luni, 13 aprilie 2015

Pentru fericirea ... nefericitilor

„Majoritatea oamenilor îşi folosesc o mare parte din viaţă pentru a-şi face nefericită cealaltă parte.” — Jean de la Bruyere

Am gasit citatul de mai sus dupa ce, din curiozitate si spre informarea mea, am parcurs multe din comentariile aflate pe pagina http://www.gandul.info/puterea-gandului/evanghelia-dupa-sfantanita-iisus-n-a-avut-niciun-prieten-14117611. Bineinteles dupa ce am citit, cu atentie articolul in cauza. Daca este analizat cu atentie, citatul poate explica multe din provocarile articolului publicat, cum era normal, intr-un timp de meditatie si cercetare interioara, indiferent de diferentierile pe care le avem intre noi. In acelasi timp, poate explica permanenta nefericire si drama care se intrevede, printre randuri, in majoritatea aparitiilor autorului respectiv. Eu asa i-am perceput mesajul.

Dar nu vreau sa intru in polemica si nici nu vreau sa-i critic pozitia. In fond, fiecare dintre noi are dreptul la opinie si, pentru ca nu suntem nici roboti nici animale, trebuie sa ne respectam opiniile.
Ce vreau sa reliefez astazi, in plina sarbatoare a Invierii Domnului este ca si eu am fost un astfel de nefericit, un permanent si acru spirit critic, un continuu anti si intotdeauna gata sa blasfemiez, un ateu pregatit sa ridiculizeze credinta si tot ce tine de Divinitate, crezand ca sunt fericit. S-a intamplat, insa ca viata sa-mi ofere o  alta "traiectorie", opusa celei pe care o parcurgeam cu totala degajare si adanca nefericire. Insa despre asta, poate cu alta ocazie.

Astazi, pentru ca vreau sa las loc acelui mesaj cu care se incheia si articolul cu pricina "HRISTOS A INVIAT! ADEVARAT A INVIAT!", ofer spre analiza trei "surse" de informare despatite, intre ele, prin sute de ani. Prima, o profetie implinita, a doua din trairea apostolului iubirii Ioan si ultima versurile unui cantec. Pentru linistea si fericirea fiecaruia.

"1. Cine a crezut in ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut bratul Domnului?
2. El a crescut inaintea Lui ca o odrasla slaba, ca un lastar care iese dintr-un pamant uscat. N-avea nici frumusete, nici stralucire ca sa ne atraga privirile, si infatisarea Lui n-avea nimic care sa ne placa.
3. Dispretuit si parasit de oameni, Om al durerii si obisnuit cu suferinta, era asa de dispretuit, ca iti intorceai fata de la El, si noi nu L-am bagat in seama.
4. Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit.
5. Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti.
6. Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui, dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor.
7. Cand a fost chinuit si asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la macelarie si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.
8. El a fost luat prin apasare si judecata. Dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut ca El fusese sters de pe pamantul celor vii si lovit de moarte pentru pacatele poporului meu?
9. Groapa Lui a fost pusa intre cei rai, si mormantul Lui, la un loc cu cel bogat, macar ca nu savarsise nicio nelegiuire si nu se gasise niciun viclesug in gura Lui.
10. Domnul a gasit cu cale sa-L zdrobeasca prin suferinta… Dar, dupa ce Isi va da viata ca jertfa pentru pacat, va vedea o samanta de urmasi, va trai multe zile, si lucrarea Domnului va propasi in mainile Lui.
11. Va vedea rodul muncii sufletului Lui si Se va inviora. Prin cunostinta Lui, Robul Meu cel neprihanit va pune pe multi oameni intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu si va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.
12. De aceea, Ii voi da partea Lui la un loc cu cei mari, si va imparti prada cu cei puternici, pentru ca S-a dat pe Sine insusi la moarte si a fost pus in numarul celor faradelege, pentru ca a purtat pacatele multora si S-a rugat pentru cei vinovati."

(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/isaia/53)


"30. Isus a mai facut inaintea ucenicilor Sai multe alte semne care nu sunt scrise in cartea aceasta.
31. Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, sa aveti viata in Numele Lui."

(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/ioan/20/)


"E drept că Isus a murit
Purtând păcatul meu ?
Pe cruce cum a suferit
Fiul lui Dumnezeu?

Da, crucea-I acel loc unde m-am luminat
Am fost orb vedere-aici mi s-a dat.
Şi pe Isus în inimă L-am primit
Cânt voios pacea Lui am dobândit.


Simt ale Fiului dureri,
Ce scumpă-I rana Lui,
Prin care înteleg-deajuns
Iubirea Tatălui.

Isuse, datoria mea
Cu plans n-o pot plăti.
Te rog, cum sunt să mă primeşti
Că Ţie-ţi voi servi."

(„Alas! And did my Savior bleeds!”aşa se numeşte imnul compus de către Isaac Watts în anul 1707. În 1885, Ralph Hudson, a folosit versurile lui Isaac Watts, le-a adaugat un refren, a scris o linie melodică uşor modificată şi a publicat cântecul sub titlul “La cruce/ At the cross”. În această versiune, cântecul s-a răspândit printre creştinii de pretutindeni, încurajându-i şi amintindu-le, în momente de grea încercare, că biruinţa a fost deja câştigată de către Hristos, LA CRUCE. - https://privesteinsus.wordpress.com/2010/04/03/e-drept-ca-isus-a-murit/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu