marți, 23 septembrie 2014

Despre ... lipsuri

„Curajul înseamnă să înfrunţi opinia majorităţii în numele adevărului.”— Vaclav Havel
Václav Havel (n. 5 octombrie 1936, Praga, Cehoslovacia – d. 18 decembrie 2011, Hradecek, Republica Cehă) a fost un scriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei (1990-1992) și primul președinte al Republicii Cehe (1993-2003).

De vreo douazeci si cinci de ani cautam, fara rezultat solutii pentru a depasi faza de "sugaci" in ale democratiei dupa cum, plastic, ne profetea ca se va intampla "oracolul din Damaroaia". Se pare, insa, ca noua ne trebuie ceva mai mult.

Astazi, ascultand modul in care o mare personalitate culturala a fost "tratata" tot de un om de cultura, m-a pus pe ganduri o intrebare: totusi, ce ne lipseste pentru a ne depasi acest stadiu de imberbi?
Dupa indelungi cautari, am dat peste citatul de la inceput, completat de scurta biografie pe care am redat-o, prin copy-paste.
Asa am gasit si un posibil raspuns la intrebarea care ma framanta.

Nu am avut un Vaclav Havel.
Ca paranteza, ma uit cum a condus timp de un deceniu si ceva o tara fosta in acelasi "lagar" ca si Romania dar aflata, in prezent, parca pe alta planeta.

Deplangand lipsa curajului personalitatilor noastre de a accepta ceea ce, contrar parerii lor, au curajul alte personalitati sa infrunte, ma gandesc cum ratam, inca odata (politic vorbind) sansa de a ne depasi conditia la care, tot politic, singuri ne complacem.
Pentru ca noua nu ne lipseste acea personalitate marcanta. Ea este un simbol al nostru, al romanilor si, parerea mea, cred ca il intrece pe prestigiosul disident ceh. Spunea aceasta inalta personalitate:
"Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea." (http://florinrosoga.ro/blog/citate-regele-mihai/)

Ce ne lipseste sa ne dobandim, cu adevarat, identitatea si demnitatea evitand, astfel balacareala continua si tragicomedia pe care o suportam cotidian? 

Curajul, in contextul citatului de la inceput.
Daca ar fi, nu am mai avea nici scenarite, nici teorii ale conspiratiilor, nici politica de cumetrie sau "de clan" dar nici traditionalele "paine si circ" sau caragialestile tablouri atat de frumos colorate de un politic in plina subdezvoltare. 
Sau poate il avem dar, vorba poetului "azi il vedem si nu e"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu