sâmbătă, 25 octombrie 2014

De ... meditat

n - cuvinte celebre - REGELE MIHAI


La multi ani, Majestate!

Nu ma consider un monarhist dar, dupa tot ce vad si traiesc in zona "fantastica" pe care o cunoastem cu totii ca este cuprinsa in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, este o optiune pe care nu o exclud. Si nu de azi sau de ieri, ci de mai bine de douazeci, de cand am avut ocazia sa cunosc, cat am putut, ceea ce inseamna Monarhia Constitutionala si Regele. E drept ca m-a ajutat si conjunctura (profesional) dar si oportunitatile oferite de libertatea media si litaratura (cazul cel mai relevant, amintit si cu alta ocazie, il constituie "Operatiunea Autonomus" de Ivor Porter), cu toate blocajele de inceput ale democratiei noastre originale si ... "meseriei" mele de atunci.

De fapt aici doream sa ajung astazi, mai ales dupa ce am ascultat, ieri, la "radioul meu" o analiza, mai mult decat persiflanta, a titlului unei societati offshore care este implicata intr-un recent scandal de ... milioane de euro. 

La blocajele care par sa ne opreasca in a ajunge acolo unde trebuie. 

Caci si mica "gaselnita" despre care se discuta intr-o anume emisiune, este tot un blocaj. Din respect pentru personalitatea sarbatorita astazi nu voi reda romaneasca "intreprindere", dovada incontestabila de mistocareala damboviteana ci doar voi incerca sa o las asa cum este ea tiparita in media: "Kklaw Nominees Limited" .(http://www.riseproject.ro/articol/axa-juniorilor-fiii-lui-hrebenciuc-si-cocos-afaceri-via-cipru/)

Iar toate acestea nu fac decat sa certifice adevarul din partea a doua a mesajului de mai sus, adevar pe cat de simplu, pe atat de complicat:
"Vom pierde respectul si increderea lumii fata de Romania daca vom continua sa ne abatem de la aceste idealuri".

Asa stand lucrurile, ma gandesc ce trebuie facut pentru ca simtul datoriei, curajul si altruismul sa redevina idealurile oamenilor mari ai tarii si sa depasim blocajele care, fatidic, ne urmaresc de aproape un sfert de veac? 
Dar cine sunt acesti oameni mari?

Avem, inca in viata, spre norocul nostru, un exemplu pe care ar trebui sa-l "exploatam" spre definirea personalitatii de "om mare", dar mai usor este sa-l evitam. Majestatea Sa Regele Mihai.
Exista, in acelasi timp, un izvor important de intelepciune pe care toti oamenii mari ai tarii l-au avut ca baza in dezvoltarea personalitatii, dar mai usor este sa-l ignoram. Sfanta Scriptura.
Ce ne impiedica sa le folosim spre dezvoltarea noastra viitoare?

Un raspuns, intre multe altele, este acesta, chiar daca nu convine:


18 Mândria merge înaintea pieirii, şi trufia merge înaintea căderii. -18 Inaintea prabusirii merge trufia si semetia inaintea caderii.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/proverbe/16/)

Si-l urmeaza multe altele, din aceeasi Carte a Cartilor care merita mai multa atentie chiar si pentru revenirea la esenta mesajului de la inceput.

De ... meditat!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu