marți, 7 octombrie 2014

Din cauza de ...intuneric

„Dacă există ceva mai sfâșietor decât un trup care se prăpădește din lipsă de pâine, acela e un suflet care se stinge din lipsă de lumină.”— Victor Hugo

Stiri despre boli, razboaie, tragedii si ... descinderi iata, in mic, paleta media care ne consuma tot timpul in timp ce ne chinuim, chipurile, sa ne destindem.

Incerc, de cateva zile, sa ma dumiresc ce se intampla cu noi, in aceasta absurda brambureala electorala si, trecand peste toate comentariile si analizele, mai mult sau mai putin pertinente (din cauza de apartenenta), gasesc ca citatul de la inceput este cat se poate de graitor.

Dar oua "spete" mi-au creat motivul postarii de astazi.

Prima, este legata de ziua internationala MUNCII DECENTE  care s-a sarbatorit astazi. Comentariile s-au facut pe postul "meu" de radio si pe facebook, asa ca ... trec mai departe.

A doua, mai cu substrat, m-a facut sa ma gandesc la extraordinara abilitate a unei anume puteri separate a statului de a "strabate", in citit, vreo 13 volume dintr-o anume zona si a da, aproape instantaneu, "verdictul". Sau poate asa mi s-a parit mie, caci motivarea celui de-al doilea "om in stat" mi s-a parut corecta, din punct de vedere procedural. Sau ... poate, aici este tot "spilul" stiut, din nefericire, de multi ani, "pentru unii muma, pentru altii ciuma".

De aceea vad, nefericit din nou cum, in epoca multimedia si a celor mai noi descoperiri stiintifico-tehnice, se traieste intr-un intuneric, material si spiritual, demn de cea mai neagra perioada a civilizatiei umane. Oare nu asa a fost "Inchizitia"?

Asa stand lucrurile, meditand la acea democratie pe care a visat-o orice om de buna credinta, mi-am adus aminte ca adevarul este, asa cum punea intrebarea un "celebru" personaj istoric, tot a mare dilema.

Aceasta cu atat mai mult cu cat cei care vor sa ne conduca spre lumina "de la capatul tunelului", traiesc ei insisi in intuneric.
Caci ei, cu siguranta nu au auzit niciodata aceste exemple extraordinare de traire in lumina:

43 Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău."43 Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau".
44 Dar Eu vă spun: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc,44 Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc,
45 ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.45 Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
46 Dacă iubiţi numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai aşteptaţi? Nu fac aşa şi vameşii?46 Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru?
47 Şi dacă îmbrăţişaţi cu dragoste numai pe fraţii voştri, ce lucru neobişnuit faceţi? Oare păgânii nu fac la fel?47 Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru?
48 Voi fiţi, dar, desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit.48 Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/matei/5/)

PS. Si din cauza ca ... ploua nu mai am timp de corectuta. Cineva isi cere ... dreptul la "butonare".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu