luni, 27 aprilie 2015

Despre ... bilanturi

„Că ai căzut nu are nici o importanță deoarece numai modul în care te ridici contează.” — Nelson Mandela

Scriu aceste randuri cu intreruperi deoarece nu vreau sa ratez un meci interesant, cu miza desi scorul spune totul. A, am uitat sa precizez ca in aceasta perioada se desfasoara Sheffield Crucible World Snooker Championship 2015.

Dupa cum m-am pronuntat si cu alte ocazii, urmaresc acest "interesant" sport
din mai multe motive, unele mai "pasnice", altele mai ... nu. Astazi, intre alte meciuri, i-am urmarit si pe "The Magician" Shaun Murphy si "The Gentleman" Joe Perry. Si m-am oprrit la acest meci din ... alte motive.


Undeva, in aceasta perioada se analizeaza o anume perioada intitulata (oare de ce) 3 ani de la începutul sfârşitului regimului Băsescu-MRU-Predoiu(http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Victor+Ponta+face+bilantul+celor+trei+ani+de+guvernare).
Bilantul, in sine, este ceva care se va antama (si s-a aintamat, deja) in toata media ceea ce ma face sa stau retras din punct de vedere al analizelor. Sunt specialisti mai competenti decat mine sa o faca.

Ma uimeste, insa titulatura. 
Caci, daca-mi aduc bine aminte, atunci nu a fost inceputul sfarsitului bla-bla-bla din titlu ci chiar inceputul sfarsitului U.S.L.
Ca sa nu mai spun de lovitura primita prin neputinta (daca a fost neputinta sau tradare, o vom sti peste ani) de a mobiliza inca vreo cinci sute-sase sute de mii de votanti pentru a demonstra viabilitatea actiunii. Nu spun nimic de faptele acum incriminate de justitie.

De aceea, intorcandu-ma la snooker i-am prezentat pe cei doi.
Un magician si un domn care s-au confruntat intr-un meci destul de dificil dar previzibil, chiar daca sustineri au fost pentru ambii combatanti.
Caci asa a fost si atunci, cu trei ani in urma.

Imi amintesc cum, cu o puternica sustinere populara un guvern de trista amintire a cazut si puterea a fost preluata, spre bucuria multora (dovedita, insa o simpla himera) de cei care, "uniti in cuget si-n simtiri" au decis sa repare tot ce s-a stricat pentru A TRAI BINE.
Ulterior preluarii puterii s-au facut toate demersurile pentru "finala" si ... s-a demonstrat MARELE CHIX (caci socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ).
Au urmat, fireste, sprijinul pentru o tabara sau alta, plangerile si jalbele trimise mai marilor lumii si cimentarea INCEPUTULUI SFARSITULUI PENTRU NOI, romanii de buna credinta, simplii cetateni care am sperat ca si in politica mioritica poat exista principii, morala, credinta. UTOPII COPILARESTI.

La meciul de snooker, incheiat cu un scor confortabil pentru Magicianul Murphy m-am uitat cu placere. Cel care a pierdut, "Domnul" Perry a jucat pana la ultima lovitura asa cum au jucat toti perdantii, dar nu sfarsitii, inclusiv campionul mondial en titre, Mark Selby care, ca orice sportivi confirma valabilitatea celebrului om politic sud-african. Ei raman ori magicieni, ori domni, ori ... cum le-ar fi porcla si-si continua drumul.

La bilantul de astazi mi-am propus sa nu ma uit.
Prea multe miciuni am inghitit si in acesti trei ani, prea multe dezamagiri si, mai mult, nu am inteles nicicum cine este DOMN si cine MAGICIAN.

Iar meciul mi se pare de mult pierdut, de cand am schimbat jugul. Care nu ni-a fost luat (asa cum s-a sperat cand s-a murit pentru libertate) ci doar schimbat.

Caci asta-i soarta celor care muncesc. Ca si-n poezia de mare actualitate cu care inchei, chiar daca am mai postat-o si cu alta ocazie:

"Rumegand cocenii de pe langa jug,
S-a-ntrebat odata boul de la plug:

- Doamne, pe cand altii huzuresc mereu,
Pentru ce eu singur sa muncesc din greu?...

L-a-ntrebarea asta, un prelung ecou
I-a raspuns din slava:
- Pentru ca esti bou..." (
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/143026/Intrebare_si_raspuns)

PS Ca de obicei, cer scuze pentru greseli. Sunt somat sa las locul la "unealta".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu