Care nu se-nfiorează de-a ta faimă, Baiazid!"
(http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/scrisoarea3.php)
Nu cred ca este vreun roman care sa nu-si aduca aminte de versurile de mai sus si de scrisoarea in care ele sunt inserate. La fel cum nu cred ca cineva care a trecut prin scoala nu-si aduce aminte de frumoasa predictie
"CE-TI DORESC EU TIE, DULCE ROMANIE!"
Astazi, in ziua luarii unor decizii importante pentru dulcea noastra Romanie stau si ma intreb, ca o continuare a revenirii de ieri cat mai valoreaza, acum si aici, valorile de care, odata, eram atat de mandri.
Caci, daca ieri am postat o poezie de dragoste, din inegalabila bogatie eminesciana, nu la dragostea-eros m-am gandit ci la ceea ce, poate banal pentru o natiune care incearca sa se "acomodeze" cat mai complet la aceasta mare entitate numita U.E., poate semana cu dragostea de tara.
O tara pe care am iubit-o si o iubim dar pe care, se pare, nu o mai pretuim asa cum se cuvine.
Desigur, pot fi contrazis. Si nu ma pot opune. Si nu ma supar.
Pe mine m-au "focusat" spre aceste ganduri doua evenimente relevante pentru timpul si momentul pe care le traim: exemplele Greciei si Poloniei, doua tari din aceeasi "familie", deci cu aceleasi valori "implementate", dar atat de diferite ca structura, tel si, de ce nu, spiritualitate (care, normal, n-ar trebui sa ne diferentieze in contextul dat).
Grecia a demonstrat, inca odata, o coeziune care ar trebui sa dea de gandit dupa votul de duminica, vot castigat chiar de cei care pareau invinsi, dupa ultima "confruntare" cu cei care o "manageriaza" in criza uitata din cauza exodului.
Polonia ne-a "servit" un modus operandi pe care, din pacate, noi (pardon, politicienii nostri) nu-l avem si nici nu incercam sa-l capatam in relatiile externe. Asta poate si din cauza ca diaspora noastra nu se poate compara cu diaspora polona (sau de alta natie), cum nici lobby-ul nostru nu-l poate egala pe cel occidental, care se practica si da rezultate (poate de frica ...).
Asa stand lucrurile, m-am oprit la cele doua "monstre" de patriotism trecut, cum trecute par si versurile imnului nostru, care ne indeamna la mai mult decat simple lamentari si contrari intre palate (sau, nefericit, partide).
In acest timp citesc cum extern (caci internul "bate filmul"), in imediata noastra vecinatate, sub cupola ajutorului acordat dupa o "primavara cu scantei" (ca sa nu zic praf de pusca) se iau masuri pentru ipotetice acte de agresiune sau se flutura, gresit dupa parerea mea, un ideal ratat tocmai atunci cand, sub sloganul "Podul de flori" se putea deschide o altfel de abordare, se construiesc garduri din sarma ghimpata, perfecte pentru o familie atat de unita si se impun hotarari care nu au nimic a face cu interesul pentru care POPORUL, adevaratul Suveran al acestei tari a ...
Si ma opresc.
Pentru ca nu stiu daca poporul, cel care ar trebui sa beneficieze cu adevarat de libertate si democratie a fost de acord cu multe dintre relele pe care, postdecembrist, trebuie sa le suporte pentru ca unii sau altii dintre reprezentantii sai alesi au hotarat nu cu inima la tara ci cu si din interes, dupa cum le-a fost dictat sau impus (si nu iau in considerare ultimele devoalari, care trebuiau de mult "puse pe tava", daca ne lasau stapanii).
Interesanta mi se pare si relatarea despre actiunile intreprinse de anume servicii occidentale care, deja, se confrunta cu ceea ce avertiza cineva ca se va intampla, iar la o anume emisiune tocmai se spunea ca, cu asa ceva, nu ai ce face. Trebuie sa fii pregatit si sa iei masuri.
Toate acestea pot tulbura si tulbura.
Mediul online este plin de polemici, contrari, scuze si acuze iar eu nu mi-am propus sa intru in ele.
In atari conditii, m-am reintors la vechea mea preocupare si am gasit, in aceeasi inepuizabila Carte a Cartilor, cateva referinte pe care le redau, fara nici un alt comentariu., pentru a evidentia ca nu numai timpurile nostre sunt sub presiune, ci asa este de cand lumea.
Depinde doar de cum si in cine iti pui nadejdea si, de ce nu, viitorul.
46 Să nu vi se tulbure inima şi nu vă înspăimântaţi de zvonurile care se răspândesc în ţară; căci anul acesta va veni un zvon, iar anul următor un alt zvon; în ţară va domni silnicia, şi un stăpânitor se va ridica împotriva altui stăpânitor. | 46 Sa nu slabeasca inima voastra si sa nu va temeti de zvonul care se va auzi in tara; caci anul acesta va veni un zvon, iar in anul urmator altul si pe pamant va fi silnicie; tiran peste tiran se va scula |
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/ieremia/51/)
si
1 Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine. | 1 Sa nu se tulbure inima voastra; credeti in Dumnezeu, credeti si in Mine. |
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/ioan/14/)
Interesant remediu contra tulburarii, nu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu