vineri, 28 iunie 2013

Ganduri despre ... orientare

"Pentru ca nu putem schimba directa vantului, trebuie sa invatam sa orientam velele" - James Dean, actor american

Poate nu ne mai aducem aminte, dar de multe ori si in multe randuri am auzit sintagma "nu te-ai orientat bine tov-ule!". Mai ales intr-un anume domeniu.

Astazi, dupa cateva "clipuri" politice interesante vazute ieri, pe sticla, si verificate in media scrisa, dupa anumite comentarii si analize si dupa revederea unei biografii anume, pe Wikipedia, mi-am dat seama ca, desi avem instrumentarul, personalul si disponibilitatile necesare, plutim intr-o continua deriva, incapabili sa descoperim directia optima spre bine.

Poate cel mai relevant aspect al pierderii "Rozei Vanturilor", in traditie mioritica este redat de pasajul urmator, preluat dintr-o analiza interesanta:

"Eu nu vreau să punem în pericol USL, chiar dacă ACD nu mai funcţionează. Nu am ieşit public cu nemulţumirile noastre şi nu o vom face nici acum. E ca-ntr-o căsnicie, când se întâmplă o despărţire: soţul dă vina pe soţie, soţia pe soţ, dar merge toată lumea mai departe", i-a zis-o, lui Crin, şi Constantin.Ceea ce ne-a bulversat." (http://www.gandul.info/puterea-gandului/cum-a-divortat-crin-de-daniel-si-concubineaza-cu-victor-11037967)
Nu vreau sa fiu eu cel care concluzioneaza desi ar fi foarte multe de spus, chiar si ca simplu cetatean care a sprijinit aceasta "casatorie". Insa mi se pare total anapoda ca, in niste conditii si asteptari superioare oricaror ideologii si interese de partid, natiunea sa sufere din cauza "nurilor" unor refulati de tot felul, cu ifose de mari sefi si patrioti.
Pentru ca, mai intai, orice casatorie bazata pe principii solide si nu facuta din complezenta si interes, rezista, chiar si cu certuri sau neintelegeri, care sunt inerente. Mai ales cand este si binecuvantata de Dumnezeu.
In al doilea rand, indiferent cine ar fi Antonescu, Ponta sau Voiculescu (enumerare strict alfabetica) nu trebuie uitat postulatul lui Tudor Vladimirescu:  pesemne dumneata pă nărod cu al căror sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieresc, îl socotești nimic, și numai pe jefuitori îi numeri patrie... Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor(http://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Vladimirescu)
Pentru o meditatie adanca! 

Nu mai antamez, acum, lipsa de orientare in politica externa.  Analistii si stra-tegii se bat deja, in articole si interventii media, pentru a reliefa cat am pierdut si cat am fi avut de castigat doar in speta "traseului pierdut al gazoductului".
Eu am ramas usor surprins de o chestiune legata de componenta, pe care nu vreau sa o "ratez" si care, logic, ar fi trebuit sa intereseze anume structuri spre decizie: 
"Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta)."
"Exploatarea gazeifera de la Sah Deniz, situata in Marea Caspica, este operata de gigantul birtanic BP, in parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franta), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), si TPAO (Turcia)."
"Compania azera de petrol si gaze SOCAR, controlata de stat, a castigat recent controlul companiei grecesti DESFA, operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Grecia, dupa retragerea grupului Gazprom din cursa, potrivit presei internationale. Privatizarea DESFA a fost unul dintre obiectivele convenite in acordul de finantare externa incheiat de Grecia cu UE si FMI."
 "Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elvetia), Statoil (Norvegia) si E.ON (Germania)."(http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/romania-a-pierdut-proiectul-nabucco-omv-a-fost-aleasa-o-alta-ruta-pentru-transportul-gazelor.html)

In tot acest "hiatus"  orientativ, mi s-a redescoperit o biografie interesanta, din care redau un pasaj (http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_T%C4%83nase):
„Rău era cu «der, die, das»
Da-i mai rău cu «davai ceas»
De la Nistru pân' la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai moșie
Harașo, tovărășie” 

La mai bine de 50 de ani de la acest cuplet, lipsa orientarii noastre m-a facut sa redau gandurile de astazi, incheind cu o umila incercare pamfletareasca:

Satuli atat de “davai ceas”,
Ne-am aruncat spre "der, die, das"
Si "et" si "and", ce s-o gasi,
Europeni, sperand, c-om fi.

Acum, cand s-antrecut masura,
Si-ncepe sa ne doara gura,
Ravnim sa  "mearga bine tara".
Ne-ncurca numai ea, MIOARA.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu