vineri, 3 octombrie 2014

Ce-ar mai fi de spus?

„Egoism nu înseamnă să trăiești cum vrei, ci să le ceri altora să traiască așa cum vrei tu.” — Oscar Wilde

Ma uit la "Victoria Bulgarian Open" (acest nou "tur" de week-end al snooker-ului) si, pentru ca asa fac in pauze, nu m-am putut abtine sa nu butonez putin pe stiri. Nu ca m-ar interesa politica, in special, ci pentru ca vreau sa mai vad ce se mai poate in Republica Fantastica Romania (termenul nu-mi apartine mie ci postului "meu" de radio, cel pe care-l "prind" in tot judetul).

Asa am aflat ca doamna Nuland critica "democratiile originale" la care, din pacate si Romania face parte, mai ales din perspectiva egoismului care ne conduce de ceva ani buni. Egoism definit exclusiv prin citatul de la inceput.

Tot asa am aflat ca prietenia traditionala manifestata intr-un august fierbinte (cine-l sprijinea, direct si fara echivoc, pe cel care a transformat "egoismul" in mod de viata?) se continua chiar daca realitatea ar trebui sa indice si sa orienteze spre altceva.
Dar cum realitatea nu este busola sau sistem de navigatie, fara de care nu poti ajunge la destinatie, cine sa mai tina cont de ea?

Dimineata, la postul "meu" s-a prezentat cazul unui parinte care, vazand unde ar fi trebuit internat copilul sau, a strans 500 euro si a renovat salonul respectiv pe banii lui (si ai prietenilor), fara licitatie (care, spuneau moderatorii, ar fi "umflat", nu-i asa, costurile la 50.000 euro, caci "marile tunuri cu bani publici se dau"), asta fiind stirea "BRAVO", pe cand un anume primar dintr-un anume sector a "spoit" o anume artera a capitalei cu o suma cu care s-ar fi putut renova vreo 6.000 saloane de spital, daca bine imi aduc aminte. Asta era stirea din Republica Fantastica Romania.

In rest, ca a inceput campania electorala si vom fi "binecuvantati" cu cele mai dure acuze, fara scuze, nici nu mai merita mentionat. Si nu are sens, atata timp cat vedem si traim, pe pielea noastra realitatea cruda care ne cerne, mai ceva ca o anume "selectie naturala" despre care tot "egoismul" ne-a sugerat-o, pentru o "asezare" a bugetului (sau cam asa ceva), cu vreo cativa ani in urma, intr-o guvernare de trista amintire.

Cat priveste alte stiri, acoperite sau ... descoperite, nu cred ca mai merita atentie, din moment ce monstrii mioritici nascuti din somnul ratiunii (era sa scriu natiunii) inca exista si ne fac viata tot mai "frumoasa", aruncandu-ne in acea nostalgie "era mai bine inainte", mai ales pentru a autentifica realitatea moralei din bancul pe care-l aminteam ieri si-l redau astazi, spre meditare si, nu in ultimul rand, spre neuitare.

"Vulpea se plimba prin padure, cand ajunge intr-o poiana.
Uitandu-se ea in sus, vede corbul ca zbura, calm si linistit. Pe spate.
Nedumerita, ii spune:
- Corbule, ce faci, asa se zboara?
- Pai nu-i democratie? Zbor cum vreau eu.
Sta vulpea si se gandeste si isi da seama ca asa este. E democratie.
Si incepe si ea sa se plimbe prin padure, ca-n democratie. Pe spate.
Se intalneste cu ursul.
- Ce faci cumatra?, o intreaba ursul.
- Ma plimb!
- Pai asa se plimba?
- Dar e democratie, ma plimb cum vreau eu!, zice vulpea.
- Aaaa, e democratie?, zice ursul. Hai sa-ti arat eu ce inseamna democratie.
Si ursul ii da ... o "dovada". 

Sta vulpea si se gandeste... "asa o fi in democratie!".
Si pleaca mai departe, tot pe spate.

Se intalneste si cu lupul, cu sacalul, cu rasul si toti ii dau dovada, un ..."numar" de democratie.

Innebunita de atata "democratie", vulpea se intoarce in poiana si vede corbul care-si continua, netulburat, zborul pe spate. Si-i spune, suparata:
- Pai bine, mai corbule, mi-ai spus ca e democratie si pot face ce vreau.
- Mai proasto!, ii raspunde corbul. Nu ai inteles nimic.
DEMOCRATIA ESTE SUS, jos e ..."numararea"! (intelege fiecare despre ce este vorba)."

La asa realitate, ce "news" ar mai putea "spune" ceva relevant?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu