Isaac Asimov (n. 2 ianuarie 1920 – d. 6 aprilie 1992) a fost un autor american născut în Rusia și un biochimist, un scriitor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Cea mai faimoasă lucrare este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților.
Lucruri grave se intampla in jurul nostru si cu noi. Si ma gandesc la trei "spete" pe care le-am "receptat" chiar in aceste zile de tacere.
Prima este "extraordinara" actiune de "fundraising" pe care media a prezentat-o in felul ei, adica prin omisiune (cea pro) sau prin critica (cea anti).
In fata intelepciunii de a transforma democratia, prin ajustare, intr-o "afacere" de palat, tac si ma mir ca, inca, mai avem senzatia ca ceva s-a schimbat pe dulcele nostru plan mioritic, dupa decembrie 1989. Apropo, cine a confiscat revolutia?
A doua am gasit-o intr-o reclama pentru o emisiune in care mediator este "un monstru sacru" al "Europei Libere" si priveste o afirmatie la care multi ar trebui sa se gandeasca.
Eu nu o comentez ci doar fac, ca in jocurile de cultura generala pe care le-am importat din Occident, doar o intrebare: "ghici cine este la ...butoane?".
A treia, care cel putin pe mine m-a socat prin corespondenta perfecta cu citatul de la inceput, este legata de o declaratie mai mult decat importanta care arata cat de "intelept" au fost luate multe decizii care au dus la schimbarea intregii scene politice a mileniului trei.
Declaratia, auzita "spontan" si intamplator ma cutremura, cu atat mai mult cu cat mi-a adus aminte de o alta urmare a unei decizii luate, cu cateva zeci de ani in urma, decizie care a dus la "trezirea unui urias". Ma cutremura, mai ales datorita urmarilor.
Stand, asa ca simplu cetatean, si privind in jurul meu, mai aproape sau mai departe, ma gandesc cat de usor este sa nu tii cont de intelepciunea care ramane atat pe paginile cartilor cat si in mediul virtual, cat de grave sunt consecintele ignorarii acesteia si cate "spete" raman, inca in aer, datorita ... multelor "calitati" ale omului?
Ramane sa constatam, pe pielea noastra, cata intelepciune vor contine viitoarele decizii de ... indreptare a deciziilor. Doamne ajuta!
Caci, contrar unei reclame comerciale mult rulate im media noastra, VIITORUL NU SUNA DELOC BINE!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu