joi, 3 aprilie 2014

Despre ... nevoia de adaptare

„Nu specia cea mai puternică sau cea mai inteligentă supraviețuiește. Ci aceea care se adaptează cel mai bine la schimbări.” — Charles Darwin

Am postat citatul de inceput nu doar pentru ca are relevanta pentru cotidianul carpatin pe care noi, cei de jos, suntem obligati sa-l suportam in abjecta bataie de joc cu care politicul mioritic ne "gratuleaza" ci, mai ales pentru a evidentia nevoia extraordinara pentru schimbare.
Cum am "evoluat" din maimuta, nu are sens acum sa polemizez din moment ce tot politicul mioritic si nu numai, ne prezinta specimene deosebit de interesante in menajeria postdecembrista plina de exemple care mai de care mai interesante (de sus in jos si de la stanga la dreapta, sau viceversa).

Dar nu acest aspect m-a inspirat ci ceva mult mai profund, mai important pentru existenta noastra, ca natie si popor liber si mai incitant pentru cei care ar trebui sa inteleaga importanta supravietuirii noastre ca stat independent si suveran.

M-a inspirat discursul unei ilustre personalitati care, la o anume ceremonie prezentata la televiziunea nationala in cadrul "Orei Regelui" a punctat un lucru deosebit de important pentru noi, romanii si pentru democratia noastra originala.
Spunea inventatorul Iustin Capra (si redau doar din aducerea aminte a discursului sau), la respectiva ceremonie, ca singura posibilitate pentru ca tara nostra sa supravietuiascaca ar fi adoptarea Monarhiei Cosntitutionale dovedita, in prezent, a fi cea mai stabila si mai sigura forma de guvernamant. Si amintea ca inclusiv fondatorul termenului "republica" avea multe de spus cu privire la "stabilitatea" acesteia.
Dar ce am gasit mai relevant si mai important in discursul acestui important inventator roman este o afirmatie pe care o subliniez (si, din pacate, o redau tot din memorie):
"Singurul care este cu adevarat echidistant, impartial si nesupus vreunei presiuni este monarhul, regele care nu este emanatia vreunui partid politic."

Privind in urma, la toti emanatii postdecembristi, chiar daca ei s-au autointitulat de stanga, centru sau dreapta imi dau seama ca asta este, de fapt marea nostra "gaura neagra" a "democratiei" noastre originale: emanatia.
Din acest punct de vedere cei care ne-au condus pana acum s-au adaptat, perfect, nevoilor si intereselor lor personale, de grup si de "clica", indiferent ce culoare politica au servit. Si au supravietuit si supravietuiesc pe baza "sangelui pe care-l sug" de la poporul acesta nenorocit, mintit si batjocorit continuu de aproape un sfert de veac.

Un imoprtant om al crestinatatii, sfant celebrat saptamana aceasta, a fost atat de impartial si echidistant incat, desi persecutat a reusit sa devina unul din personajele importante ale vremii.
Spunea prezentatorul emisiunii radio, unde am ascultat istorioara, ca regele Frantei a vrut sa-l recompenseze cu o punga de bani, pentru serviciile lui intransigenta si pozitia echidistanta fata de bogatii vremii. Sfantul respectiv, rupand punga si imprastiind aurul, a luat cateva monede in mana care s-au prefacut in sange si i-a replicat regelui: "nu pot primi banii acestia facuti cu acest sange, al poporului". 

Si orice alt comentariu pare a fi de prisos atata timp cat, se pare, traim ca intr-o jungla unde supravietuieste doar cel "mare si tare", dupa cum prezenta un film documentar viata gorilelor dintr-o zona africana. De aceea citatul de inceput poate fi un subiect de meditatie, macar pentru nevoia de a ne adapta contextului si, mai ales exemplului care ne cere sa ne deosebit de ceea ce multi dintre alesii si numitii nostri cred ca ne defineste.

O spune si un sfat de intelepciune din aceeasi Carte a Cartilor care ar trebui mai mult deschisa si studiata, mai ales acum, in apropierea unei mari sarbatori a crestinatatii (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Psalmi32):

"9 Nu fi ca un cal sau ca un catâr fără discernământ, care numai strunit cu un frâu şi cu o zăbală se apropie de tine!
10 De multe dureri are parte cel rău, dar cel ce se încrede în Domnul este înconjurat de îndurare.
11 Bucuraţi-vă în Domnul, înveseliţi-vă, voi, cei drepţi! Strigaţi de bucurie, toţi cei cu inima cinstită!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu