marți, 11 decembrie 2012

Gustul amar al victoriei

" Vot. Instrumentul şi simbolul puterii omului liber de a se face de râs şi de a-şi distruge ţara." Ambrose Bierce din Dicţionarul Diavolului


Mortul învingător - de Adrian Paunescu

Ce ţară, ce morală, ce prăpăd,
Un fapt de viaţă mai grozav ca toate,
Un mort este votat majoritar
Şi-n clasament pe toţi cei vii îi bate.
Aşa a fost şi este şi va fi
Conflictul de-ntuneric şi de groază,
Un mort învinge pe cei vii la vot
Şi ei aproape cred că îi trişează.
Şi, vai, absurde autorităţi
Se strâng buluc şi judecă drăceşte
Şi îl declară pe învinsul lui
Învingător, doar pentru că trăieşte.
Şi mortului ce i-a învins pe vii
Nici nu au apucat să-i facă groapă
Şi-n primăria lui de-nvingător
E ordin ca petrecerea să-nceapă.
Şi proştii râd, în nebunia lor,
Întărâtaţi de liniştea nocturnă
Şi unul zice: hai să-l îngropăm,
La locul care-i place lui, în urnă.
Ce ţară, ce morală, ce prăpăd,
Politică de-a pururi surdo-mută,
Învingătorul se întoarce-n sat,
Dar voturile lor nu-i mai ajută.
Probabil, e-o parabolă, aici,
Chiar dacă nu o pomeneşte cartea,
Trăim învinşi în fiecare zi,
Iar, ca să biruim, plătim cu moartea.

" Politica este arta subtilă de a obţine voturi de la săraci şi fonduri pentru campanie de la bogaţi, promiţându-le şi unora şi altora că îi vei proteja de ceilalţi."  Oscar Ameringer

Am ales, mai bine zis am copiat, aceste citate dintr-o dorinta puternica de a-mi elimina gustul puternic de matraguna pe care l-am simtit astazi, nu pentru rezultatul alegerilor, nu pentru incapatanarea presedintelui de a nu incheia conflictul pe care l-a inceput el insusi, nu pentru incapacitatea institutionala a puterilor statului de a feri natiunea de o noua criza politica, ci, pur si simplu, din cauza unor nume. 

Daca in postarea de ieri ma exprimam astfel: "Chiar daca noi, simplii cetateni, stim si ne dam seama ca asteptarile noastre mari nu vor fi implinite prea curand." , o faceam constient ca marile promisiuni facute in campanie vor trebui sa invinga marile lipsuri pe care le-a acumulat tara in ultimii patru ani , iar populatia va intelege. Ceea ce nu am inteles, insa, este de ce nume controversate, MACULATE (dupa pretentia "Indiferentului de la Cotroceni") isi regasesc locul in viitorul Parlament ba, mai mult, au si pretentii guvernamentale.

O fi politica atat de complicata si nu o intelegem noi, o fi cancelariile externe mai presante si mai importante decat vointa poporului, dar asta nu inseamna ca poporul trebuie ignorat. Dar ma intorc iar la niste postari mai vechi, in care aminteam ca, in general, politica a fost asociata reprezentantelor celei mai vechi meserii din lume si-mi dau seama ca, trecand peste iluzia de democratie pe care mi-a dat-o votarea, cata vreme in Romania nu se va schimba sistemul, matraguna nu va fi eradicata.

Raman, dar, cu acest gust amar al victoriei pe care il incearca, cu siguranta, si alte cateva zeci de mii de sustinatori ai USL-ului care visau ca nume (le redau in ordine alfabetica) ca Anastase Roberta, Igas Constantin Traian, Oprea Gabriel (doar ca ministeriabil) si alti asemenea lor sa nu ne mai solicite timpanele, mintea, inimile si simtirile acum, cand majoritatea zdrobitoare a victoriosilor nu mai are nevoie nici de calcule eronate, nici de migrari de conjunctura sau de ploconeli "populariste".

Ganduri utopice de simplu cetatean.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu