci numai si numai la ele fac referire) la ceea ce, de fapt si de drept se numeste minciuna si, prin modul in care se face investirea, sperjur?
(SPERJÚR, -Ă, (1sperjuri, -e, s. m. și f., (2sperjururi, s. n. 1. S. m. și f. Persoană care jură fals sau care își calcă jurământul. Sursa: DEX '09 (2009)
(http://dexonline.ro/definitie/sperjur)

Daca nu suntem condusi dupa principiile Singurului Cel Bun, cine conduce toate "strategiile si tacticile" jocurilor politice si de putere? Cine-i "mana" in lupta pe alesii si reprezentantii care azi promit iar maine uita, vorba proverbului "de la mana, pan' la gura"? Cine hotaraste cum se poate nenoroci un popor numai pentru ca un grup sa-si poata indeplini telurile(si nu ma refer doar la un partid sau persoana anume caci, postdemebrist, toti s-au dovedit a fi "o apa si-un pamant")? Si multe ar fi intrebarile, dar ma opresc.
Raspunsul se subantelege doar citind cu atentie primul pasaj biblic redat.
Cel rau.

Citatul de la inceput ii intregeste relevanta si-i "cimenteaza" intelesul.

Aici trebuie sa fac un amendament. Nici macar U.D.M.R.-ul care, traditional, si-a facut interesul sub fesul tuturor factorilor de putere postdecembristi nu se poate deroba de la adevarul relevat si revelat caci a intrat la guvernare doar pentru atingerea scopurilor proprii, etnice eludand, astfel, cauza generala a natiunii si statului din care face parte.

Daca, atunci, traim perfect sub "carmuirea" celui rau si nu ne putem sustrage adevarului din citatul de la inceput, cine este bun si in cine sa ne punem speranta pentru viitor?

De mult timp am vrut sa scriu randurile care urmeaza dar m-a oprit un "ceva" neinteles. Acum, imi dau seama ca nu frica era acel ceva ci o nelamurire care, pe parcurs s-a clarificat.

Din tot ce am trait, am studiat, m-am documentat si informat, am gasit ca exista si printre noi, oamenii dedati la toate racilele surprinse de scriitorul rus, personalitati care nu ni se "aliniaza". 
Ele nu promit, nu-si fac "scene" de imagine cu lacrimi, tablouri de campanie cu obiecte de vestimentatie si nici propaganda mai mult sau mai putin voalata.

Intre aceste personalitati, Majestatea Sa, Regele Mihai este exemplul cel mai elocvent al scenei politice mioritice. Iar Monarhia Constitutionala il reprezinta.

Oare nu ar fi timpul sa privim adevarul in fata si sa nu ne mai potrivim "curentului"?










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu