vineri, 20 decembrie 2013

Despre ... solutii cautate, solutii pierdute

„Poartă-te ca și când ceea ce faci contează. Pentru că așa și este.”
William James (n. 11 ianuarie 1842, New York – d. 26 august 1910, Tamworth, New Hampshire) a fost un psiholog american și filosof care a făcut muncă de pionierat în aceste domenii. El a fost instruit ca medic. A scris cărți influente de știință pentru tineret de psihologie, psihologie educațională, psihologia experienței religioase și a misticismului și despre filozofia pragmatismului. El a fost fratele romancierului Henry James și al memorialistului Alice James.

O atitudine, sau mai bine zis un gest deosebit mediatizat in media mi-a determinat postarea de astazi. 
Un revolutionar i-a inmanat "intaiului nostru presedinte democrat" o cerere de eutanasiere. Raspunsul, cam sictirit si de genul acelui "mai animalule" a fost pe masura: "sinucide-te singur" (sau cam asa, dupa cum am vazut, fugar, stirea care poate fi gasita online, ca si reactiile ulterioare).

Ca, ulterior, cel in cauza, nu revolutionarul, a facut si corectia de rigoare, mi se pare foarte normal la cata experienta a acumulat si are dumnealui. Ce nu am inteles si asta mi-a dat de gandit, este fraza in care spune: "Eu reţin sâmburele raţional din discuţie, să căutăm soluţii pentru oamenii în nevoi"(http://www.mediafax.ro/social/dinca-ponta-sa-mi-aprobe-eutanasierea-iliescu-nu-ti-trebuie-aprobare-pentru-sinucidere)

Se implinesc, anul acesta, 24 de ani de libertate si democratie si, in acelasi timp, de cautare a solutiilor pentru oamenii in nevoi. Si tot de atata timp oamenii obisnuiti, simplii cetateni, sunt manipulati, mintiti si batjocoriti pentru ca solutiile gasite sunt numai pentru potentatii puterii, pentru acolitii politici si pupincuristii (notiune luata din DEX ONLINE) din toate sferele , indiferent de culoare.

Gandindu-ma la aceasta speta si la solutiile pierdute in toata aceasta perioada nu am putut sa nu ma surprinda aplombul cu care un personaj, controversat de pe scena politica mioritica, compara prestatia presedintelui in exercitiu cu cea a lui Corneliu Coposu.

Si de aici si gandurile de astazi.

Pai daca la timpul sau Corneliu Coposu era lasat sa "implementeze" solutiile pe care le avea pentru redirectionarea Romaniei spre normalitate, cu siguranta alta ne era soarta, inclusiv prin faptul, ipotetic, ca nu mai era o asa de mare batalie intre palate. Si pentru ca cunosc (cel putin pana in 1994) modul in care "s-a operat", in primii ani de democratie originala, impotriva "partidelor istorice" si a monarhiei imi dau seama unde si care este greseala pentru solutiile pierdute, pe care tot le cautam si nu se mai gasesc (pentru popor).

S-a "navigat" in directia gresita. Sau inadins gresit directionata doar pentru poporul care, printr-o revolutie furata, si-a dat girul spre dezastrul pe care-l traim acum.

Pentru ca, spre deosibire de ceilalti "politruci de marca" care s-au catarat pe treptele puterii mioritice, Corneliu Copusu stia ce este aceea "frica de Dumnezeu". Nu de complezenta si de fatada ci prin traire.

In acest context nu pot sa nu fiu uimit de cautarea aceasta interminabila, fara directie si fara rezolvare cu efecte dezastroase pentru popor dar benefice pentru  "cei din carti".
Si nu pot intelege cum de mai marii nostri politici, economico-financiari, din societatea civila si, mai ales, cei spirituali nu gasesc solutia cea mai eficienta si la indemana cu care, in acel decembrie insangerat, s-a tot batut moneda: "Dumnezeu este cu noi!".

De ce numai atunci, de ce nu si acum?

Poate si pentru ca, in nenorocita lor alergare spre inavutire si parvenire postdecembrista cei de mai sus uita unul din marile avertismente ale aceleiasi Carti pe care voteaza, la investire (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/eclesiastul/12/)

13 Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.13 Iata pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
14 Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.14 Caci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele.

Ca sa fiu in ton cu citatul de inceput si cu modul de cautare, inca, a solutiilor pontru popor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu