Incalcitele cai ale democratiei originale romanesti ne-au amintit astazi, prin cateva "spete", cat de autentic si relevant este citatul celebrului filozof chinez.
Urmaream la radio un material despre eforturile care se fac in U.E. pentru conservarea fondului forestier, acest "aur verde" atat de greu de inlocuit, in contextul recentelor inundatii. Si mi-am amintit de prapadul facut pe Valea Muntelui unde am avut ocazia sa vad, pe viu, ce a insemnat metoda cea mai impardonabila de inavutire prin inconstienta. Cu urmari dezastruoase pentru viitorul nostru si al urmasilor urmasilor nostri, ca sa parafrazez un citat dintr-o importanta opera istorica.
Dar fenomenul in sine, inavutirea prin inconstienta, are rezonanta in tot specrul socio-politic si economic din spatiul carpato-danubiano-pontic, asa cum rezulta nu numai din recentele dezvaluiri din sanatate sau administratie ci din toate sectoarele care inaintand ca un rac, au adus Romania acolo unde nu merita sa fie.
Ca ne-am trezit, candva in 1990, fara busola si, deci, fara orientare si intelepciune manageriala, nu mai este o noutate. Si nici faptul ca, din dorinta de a reinventa roata, am cazut in patima unui patriotism manipulat prin dezinformare.
Noutatea este ca, avand atatea personalitati care s-au "inhamat" la greaua intreprindere a edificarii democratiei si regasirii libertatii, nu am stiut sa facem diferenta intre metode.
Si astfel, s-au ales, pentru ca noi romanii suntem maestrii paradoxurilor si jongleriilor, de toate felurile murphysme gen "de ce simplu, cand se poate complicat" sau "daca te joci de-ajuns de mult cu un obiect, preocupat sa nu-l strici, cu siguranta il vei strica".
Acum, nu stiu cat de preocupati sunt responsabilii nostri sa nu strice Romania sau ce a mai ramas din ea. Poate sunt. Dar tinand cont ca, pentru poporul acesta atat de dezavantajat de soarta, starea generala este o amaraciune continua, imi dau seama ca nici preocuparea si nici dorinta pentru intelepciune nu-i guverneaza pe alesii nostri.
Iar mioritica experienta, fatidica si dezavantajanta, pe care o tot implementeaza fara sa tina cont de celalte metode, le demonstreaza incapacitatea si incompetenta.
Ma intreb ce ne mai pregatesc pentru luna aceasta de campanie electorala, care tocmai a inceput, ce siropuri si dulcegarii coc in "cercul lor stramt".
Poate ceva in pas cu timpul pe care il traim, dar fara amelioratori si E-uri atat de combatute in familia comunitara, dar atat de experimentate la noi. Adica mai putine promisiuni si mai multe fapte concrete pentru binele general.
De gustul amar al democratiei originale romanesti suntem satui caci, nu-i asa, "de promisiuni avem camarile pline (sau podurile, beciurile etc).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu