Curaj sa le schimb pe acelea pe care le pot schimba
Si intelepciune sa le deosebesc pe unele de altele." - Reinhold Niebuhr
In acest mijloc de decembrie trist cand, asa cum era si este normal, incep sa reapara amintirile ACELUI DECEMBRIE am avut o experienta deodebita cu acelasi istet nepotel al nostru.
Verificandu-i lectiile, de fapt repetand cateva exercitii, am dat peste expresia atat de intalnita si considerata, probabil de toti, "proverb romanesc" CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU FACE.
Candid si curios, totodata, Stefan m-a intrebat ce inseamna asta. I-am explicat cum am putut eu mai bine si pe intelesul lui cum vine aplicat, in practica, acest MARE ADEVAR care, daca ar fi respectat si transpus in viata macar de noi, romanii, ne-ar situa in alta zona de dezvoltare si civilizatie.
Sau, cum se spunea in epoca de care tocmai ne vom aminti peste cateva zile, "pe noi cai de progres si civilizatie".
Si aici vine gandul din ce in ce mai trist, in acest decembrie care se arata din ce in ce mai sumbru.
Plini de piosenie si cu siguranta, majoritatea politicienilor nostri, si nu numai, vor aparea la toate "evenimentele" comemorative, seculare si spirituale care incheie anul. Vor "marca" mesaje care mai de care mai bombastice umbland la "sentiment" si "rezonand" cu poporul (credem noi). Se vor acuza reciproc pentru nereusite si-si vor umfla piepturile, cu mandrie, pentru realizarea "pohtelor ce le-au pohtit" in favoarea lor si in detrimentul adversarilor politici.
Poporul nu se stie unde-l vor incadra.
La adeversar nu se poate, ca urmeaza iar un an electoral iar in tabara proprie nu prea mai merge din cauza prea multelor promisiuni neonorate, miciuni sfruntate samd.
Invatandu-l, astfel, pe nepotelul meu ce inseamna lectia de intelepciune de mai sus m-am gandit, asadar, cine le readuce aminte alesilor si numitilor nostri de toate culorile, genurile, gradele si oricum ar fi departajati ca acest "proverb romanesc" despre care intreaba un copil de aproape 8 ani este unul din STALPII intelepciunii si trairii corecte, morale, crestine?
Caci nu degeaba Mantuitorul le-a spus ucenicilor (si tuturor celor ce vor crede prin ei) (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/matei/7/)
12 Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii. | 12 Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii. |
Gandindu-ma la toate acestea si la multe altele care ma framanta si, oricum, nu se vor mai rezolva in aceasta sesiune parlamentara, mi-am dat seama cat de departe suntem noi de adevar, de reala libertate si democratie si de calea pe care ar fi trebuit sa fim de aproape un sfert de secol.
Pentru simplul fapt ca nu avem (sau nu se poseda la nivelul acela inalt) INTELEPCIUNE, SENINATATE, ACCEPTARE, SACRIFICIU, etc. sau, pur si simplu, o reala viata in slujba aproapelui (sa nu spun crestina).Si nici lideri autentici care sa lupte pentru aceasta.
Inchei gandurile de astazi redand de pe Wikipedia, tot prin copy paste, textul original al RUGACIUNII SENINATATII cu speranta ca si din monitorizare cei se poate invata multe, macar de-ar accepta-o.(http://en.wikipedia.org/wiki/Serenity_Prayer).
-
- "God, give me grace to accept with serenity
- the things that cannot be changed,
- Courage to change the things
- which should be changed,
- and the Wisdom to distinguish
- the one from the other.
-
- Living one day at a time,
- Enjoying one moment at a time,
- Accepting hardship as a pathway to peace,
- Taking, as Jesus did,
- This sinful world as it is,
- Not as I would have it,
- Trusting that You will make all things right,
- If I surrender to Your will,
- So that I may be reasonably happy in this life,
- And supremely happy with You forever in the next.
-
- Amen."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu