miercuri, 11 decembrie 2013

Despre o ... stare

"Democratia si libertatea adevarata, mai inainte de toate, cer moralitate."- Ion Heliade Radulescu

Ce ar putea gandi cineva care, urmarind sondajele de opinie de diferite facturi si interese, ar gasi urmatoarele referinte: "Fireşte că ar fi simplu să spunem că sondajul, ca orice sondaj, e supus greşelii, sau că oamenii idilizează comunismul, dat fiind că pe vremea aceea erau cu un sfert de secol mai tineri. Eu cred, însă, că acest rezultat e legat, mai ales, de experienţa de după 1990 decât de cea dinainte. Reacţia e legată de trecutul recent care pare dezamăgitor, în raport cu aşteptările. Altminteri e greu de crezut cum românii ar putea fi nostalgici după frigul din case şi mâncarea pe cartelă, chiar dacă slujbele erau sigure şi se construiau întruna apartamente pentru oamenii muncii. Chestiunea nu e că oamenii sunt mai săraci acum, ci că vitrinele sunt mai luminoase şi asta îi face pe români să simtă, spre deosebire de vremea comunismului,  cât de săraci sunt." ? (Nostalgia - vosganian.ro)


Unii, asa cum a precizat si autorul, s-ar gandi la NOSTALGII. Altii, asa cum ne-au obisnuit postdecembrist, ar da din umeri si nici nu s-ar gandi la ce spune poporul, asa cum fac de aproape un sfert de veac. 
Altii ar incerca sa demonstreze ca nu este adevarata "speta".

Eu personal am ramas putin uimit de expunere, mai ales de ultima fraza.
Poate pentru ca exista o succesiune de afirmatii care mi se par nerealiste.
"Reactia e legata de trecutul recent care pare dezamagitor, in raport cu asteptarile".
Nu am inteles de ce "pare dezamagitor" cand realitatea ne demonstreaza, cu subiect si predicat, ca este MAI MULT DECAT O DEZAMAGIRE CONTINUA, TOT CE SE INTAMPLA POPORULUI, postdecembrist.
In afara promisiunilor electorale, cu care toata pleiada de "neopolitruci" a reusit sa ne bolmojeasca, fara discriminare si deosebire de culoare, poporul a ajuns sa fie considerat si tratat mai rau ca in perioada de trista amintire despre care se face referire in material.

Poate pentru ca, asa cum spune si fraza urmatoare "Altminteri e greu de crezut cum românii ar putea fi nostalgici după frigul din case şi mâncarea pe cartelă".
Oare domnul senator a uitat cum se chinuie, in prezent, in frig pensionarii care nu au posibilitatea sa-si instaleze centrale si cum sunt blocurile tip "ghetou" in care se supravietuieste asa cum se supravietuieste? Caci in democratia noastra originala, cu un capitalism feroce de jungla, OMUL nu mai are nici o valoare in fata banului pe care TOTI politicienii nostri si-au propus sa-i faca, indiferent peste cate cadavre trebuie sa treaca. Cat despre mancarea pe cartela, nu stiu altii cum vad lucrurile dar butada "pe vremea aceea nu am vazut muritori de foame" este mai mult decat adevarata. Nu mai vorbesc de slujbele si apartamentele care, din pacate, au ramas doar niste amintiri.

Uimirea mea este cu atat mai mare cu cat, trecand peste o realitate cruda pe care nu o traiesc EI, alesii si numitii neamului ci noi, poporul, se uita ca nu vitrinele luminate ne fac nostalgici ci exact ceea ce inaintasul paoptist sublinia, atat de bine, in citatul de la inceput, CA UN COROLAR AL REALITATII. 
De fapt LIPSA aplicarii lui.

Din aceasta cauza, o spun si o sustin, SI EU SUNT UN NOSTALGIC.

Cat despre moralitate ... asa cum afirma si nenea Iancu, "la clasa politica romaneasca exista dar lipseste cu desavarsire". Adevar demonstrat, practic, de peste un sfert de veac si ieri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu