miercuri, 26 iunie 2013

Ganduri de la ... Est la Vest

"Acolo unde nu exista viziune, pier oamenii."
- Proverbe 29:18

Parca pentru a da raspuns unei intrebari recente, privind modul in care sarbatorim Ziua Drapelului (si, din pacate, a unui Tricolor cu cantec de glorie uitat) s-a produs o tragedie care determina, astazi, Ziua de Doliu National.

Ma alatur si eu celor care, intr-o solidaritate absolut normala, sunt alaturi de familiile greu incercate de accidentul recent din Muntenegru. Dumnezeu sa intareasca familiile indurerate si sa-i odihneasca pe cei plecati prematur!

Dar nu aceasta situatie mi-a determinat gandurile de astazi, cu toate ca "speta" in sine se poate constitui ca un "studiu de caz" intru clarificarea multelor si marilor dileme care ne urmaresc, fatidic, de mai bine de 20 de ani de "democratie originala, romaneasca". Pentru ca este vorba despre oameni si ... omenia (sau neomenia) care-i caracterizeaza.

Un cunoscut imi atragea atentia: "Vezi ce se intampla in Turcia si in Brazilia? Erau PE PLUS si au ajuns in vizorul "stapanilor lumii". De aceea au inceput acolo miscarile astea de strada, asemanatoare celor de la noi, din decembrie".
O fi adevarat sau nu, nu am acum dispozitia spre speculatii, indiferent care ar fi ele, cu toate ca...

Si am ajuns la "subiect". Un subiect despre care facusem referire intr-o postare mai veche, atunci cand aminteam despre "originea crestina a S.U.A." si "primavara Turca".

Pentru ca nu mi-am propus sa emit analize care tin de personalitati strict dedicate domeniului si nici sa fac recenzii voi folosi traditionalul copy-paste, pentru a reda ceea ce mi se pare extrem de relevant pentru creionarea tabloului care, in prezent, ne uimeste, uluieste, umileste sau oricum vrem sa ne explicam evolutia actuala a omenirii:

"Statele Unite ale Americii reprezintă un fenomen unic între națiunile lumii. Națiunea americană este singura alcătuită prin topirea laolaltă a tuturor celorlalte națiuni ale pământului. Orice familie care emigrează în Statele Unite, oricât de hotărâtă ar fi să-și păstreze etnicitatea, va pierde inevitabil bătălia, și copiii ei vor înceta să mai fie ce au fost părinții și vor deveni, cu siguranță, americani. Fenomenul este unic pe planeta noastră.
Statele Unite ale Americii cuprind un teritoriu imens, înzestrat cu multe bogății naturale. În privința aceasta însă, SUA nu este unică. Rusia are o suprafață de cîteva ori mai mare decît SUA, urmată de Canada, și are bogății naturale mult mai vaste. Cu toate acestea, nivelul de prosperitate și calitatea vieții sunt incomparabil mai înalte în SUA. Sunt și alte țări bogate și foarte dezvoltate în lume. Și totuși, de pe toate continentele și din toate țările lumii, oamenii visează să emigreze în SUA. De ce-i așa?
Acum 420 de ani, pe teritoriul care se numește acum SUA se așezau primii emigranți din Europa. Rezistența băștinașilor împotriva acestor străini a fost feroce.
Le-au trebuit emigranților 200 de ani pînă și-au format o țară a lor, independentă și deschisă tuturor celor ce voiau să i se alăture și să-i fie parte.
În alte 200 de ani țara aceasta a devenit incontestata putere care decide într-un mod substanțial destinele omenirii. Fie că ne place, fie că nu ne place, SUA dă tonul în politică, în religie și în multe alte domenii.
Autorii cărții Lumină și Glorie se duc până la origini. Două sunt ideile fundamentale ale acestei cărți. Prima este că Dumnezeu a avut un plan cu SUA, și pentru aceasta autorii scot în evidență elementele miraculoase din istoria întemeierii și dezvoltării noului stat. A doua este că oamenii care au venit la început în America au fost credincioși protestanți, persecutați în Europa pentru crezul lor, care căutau să-și întemeieze o țară în care să-și poată trăi liber credința. Mai mult însă, oamenii aceștea luau Biblia ca fiind în totalitatea ei Cuvântul lui Dumnezeu și când s-au așezat să definească natura țării pe care o întemeiază, și-au luat toate principiile din Biblie.
Teza de bază a acestor autori este că SUA au fost așezate pe principiile Bibliei și că acestea sunt motorul care a dus la dezvoltarea națiunii într-un mod atât de spectaculos și de unic.
Autorii, deasemenea, atrag atenția că în ultima generație asistăm la o abandonare în America a principiilor biblice și ei afirmă că tocmai lucrul acesta duce acum la o decădere a societății americane. SUA au devenit ceea ce sunt datorită așezării acestui stat pe Cuvântul lui Dumnezeu. Când aceste baze sunt abandonate, măreția, frumusețea și noblețea dispar și ele.
Ceea ce oferă autorii cărții Lumină și Glorie (Peter Marshall și David Manuel) sunt fapte istorice. Sunt idei fascinante, sunt lecții de mare valoare pentru noi ca indivizi și ca națiune…
din introducerea la ediția în limba română scrisă de Dr. Iosif Țon
mai multe despre Peter Marshall aici:  http://www.petermarshallministries.com/about/rev_peter_marshall.cfm" (http://cursdecasatorie.wordpress.com/2011/02/23/lumina-si-glorie/)
Cum am avut ocazia sa citesc aceasta "sursa" de adevar neluata in calcul de majoritatea analistilor si prognozistilor politici sau de orice alta natura, mai ales in contextul globalizarii, m-am gandit ca, trecand peste orice bariera, readucerea ei in "realitatea romaneasca" poate fi un "ajutor" in descifrarea "tainelor" multiplelor "insuccesuri" care ne caracterizeaza, ca natiune, acesti ultimi ani, "plini de demo-cratie". 
Am facut doua evidentieri dar a doua subliniere este mai mult decat relevanta, in descrierea realitatii coplesitoare care ne marcheaza, in acest al treilea mileniu dupa Cristos, inclusiv prin ceea ce se intampla acum.
Ca se accepta sau nu aceasta realitate, depinde doar de cei indriduiti sa conduca destinele natiunii noastre, prin acele puteri separate ale statului. 
Insa, pentru ca ei ne conduc dupa ce au jurat cu mana pe Biblie, mi s-a parut mai mult decat  oportun, chiar si in aceasta zi de doliu national, sa redau aceste ganduri, pe care le inchei tot asa cum am inceput. Cu un proverb biblic:
"Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte." - Proverbe 14.12


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu