M-am obisnuit sa fiu precaut atunci cand preiau diferitele informatii din presa online. Dar astazi am gasit un articol interesant si-l redau, prin copy-paste, integral pentru a puncta un gand care m-a urmarit continuu in aceasta perioada de sarbatoare, fara a-i comenta continutul. Doar am evidentiat, cu alt caracter si cu culoare rosie, ideea care m-a "focusat" si care se potriveste perfect cu citatul de la inceput.
"Absolvent al Universităţii din Pennsylavannia, Don Lothrop a fost partener al Delphi Ventures timp de aproape zece ani. El a decis să renunţe la afacerile din Silicon Valley pentru a se concentra asupra investiţiilor din România.
Omul de afaceri a aflat despre situaţia din România în cadrul unui eveniment desfăşurat la San Francisco, când a donat 25.000 de dolari unui orfelinat. Ulterior, el a petrecut mai mult timp la noi în ţară, la un moment dat locuind la Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti. După ce a studiat sistemul economic de la noi, Lothrop a ajuns la concluzia că iniţiativele existente nu au şanse de reuşită datorită corupţiei de la nivel înalt.
Proiectul RomaniaOne are scopul de a "ajuta România să rezolve problema corupţiei şi de a o ghida către un sistem democratic adevărat".
Lothrop, care spune că a făcut aproape 100 de vizite în România în ultimul deceniu, a investit prin intermediul firmei sale New Vista Partners, punând deasemenea bazele unei organizaţii neguvernamentale numită RomaniaOne.
Catherine Wanner, director al programului alumni din cadrul Universităţii din Pennsylvannia, este de părere că eforturile depuse de oameni de afaceri precum Lothrop s-au dovedit extrem de profitabile pentru ţările din sud-estul Europei. După revoluţiile din 1989, spune Wanner, mai multe state au adoptat un stil vestic de guvernare dar nu au reuşit să urmeze şi exemplul economic al statelor democrate." (A renunţat la viaţa de milionar în Statele Unite ca să pornească de la zero în România - Bogdan Angheluta postat la 16 aprilie 2015 http://www.businessmagazin.ro/actualitate/a-renuntat-la-viata-de-milionar-in-statele-unite-ca-sa-porneasca-de-la-zero-in-romania-14124209)
De un sfert de secol ne tot chinuim sa depasim faza de copilarie in ale democratiei si sa intram si noi, romanii in starea de maturitate asa cum s-a intamplat pe alte meleaguri. Si tot de un sfert de veac avem parte de alegeri libere si de politicieni care promit ca "vor face totul" pentru atingerea acestui vis, uitand imediat dupa investitura tot ce au promis. Nu comentez speta, ea este mult prea dezbatuta pe toate canalele media.
Incercand sa raspund la intrebarea fireasca DE CE ASTA, m-am oprit la ceea ce am postat cu cateva zile in urma si am meditat mai mult asupra tabloului.
Cu siguranta filozofii, psihologii si multe alte categorii socio-profesionale au dat si vor da raspunsuri pertinente acestei intrebari si temei in cauza.
Eu am gasit, iarasi si din nou in acest tablou, doua personaje care pot fi definitorii pentru gasirea unui raspuns, la fel cum sunt definitorii cele doua elemente din citatul eminescian: stejarul si buruienile.
Insa inainte de a puncta ideea vreau sa las un sambure de intelepciune pe care l-am gasit in aceeasi Carte a Cartilor la care tot fac referire:
"Am mai vazut ca orice munca si orice iscusinta la lucru isi are temeiul numai in pizma unuia asupra altuia. Si aceasta este o desertaciune si goana dupa vant." (Ecl.4:4)
Din vremuri imemoriale omul l-a pizmuit pe om iar povestea lui Cain si Abel este mai mult decat cunoscuta. Iar toata istoria umanitatii poarta stigmatul sangelui varsat printr-o crima comisa din pizma si ura.
Mult mai tarziu in timp si spatiu, aceeasi pizma a facut ca oamenii sa uite ceea ce primisera, prin scrierile sfinte ca promisiune ce se va implini si sa trimita la moarte pe Cel care constituia o amenintare totala, dupa cum s-a afirmat:
"49. Unul din ei, Caiafa, care era mare preot in anul acela, le-a zis: "Voi nu stiti nimic;50. oare nu va ganditi ca este in folosul vostru sa moara un singur om pentru norod, si sa nu piara tot neamul?"
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/ioan/11)
Astazi, aceeasi pizma face ca politicienii sa uita de ce sunt unde sunt si sa creioneze aceasta fresca imbatabila a mioriticului nostru destin postdecembrist, coruptia la nivel inalt.
Cred ca aici nu este vorba de stejari si buruieni.
Este vorba de doua categorii in care politicul mioritic este impartit si de care apartine total: cea a lui Cain sau Abel, a fariseilor sau a ucenicilor, a lui Petru sau a lui Iuda.
Si i-am ales, iarasi pe acestia din urma pentru modul in care ne invata cum se poate ajunge de la extaz la agonie.
Caci si Petru si Iuda L-au tradat de Invatator. Doar ca unul s-a dus si s-a spanzurat, fara sa se caiasca si sa-si ceara iertare pe cand celalat, prin cainta si iertarea primita a ajuns unul din parintii Bisericii.
Am trecut printr-un decembrie insangerat si stie Dumnezeu cat de mult a fost chemat in acea perioada. Ulterior, s-a ajuns atat de usor la scoaterea LUI din ecuatie incat multi (majoritatea?) dintre politicienii nostri au uitat de acele zile cand se scanda EXISTA DUMNEZEU.
Astazi, se pare, sunt prea multi Cain si Iuda printre fariseii politicii noastre si prea putini Petru care sa li se impotriveasca.
Dar si aceast fapt are o explicatie. Care se gaseste in aceeasi Carte a Cartilor ajunsa, tot din aceeasi pizma (oare?) doar obiect de folosit la investitura:
14. Caci toata Legea se cuprinde intr-o singura porunca: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti."
15. Dar, daca va muscati si va mancati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii.
16. Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti.
17. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti.
18. Daca sunteti calauziti de Duhul, nu sunteti sub Lege.
19. Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea,
20. inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide,
21. pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.
22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,
23. blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/galateni/5)
Este, insa, doar un gand al meu despre o stare relevata de un privitor extern.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu