luni, 14 aprilie 2014

Despre ...boli si dizabilitati

„Oamenii au deosebitul talent de a alege exact ceea ce le face rău.”
Joanne „Jo” Rowling (n. 31 iulie 1965, Yate, Gloucestershire, Anglia), cunoscută ca J. K. Rowling, este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru crearea romanelor de fantezie (fantasy) Harry Potter.

Ca citatul de mai sus releva un mare adevar si nu are nimic "fantasy" in el, nu mai trebuie dovedit.

Un dialog al surzilor si o directionare a orbilor, asta am vazut in prima zi din "saptamana patimilor" la politicul mioritic certificandu-mi, daca mai era nevoie, statutul de "stat al dizabilitatilor totale" pe care democratia noastra originala, prin inaltii sai reprezentanti, il etaleaza pentru cotidian si viitor.
Si pentru a nu intina ceea ce, ca si crestini, ar trebui sa intelegem ca inseamna aceasta perioada predecesoare  marii sarbatori care urmeaza, nici nu mai vreau sa fac referire la modul in care stirile, pline de coloratura si "parfumul" lumescului dambovitean, ne-au "bombardat" cu "sclipirile de intelepciune" din zona puterii. Nici macar tangential.

Vreau doar sa evidentiez ca pe langa orbi, surzi, muti sau oricare ar fi celelalte dizabilitatile (ca sa ma exprim in ton UE) care-i caracterizeaza pe alesii nostri, exista o boala mult mai grava care-i afecteaza si care produce, acum iar in viitor si mai mult, pagube ireparabile: Boala Alzheimer. 

Aceasta afectiune degenerativa a devenit, din nefericire, nu doar "forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă (http://ro.wikipedia.org/wiki/  Boala_Alzheimer)  ci si exponentul total al politicului nostru carpatin si nu numai.
Cautand exemple despre aceasta "boala a uitarii" am gasit un material interesant pe unul din site-urile pe care le urmaresc, "Contextul si "patimile liberale" (http://scmdfiliala1brasov.blogspot.ro/).

Apoi, am gasit un material despre ceva mai vechi, dar la fel de relevant, pe 
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Vladimirescu) din care redau, prin copy-paste:
"Adresându-i-se lui Nicolae Văcărescu, unul dintre cei însărcinați cu înfrângerea oștirii pandurilor, Tudor arată că „pesemne dumneata pă nărod cu al căror sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieresc, îl socotești nimic, și numai pe jefuitori îi numeri patrie... Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“. 

Dar, mai important ca orice si care se uita cel mai usor, este o relatare mult mai veche si mult mai relevanta pentru aceasta perioada, de fapt o demonstrare a ceea ce ar trebui sa fie in constiinta oricarui conducator, ales sau numit, nu doar de ochii lumi sau interes politic ci ca traire si consacrare:

"Isus alungă negustorii din Templu
45 A intrat în Templu şi a început să-i scoată afară pe cei ce vindeau acolo,
46 spunându-le: „Este scris: «Casa Mea va fi o casă de rugăciune», dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari!(http://www.bibleserver.com/text/NTR/Luca19)

Si pentru ca, sigur, se va spune ca altul era contextul, chiar daca faptele s-au petrecut in aceasta "Saptamana Mare", nu pot uita niste versuri care ar trebui sa-i cutremure pe aceeasi lideri bolnavi si plini de dizabilitati:

"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"
(http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/scrisoarea3.php)

Dar la boala noastra, cine sa mai tina cont de aceste relevante ale trecutului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu