miercuri, 19 decembrie 2012

Proverbe, o rememorare si ... restul

"Never say never", spune un proverb american. 
Adica "niciodata sa nu spui NICIODATA".

"Cumpara adevarul si nu-l vinde, intelepciunea, invatatura si priceperea", spune o veche invatatura spirituala.
Adica, intr-o traducere de-a noastra, "cine nu are batrani (intelepti), sa-i cumpere".

Am recurs la aceste doua proverbe din motive lesne de inteles. Cu toate acestea nu doresc sa mai fac vreo referire la cei carora li s-ar adresa. "Zarurile au fost aruncate", ar fi concluzia unui al treilea.

Totusi, tinand cont de articolul "PNL si PSD si-au impartit ministerele: vom avea un guvern mamut" (http://www.wall-street.ro/articol/Social/141660/guvernul-usl-ministere-pnl-psd.html) si comentariile ulterioare, nu pot sa nu rememorez o interventie facuta cu peste doi ani in urma, intr-o situatie nu tocmai fericita pentru tara, adresata celui care inca nu fusese dublu-suspendat si care este redata in prima mea postare pe acest blog. Pentru usurinta o voi copia, integral, cu singura specificare ca in loc de presedinte trebuie citit PREMIER.
Iat-o:

Domnule Presedinte,

Mesajul la care ma gandesc de mai mult timp se refera la ceea ce se intampla in culisele institutiei prezidentiale, cu precadere in sfera sfatuitorilor ( consilierilor) Dumneavoastra. Asa cum am subliniat si la prima mea interventie, sunt convins de profesionalismul, performantele si realizarile acestora si ma bucura sa stiu ca ei sunt un sprijin real pentru indeplinirea dificilei misiuni pe care, Domnule Presedinte, v-ati asumat-o in aceasta perioada deosebit de grea si de dificila.
Totusi, as vrea sa va supun atentie cateva nestemate de intelepciune antica, pentru a va reda, mai apoi, motivul pentru care v-am trimis acest, al doilea, mesaj:

“Mulţimea poporului este slava împăratului,lipsa poporului este pieirea voivodului.”
“Cînd nu este chibzuinţă, poporul cade;dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici.”
“Planurile nu izbutesc, cînd lipseşte o adunare care să chibzuiască,dar izbutesc cînd sînt mulţi sfetnici.”
Căci prin măsuri chibzuite cîştigi bătălia,şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa.”

De ce am evidentiat aceste citate ?
Pentru ca ele, desi expuse acum cateva mii de ani, isi pastreaza si astazi veridicitatea.
Ca este asa, o demonstreaza un moment iostoric important din viata unei natiuni atat de controversate si, in acelasi timp, atat de interesante si incitante: Israel.
Pe scurt, istoria antica a acestui stat ii consemneaza pe David si Solomon, ca doi imparati puternici si intelepti care, respectand principiile divine, au reusit sa formeze un stat puternic, intr-o zona plina de dezbinari si conflicte. Prin intelepciune si credinta, au asigurat o dezvoltare infloritoare, transmitand urmasilor principiile pe care sa le urmeze pentru continua prosperitate.
S-a intamplat, insa, ca fiul lui Solomon si nepotul lui David, Roboam, sa uite intelepciunea transmisa de predecesorii sai. In ce a constat acest lucru ?
Fiind solicitat sa indulceasca si sa le usureze viata supusilor sai, acesta s-a consultat atat cu batraniicontemporani cu Solomon, cat si cu tinerii  cu care crescuse pe timpul tatalui sau.
Batranii l-au sfatuit sa aduca reforme care sa usureze viata supusilor, subliniind ca acest lucru va produce o slujire vesnica din partea poporului.
Tinerii l-au sfatuit sa puna si mai multe biruri, care sa sigure prosperitate casei impara-testi ( si probabil a lor).
Roboam a nesocotit sfatul batranilor si a aplicat ideile primite de la cei tineri.
Urmarea a fost separarea statului Israel in doua state distincte, cu lupte de aproximativ 65 de ani intre ele si, ulterior, cucerirea acestora de catre alte state, interesate de pozitia geostrategica a acestui teritoriu.
Ca o paranteza, vreau sa subliniez ca am povestit pe scurt aceasta intamplare, fara a sublinia rolul interventiei Divine.

            Am facut acest mic comentariu cu speranta ca, Domnule Presedinte, aveti cativa “batrani” de buna credinta, cu care sa gasiti cele mai optime solutii pentru depasirea situatiei actuale si, implicit, pentru stoparea alunecarii continue spre ceva imprevizibil.
Va rog, de aceea, tineti cont ca sunteti Presedintele tuturor romanilor, nu numai a catorva interesati de propria soarta. Si ca, vreti nu vreti, trebuie sa fiti constient ca “ drumul spre dezastru e pavat numai de intentii bune ”.
Caci, din pacate, daca marea majoritate a clasei noastre politice se pare ca este lipsita de orice viziunesi, uitand ca in aceste momente este nevoie, mai mult ca oricand,  de unitate, se lasa antrenata in dispute distrugatoare pentru tara, sunt, cu siguranta, grupuri de interese care, exploatand adanca dezbinare caracteristic romaneasca, vor face orice le sta in putinta pentru ca Romania sa nu fie ceea ce  trebuie in aceasta zona si in lume.
            Poate este timpul ca cel putin unul din consilierii Dumneavoastra sa se intoarca spre trecut, sa incerce sa uite ca traim in secolul XXI si sa incerce sa descifreze din istorie
ceea ce poate fi actual pentru rezolvarea crizei nationale pe care o traversam (inclusiv modul in care state importante, in situatii de criza, au uitat de controversele interne, si de dezbinarile caracteristice pluripartidismului, pentru prosperitate si siguranta lor nationala). Chiar daca acest lucru inseamna si studierea Sfintelor Scripturi.
Caci de acolo am extras citatele sus mentionate si acolo se gasesc multe raspunsuri la intrebari fara raspuns.

            Va multumesc pentru atentia acordata, "

Acesta a fost mesajul transmis Administratiei Prezidentiale in data de 13 August 2010, din dorinta de a trage un semnal de alarma, ca simplu cetatean, pentru ceea ce simteam ca va urma. Si se cunoaste, foarte bine, ce a urmat.

Acelasi mesaj l-am redat astazi deoarece simt ca Premierul Ponta, in particular si conducerea USL, in general, nu au consilieri care sa-i trezeasca la realitate. Sau, daca-i au, nu-i ia nimeni in considerare.

Un Guvern MAMUT cu 22 ministere ?

Pai, daca suntem in criza si trebuie sa reducem cheltuielile, facem ca birocratia sa infloreasca, prin umflarea ACESTUI APARAT ? Nu-i destul ca avem cu 181 de parlamentari in plus (nu am calculat, ci am spus doar o cifra) ? Nu-i destul ca, inca, sug din buget o sumedenie se societati DE STAT, in timp ce particularilor li se tot da in cap cu o fiscalitate inrobitoare si mortala ? Nu-i destul ca aproape 4 ANI doar relatiile "de cumetrie pdl-iste" au fost promovate ? Nu-i destul cata umilinta am indurat de la acei "baieti destepti" ?

E de rasu-plansu cum se duc si actualele sperante.

Dar, "Sic Transit Gloria Mundi". 
O traducere neaosa ar fi : asa a trecut Gloria muntii.

Din pacate, sa nu insemne si : 
ASA A TRECUT si GLORIA UNIUNII !.
Acesta este un real pericolul.

Restul a devenit, deja, ... can-can.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu