"Moralitatea este un izvor necesar al guvernării populare."
(din "Discursul de rămas bun" al lui George Washington)
Este usor de gasit referinta daca se intra pe Wikipedia. Este mai greu sa-i intelegi profunzimea mesajului, mai ales in acest secol plin de confuzii si contradictii.
Pentru ca vorbim despre morala si despre ... guvernarea populara, adica despre
DEMOCRATIE.
Despre care tot Wikipedia da urmatoarea referinta:
"Democrația (în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία - demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere” = "puterea poporului") este un regim politic care se bazează pe voința poporului."
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Democratie)Caci, nu-i asa, A GUVERNA inseamna A CONDUCE (conform DEX).
M-am oprit la toate aceste definitii nu pentru ca as vrea sa dau vreo lectie cuiva, cu toate ca lectia despre morala ar trebui reinvatata de toti politicienii care se considera democrati, indiferent de culoare sau apartenenta politica, nationala sau de oricare fel ar fi departajarea.
Cateva stiri auzite la radio si apoi la TV m-au facut sa nu renunt la problema MORALEI.
Prima, externa, m-a pus pe ganduri nu prin impactul ei ci prin modul in care s-a prezentat moralitatea. Se preciza ca se vor lua toate masurile pentru clarificarea gravelor probleme cu care s-a confruntat justitia dintr-un anumit stat, prin modul de "rezolvare" a peste 2000 de cazuri fara sa se aminteasca un cuvant de modul in care vor fi "rezolvati" vinovatii (sau nu am citit eu in mediul online, si-mi cer scuze pentru scapare).
O alta, de pe meleagurile noastre priveste modul in care un fost il combate pe un actual dar si modul in care fostului i se sugereaza, subtil sa-si caute alte orizonturi (poate chiar sa-si creasca nepotii, as completa eu).
Dar morala nu este aici ci in modul cum, CURAT IMORAL, prin eludarea unui anume punct dintr-o proclamatie demult uitata au ajuns sa conduca cei care ar fi trebuit sa nu conduca. Ca paranteza, samburele imoralitatii a inceput sa incolteasca in chiar zorii democratiei noastre originale, asa ca orice comentariu este de prisos.
Ma intorc la extern si ma gandesc cat de moral a fost ca pornind o anume masinarie sa se uite, apoi ca cei pusi sa o foloseasca nu au si fost educati pentru aceasta, repercursiuni fiind multiple si cu impact major in speta din acest weekend cu dezastrul de pe Mediterana. Ca sa nu mai vorbesc de conflictele nascute din aceasta grava eroare previzionala, gata sa degenereze intr-o apocalipsa de care le este frica tuturor.
Ma opresc.
Sunt mult prea multe aspecte legate de morala si moralitate care ar trebui sa zbuciume si sa zguduie toate cancelariile si palatele puterilor democratice iar pe dulcele nostru plai sa constituie premizele unei eventuale sesiune extraordinare tripartite, in care toate puterile separate ale statului sa se autoevalueze.
Daca este sa vorbim despre DEMOCRATIE, asa cum le place mai marilor lumii sa proclame si cum mai marilor nostri sa batjocoreasca vointa poporului suveran.
Pentru ca ceea ce vedem si auzim cotidian prin balacaria si mizeria politica mioritica nu mai are nimic a face cu morala si democratia. Cel putin asa mi se pare mie.
SI AR TREBUI SA INGRIJOREZE.
Caci tot de la primul presedinte american am retinut (SI TARE MI-AR PLACEA SA RETINA SI TOTI POLITICIENII NOSTRI) ca
"Este imposibil să guvernezi lumea fără Dumnezeu şi fără Biblie."
(citate de pe http://autori.citatepedia.ro/de.php?George+Washington)
Ce pacat ca aceste principii erau valabile DOAR cu peste doua sute de ani in urma!
Sau tocmai de aceea DEMOCRATIA si MORALITATEA sunt astazi altceva decat ar trebui ele sa fie?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu