sâmbătă, 8 iunie 2013

Prezentul din trecut

Pe vremuri circula un banc pe care incerc sa-l redau, din memorie:

" La Radio Erevan, cineva intreava:
- In Romania cum se pune accent: profesor sau profesor?
  Radio Erevan raspunde:
- In Romania NU SE PUNE ACCENT pe profesor!"

Mi-am adus aminte de acest banc dupa ce am vazut, pe banderola unui post tv, un extras din declaratia presedintelui nostru, la intalnirea cu sustinatorii sai de pe Facebook. Verificand, am gasit, pe unul din vectorii media, titlul care mi-a dat de gandit: "Băsescu: Sistemul de educaţie e ineficient, corupt, lipsit de exigenţă, cu dascăli slab pregătiţi" (http://www.mediafax.ro/social/basescu-sistemul-de-educatie-e-ineficient-corupt-lipsit-de-exigenta-cu-dascali-slab-pregatiti-10940246)

Stiindu-mi sora profesoara, pe bune, cu doua facultati si examene trecute "cu brio", cu eforturi de a-si invata elevii in tainele materiei predate, dar "blocata", ca si ceilalti colegi de "fitele", mentalitatea si opulenta "capatuitilor" democratiei noastre originale, in exercitarea corecta a meseriei, m-am simtir usor manipulat.

Nu pentru ca, in esenta, presedintele nu ar avea dreptate.

Bancul de inceput ii confirma declaratiile din domeniu, mai exact: " "O mare problemă este... Sigur, nu pentru toţi, sunt dascăli eminenţi (...), dar procentul lor e prea mic. Sunt prea mulţi dascăli slab pregătiţi profesional", a spus Băsescu." (extras din acelasi material) si ne aduce aminte ca aceasta este "mostenire" a "epocii de aur", cu O SINGURA SI MARE DEOSEBIRE: in trecutul nostru, comunist, au fost - si sunt, inca - profesori eminenti, care au facut cinste invatamantului si educatiei. DOAR CA NU ERAU APRECIATI, la adevarata lor valoare si recompensati (retribuiti) ca atare. 
Si la asta se referea bancul din "iepoca", probabil cu "bataie" pe A.D.I.

Dar astazi, cand  "DOAR BANII VORBESC" - ca-n orice domeniu, bancul poate avea cu totul alte conotatii care privesc, in ultima instanta, SISTEMUL in care suntem nevoiti sa ne ducem existenta si truda. 

Aici este manipularea.

Iar declaratiile pe invatamant si educatie sunt adevarate doar in contextul in care ne amintim de indemnul de a se pleca peste hotare, de declaratiile-soc ale unui fost ministru din cabinetul mult-sustinut de presedinte si, nu in ultimul rand, de toate reformele pline de succesuri, care au bulversat nu numai sistemul educational ci si pe elevi si parinti. Si in conjunctura, total nefavorabila, acum cand, dupa cei 23 de ani de asa-zisa libertate, profesorii sunt insultati, ridiculizati, marginalizati, bruscati. Cei care vor sa-si faca treaba cu adevarat. 

Nu sistemul de educatie e ineficient, corupt, lipsit de exigenta, cu responsabili slab pregatiti ci INTREG SISTEMUL ROMANESC este asa.

De aceea, la noi "merge si asa", "nu stie stanga ce face dreapta, dar se spala una pe alta", se practica "MUNCA FARA PAINE" si toate racilele si necazurile care macina, apasa si ingroapa "saracul popor dintr-o fosta tara bogata" (sau mai este inca de furat?).


Indiferent, insa, care este adevarul acestor realitati, ramane unul crud, dur si fara echivoc: chiar daca pestele se curata de la coada, DE LA CAP 

SE-MPUTE!

Si pentru ca vine, din nou, o duminica de repaus si meditare, am gasit cateva randuri sugestive, UN ADEVAR transcendent care ne arata, avertizand, de ce suntem in starea in care suntem:
"Daca nu zideste Domnul o casa, degeaba lucreaza cei ce o zidesc; daca nu pazeste Domnul o cetate, degeaba vegheaza cel ce o pazeste. Degeaba va sculati de dimineata si va culcati tarziu, ca sa mancati o paine castigata cu durere; caci preaiubitilor Lui El le da paine ca in somn." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/127/)


  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu