vineri, 27 decembrie 2013

Despre ..."blat"-ul continuu

"Cumpără adevărul şi nu-l vinde, dobândeşte înţelepciunea, învăţătura şi priceperea!" Proverbe 23.23 

Indiferent ce s-ar scrie si discuta despre ceea ce a fost, este si va fi in aceste zile si urmatoarele, ramane o singura constanta si un singur numitor comun: nimic din ce traim nu este ceea ce s-a sperat atunci, in acel decembrie insangerat. Si asta nu pentru ca traim in trecut ci, pur si simplu, pentru ca traim intr-un prezent murdarit de ceea ce a insemnat un trecut gresit gestionat si directionat.

Nu, nu m-au "apucat" iarasi durerile nostalgiei iar eu nu sunt un nostalgic.

M-a determinat sa-mi "expun" gandurile de astazi o emisiune memorialistica despre primul nostru Craciun liber sau, mai corect, despre prima sarbatoare libera a Nasterii Domnului, la un post tv. 
Aici, unul dintre participanti, a prezentat un documentar mai mult decat interesant despre O CASETA si UN EVENIMENT care ne-a aruncat cu mii de ani in urma, cel putin spiritual, vorbind. 
Dar nu drumul sinuos si plin de mistere al respectivei casete mi-a dat de gandit. Si nici modul cum s-a "plamadit" evenimentul cunoscut pe tot mapamondul, despre care nu mai trebuie vorbit si care a marcat, de fapt, incapacitatea conducatorilor nostri de a se rupe de un trecut materialist dialectic si istoric. Si inceputul originalei noastre democratii mioritice.

Ceea ce mi-a dat de gandit, in stransa legatura cu proverbul de la inceput, a fost interventia unui distins regizor si scenarist care a afirmat (si redau doar din amintiri) ca ceea ce s-a intamplat in acele zile in televiziune (referitor la gestionarea evenimentului si a casetei) si reactia profesionistilor din TVRL a fost ultima sclipire de libertate si democratie din acea institutie. De atunci si pana in prezent caracteristica constanta a existentei institutiei in cauza inseamna ASERVIRE POLITICA (si imi cer scuze daca redand aceste ganduri poate nu am fost in deplin acord cu mesajul distinsului profesionist).

Ca unul care a trait pe viu cateva momente "relevante" ale acelei perioade si care a avut norocul sa cunoasca, pe viu, modul in care s-a "implementat" democratia originala mioritica, inclusiv prin manipulare si dezinformare inclin sa cred ca aceasta aservire nu se refera doar la TVRL ci la TOT SISTEMUL care a fost creat postdecembrist.

De aceea deplang toate incercarile de "justificare", intr-un fel sau altul, ale binecuvantarilor acestei asa-zise democratii din moment ce, chiar din start, de la oroginea ei, democratia romaneasca postdecembrista s-a bazat pe minciuna, manipulare si dezinformare. Cu toate roadele pe care le culegem noi, simplii cetateni, in aceste zile si in acest timp si pe care suntem siliti sa le "inghitim" cotidian, de 24 de ani. 

Iar ceea ce este si mai trist este ca nimeni nu isi recunoaste vina si ABSOLUT NIMENI nu vrea sa repare ce se poate si trebuie reparat.

De unde, atunci, binecuvantare, civilizatie si progres?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu