duminică, 26 octombrie 2014

Mandria

„De obicei, mândria e cauza tuturor marilor greşeli.” — John Ruskin
John Ruskin (n. 8 februarie 1819, Londra – d. 20 ianuarie 1900, Brantwood/Lancashire) a fost un scriitor, critic de artă și filozof englez.

Si nu poate fi altfel, atata timp cat nu despre mandria ca suntem romani este vorba ci despre acea sinistra stare care ii face pe unii sa creada ca sunt altceva decat oameni obisnuiti.
Exemplul cel mai relevant al momentului este acel "KkLaw" la care am facut referire ieri care, parca, certifica lipsa totala a simtului datoriei, a curajului si altruismului, calitati de baza la marii oameni care au ridicat Romania, dar greu de gasit la politicienii mioritici ai mileniului trei.

Astfel ei, politicienii mioritici sunt mandri ca pot da tunuri de milioane de euro, ca fenteaza statul si, mai ales, ca reusesc sa aserveasca poporul intr-un mod cum nici in regimul infierat, prin condamnare, de trista amintire nu s-a intamplat.

Are vreun sens sa te intrebi de ce este asa?
Poate pentru multi nu are, dar pentru cel care isi doreste, cu adevarat ca Romania sa nu mai fie codasa lumii, are.

Iar raspunsul, desi simplu si transant, este varientat, ascuns, exclus din ecuatia numita normalitate democratica, deoarece se afla intr-o Carte atat de mult pomenita si utilizata (la investitura), dar atat de usor evitata (caci este "perimata") pentru viata de zi cu zi.  Ea ofera Exemplul Maxim de simplitate, onestitate si decenta sau, vorbind in context, de simtul datoriei, curaj si altruism total.

Iata-l:


5 Să aveţi în voi gândul acesta care era şi în Hristos Isus:5 Sa aveti in voi gindul acesta, care era si in Hristos Isus:
6 El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu,6 El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totus n'a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu,
7 ci S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor.7 ci S'a desbracat pe sine insus si a luat un chip de rob, facindu-Se asemenea oamenilor.
8 La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.8 La infatisare a fost gasit ca un om, S'a smerit si S'a facut ascultator pina la moarte, si inca moarte de cruce.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/filipeni/2/)

Fara comentarii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu