"In toate marile epoci de tranzitie, raul se confunda cu binele, viciul cu virtutea, idealismul cu patimile" - N.D.Cocea (http://www.citate-celebre-cogito.ro/in-toate-marile-epoci-de-tranzitie/)
O saptamana deosebita se apropie de final marcand, pentru zona noastra, cea mai mare sarbatoare, Invierea Domnului.
Si pentru ca mi-am propus sa meditez in liniste la ceea ce a fost si ce este pentru ca, normal, ma intereseaza ceea ce va fi am pastrat mai multa liniste in aceasta saptamana. A patimilor. Iar ele, patimile, nu s-au lasat asteptate demonstrand cat de valabil este citatul de la inceput.
Am avut parte, astfel de patimi interne politice, executive, judecatoresti, literare si de multe alte feluri impreuna cu patimi externe, la fel de diversificate si de impact. Pe cele externe le las in seama analistilor si specialistilor.
Cele interne, insa, m-au condus spre o scena care astazi, ca de doua mii de ani se repeta si este mult explicata in mediul spiritual.
Undeva, pe un deal, Cineva era privit de multime, pus pe cruce intre doi talhari. Din ea faceau parte cei care tocmai Il primisesera cu fast si triumf cu cateva zile in urma. Mai erau cei care-L condamnasera la moarte, apoi trecatorii ocazionali si nu in ultimul rand cei care-L urmasera pana in acel moment. Fiecare evidentiat si marcat, in Sfanta Scriptura, printr-o expresie, o actiune sau inactiune.
Ma gandesc astazi, in aceasta saptamana a patimilor noastre mioritice unde se pot incadra fiecare dintre "jucatorii" democratiei noastre originale. Cei care, nefericit, reproduc tabloul prin faptele si trairea lor aproape similara cu a mai marilor acelor vremuri.
Dar cum pentru mine saptamana aceasta este mult mai importanta decat orice patima mioritica, ma opresc din orice alta "speculatie" incheind aceste ganduri cu rugaciunea pe care Cel dat la moarte pentru pacatele noastre a facut-o si o face continuu:
"Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!"
(http://www.ebible.ro/biblia/romana-diacritice/cornilescu/luca/23/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu